Suomalaisia Lautapelejä



Ajattelin esitellä vielä suomalaisia lautapelejä.


AFRIKAN TÄHTI


Kari Mannerlan kehittämä lautapeli, joka julkaistiin vuonna 1951. Peliä on myyty yhteensä noin 4 miljoonaa kappaletta. Tarkempaa tietoa löytyy blogini Afrikan Tähti jutusta.

KIMBLE


Nelostuote Oy:n vuonna 1967 julkaisema nopparalli, josta on tehty monia eri versioita. Kimble tunnetaan sen pelilaudan keskellä olevasta Pop-o-Matic -muovikuvusta, jonka avulla noppaa heitetään. Tarkempaa tietoa löytyy blogini Kimble jutusta.

FORTUNA


Juho Jussilan suunnittelema lautapeli, jota ovat pelanneet jopa eri maiden kuninkaat. Peli, joka oli levittäytynyt ympäri maapalloa jo 30-luvulla. Tarkempaa tietoa löytyy blogini Fortuna jutusta.

ALIAS

Nelostuote Oy:n julkaisema ja Mikko Koivusalon kehittämä sanaselityspeli, jossa toinen joukkuen jäsenistä selittää toiselle jäsenelle korteissa olevia sanoja. Pelin nimi "Alias" tulee latinalaisperäisestä sanasta, joka tarkoittaa "toisin sanoen". Markkinoilla peli on ollut 90-luvulta lähtien. Aliaksesta on tehty myös erilaisia versioita, esim. Musiikki Alias ja Muumi Alias.

MÖLKKY


Lautapeliksi laskettava Mölkky on heittopeli, joka on kotoisin Päijät-Hämeestä. Moni suomalainen on varmasti pelannut Mölkkyä kesämökillä. Jotkut kutsuvatkin peliä "Mökkipeliksi".
Pelissä heitetään palikkaa (mölkky) ja sillä pyritään kaatamaan vierekkäin olevia keiloja. Jokaisessa keilassa on oma pistemäärä. Yhdestä kaadetusta keilasta saa sen osoittaman määrän pisteitä. Kuka saa ensimmäisenä 50 pistettä, voittaa. Jos se ylittyy, joutuu aloittamaan uudestaan 25 pisteestä.

MUSTA PEKKA


Pelikon julkaisema korttipeli. Pelin alkuperäinen nimi oli Musta Pekka, mutta nimi on muutettu pelkäksi Pekaksi. 
Pelissä pyritään keräämään mahdollisimman paljon perheitä ja pyritään välttämään Pekkaa. Joka viimeisenä pitää hallussaan Pekkaa, häviää pelin. Pelin voittaa se, kenellä on eniten perheitä.





Kommentit