Suomalaisia Videopelejä


Itsenäisyyspäivän kunniaksi aion esitellä lyhyesti muutamia suomalaisia videopelejä.


PAINTERBOY

Commodore 64 -tietokoneelle vuonna 1986 julkaistu Tikkurilan mainospeli, jonka kehitti helsinkiläinen Chart  Top Design niminen yhtiö.
Pelissä etsitään erilaisia maalausurakoita. Kun maalausurakka löytyy, täytyy hahmon ajaa autolla oikealle paikalle. Jos auto törmää, se räjähtää. Kun talo on löytynyt, sitä ruvetaan maalaamaan. Sinun täytyy valita talolle sopiva Tikkurilan maali. Maalattaessa sinun täytyy varoa ihmisiä ja eläimiä, nimittäin jos niihin osuu, menettää elämän (sama auton kanssa)



UUNO TURHAPURO MUUTTAA MAALLE

Moni ei varmaankaan tiedä, mutta Uunosta on tehty videopeli. Commodore 64 -tietokoneelle tehty Uuno-pelin on kehittänyt Purebyte ja sen on julkaissut Amersoft vuonna 1986.  Peli pohjautuu Ere Kokkosen ohjaamaan samannimiseen elokuvaan.
Pelissä ohjaat Uunoa erilaisissa radoissa. Jokaisessa radassa hän joko juoksee tai hiihtää eteenpäin maiseman liikkuessa sivulle.
Ensimmäisessä radassa hän on kyntämässä peltoa.



WINGS

Miika Virpiojan tekemä MS-DOS järjestelmälle tehty luolalentely. Peli julkaistiin vuonna 1996 shareware-julkaisuna. Myöhemmin pelistä tuli ilmainen, ja silloin Wings sai suosiota Suomessa ja muualla maailmassa. 
Pelistä on tehty myös jatko-osa vuonna 2006.

COLORIS

Signum Victoriaen kehittämä ja Avesoftin julkaisema Coloria kutsutaan Tetris-klooniksi. Peli on kyllä aika samanlainen kuin Tetris, mutta säännöt ovat hiukan erilaiset. Kaikki palat ovat samankokoiset (3 ruutua pystysuorassa) ja sitä ei pystyy kääntelemään. Palikan värien järjestyksiä pystyy vaihtamaan. Pelin tarkoitus on saada saman väriset ruudut kosketuksiin. Kun kolme saman väristä palikkaa koskee toisiaan, kyseiset palikat poistuvat. 
Peli oli tehty Amigalle.

 


ALAN WAKE

Suomalaisen Remedy Entertainmentin kehittämä Alan Wake on toimintaseikkailu-tyylinen peli, jota on levitetty ympäri maailmaa. Vaikka Microsoftin julkaisema peliä on myydään ympäri maapalloa, ei se kuitenkaan ole saanut huippumenestystä, vaikka alussa sellaista kaavailtiin. 
Ensimmäinen Alan Wake peli julkaistiin vuonna 2010 PC:lle ja Xboxille.

FLATOUT

BugBear Entertainmentin kehittämä ja Empire Interactiven julkaisema ajopeli, joka ilmestyi PC:lle, PlayStation 2:lle ja Xboxille. 
Pelin idea on yksinkertainen: ralli, jonka voittaa ensimmäinen joka on maalissa. FlatOutissa on myös erilaisia minipelejä. Ensimmäinen FlatOut julkaistiin vuonna 2004.




TRINE

Frozenbyten kehittämä fantasia-aiheinen tasohyppelypeli, jonka julkaisi Noblilis. Ensimmäinen Trine tuli vuonna 2009 ja sen jälkeen pelille on tullut jatko-osa vuonna 2011.
Pelissä ohjataan kolmea erilaista hahmoa yrittäen samalla läpäistä kenttiä. Vastassa on erilaisia epäkuolleita, joita vastaan pitää taistella. Se onnistuu tekemällä erilaisia taikoja tai käyttämällä yksinkertaisesti väkivaltaa.
Peli on saanut jopa ulkomailla positiivista palautetta ja on ollut monissa peligaaloissa ehdokkaana.
Peliä pystyy pelaamaan PC:llä ja PlayStationilla.



ANGRY BIRDS

Maailmankuuluksi tullut Angry Birds on Rovion kehittämä tykkipeli, jossa pahat possut ovat varastaneet lintujen munat. Ensimmäisen kerran vihaiset linnut nähtiin älypuhelimen pelissä vuonna 2009, mutta nyt niitä on kaikkialla. Pelejä on tullut vaikka kuinka monta erilaista ja monet maailmankuulut yhtiöt ja henkilöt ovat tehneet yhteistyötä Rovion kanssa, esim. NASA, Heikki Kovalainen ja LucasArts. 
Fanituotteitakin löytyy laaja valikoima aina kirjoista karkkeihin ja siitä hiustuotteisiin.
Vihaisista linnuista aiotaan tehdä myös elokuva ja animaatiosarja.
Angry Birds on vallannut maapallon omaksi leikkikentäksi, mutta kuinka pitkään linnut jaksavat lentää pelialan huipulla?









Kommentit