Afrikan Tähti (Lautapeli)



Suomalaisille tuttu Afrikan Tähti on Kari Mannerlan kehittämä lautapeli, joka on julkaistu vuonna 1951. Mannerla kehitti Afrikan Tähden 19-vuotiaana. Hän on myös tehnyt muitakin lautapelejä, mutta mikään muista hänen peleistä ei kuitenkaan saavuttanut yhtä suurta suosiota kuin Afrikan Tähti.
Lautapelin alkuperäinen nimi oli Kadonnut Afrikan Tähti, mutta jossain vaiheessa pelin nimestä on kirjaimellisesti kadonnut "kadonnut" sana.
Tätä suomalaista lautapeliä on myyty nykyisen kustantajan Peliko Oy:n mukaan 50 vuodessa lähes 4 miljoonaa kappaletta, joista suurinpiirtein puolet on myyty Suomessa. Peli on käännetty noin 15 eri kielelle.
Afrikan Tähdestä on myös kehitetty tietokoneversioita ja palapelejä.
Pelilauta on pysynyt muuttumattomana 50-luvulta lähtien. Sen takia joillakin pelin paikannimillä on nykynäkökulmasta katsottuna hiukan vanhentuneet nimet.

Pelin tavoitteena on löytää Afrikasta timantti, jota kutsutaan Afrikan Tähdeksi. Pelilaudalla kuljetaan noppaa heittäen. Jos reitin varrella on isompia ruutuja, jossa on laatta, voi pelaaja pysähtyä siihen.
Laattoja kääntämällä voi löytää Afrikan Tähden. Toisaalta laatoista voi löytyä myös erilaisia jalokiviä, joista saa rahaa. Välillä voi käydä myös huonosti, nimittäin laatasta voi löytyä rosvo, joka vie sinulta kaikki rahat. Jotkut laatat ovat myös tyhjiä eikä pelaaja saa yhtään mitään.
Laattoja voi kääntää maksamalla 100 puntaa tai ilmaiseksi heittämällä nopalla joko 4, 5 tai 6.
Pelin alussa jokainen pelaaja saa 300 puntaa. Rahaa voi käyttää myös lentomatkoihin tai laivamatkoihin, jotka nopeuttavat peliä.
Pelin loppu alkaa olla lähellä, kun joku pelaajista löytää Afrikan Tähden. Afrikan Tähden löytäjän pitää vielä päästä johonkin aloituskaupunkiin, eli Kairoon tai Tangeriin. Muiden pelaajien pitää löytää jostakin laatasta hevosenkenkä, että he pääsevät mukaan lopulliseen "nopparalliin" josta selviää pelin voittaja.

Ikävä kyllä pelissä on yksi ongelma; Jos olet saarella ja rosvo vie siellä rahat, olet koko loppuajan jumissa siellä. Tämä ongelma on kyllä korjattu Mannerlan vuonna 2005 kehittämässä Inkan Aarre lautapelissä, joka on aivan samanlainen kuin Afrikan Tähti. Inkan Aarteessa pelaaja liikkuu Etelä-Amerikassa.

Pelaajia mahtuu peliin 2-6 ja yksi peli kestää noin 15-60 minuuttia.


Kommentit