Videopelien Historia Osa 1



Mistä nykyajan pelit ovat polveutuneet? Mitä konsoleita oli ennen nykyisiä pleikkareita ja Xboxeja? Mitkä pelihahmot rynnivät pelaajien sydämiin ja vaikuttavat vieläkin tuleviin peleihin? Mitä tapahtui videopelien maailmassa vuonna 1977? Näistä aion kertoa tässä kolmiosaisessa sarjassa, josta ensimmäistä pääsette nyt lukemaan. Elikkä aion käydä nämä alussa käydyt asiat kolmessa eri osiossa. Osiot ovat jaettu siten, että ensimmäisessä tekstissä käyn läpi 1-3 pelisukupolven asiat, seuraavassa osiossa sitten  4-6 pelisukupolven ja viimeisessä  7-8 sukupolven.
Eli istu mukavasti ja hyppää videopelien historiaan!


ENNEN ENSIMMÄISTÄ SUKUPOLVEA

Täytyy myöntää, että heti ensimmäinen ja minun mielestäni hyvin tärkeä juttu pelihistorian kannalta ei tapahtunut vuosina 1972-1977. Nyt nimittäin hypätään sellaiseen vuoteen ja päivämäärään kuin 23.9.1889. Mitä ihmettä? Mitä silloin muka tapahtui videopelien kannalta kun silloin ei edes ollut niitä? No, eipä ollutkaan, mutta mielestäni kyseinen päivämäärä eli Nintendon perustamispäivä on hyvin tärkeä. Onhan Nintendo yksi nykyajan suurimmista pelifirmoista ja onhan se myös tehnyt monia huippupelejä. 
1800-luvun loppupuolella Nintendo teki Hanafuda-pelikortteja ja 1930-luvulla se aloitti myös tekemään erilaisia leluja. Eipä tästä alkuajan Nintendosta sen enempää.

Ihan ensimmäiset "videopelit" tulivat tietokoneille 1950-luvulla. Ne pelit olivat shakin ja ristinollan tyylisiä pelejä, joita käytettiin erilaisiin älykkyystesteihin ja tutkimuksiin. Ei kestänyt kauaa, kun Willy Higginbotham keksi tenniksen tapaisen kaksinpelin (Tennis for two), jota pelattiin oskilloskoopilla (huom! Ei ole Pong).

Vuonna 1962 kehitettiin ensimmäinen kunnon reaaliaikaista grafiikkaa käyttävä peli. Se oli nimeltään Spacewar, jonka oli kehittänyt MIT:n oppilaat PDP-1 tietokoneille. Pelin ideana oli ampua toisen pelaajan alus alas putoamatta itse. Kyseinen peli oli myös mukana aivan ensimmäisissä kolikoilla toimivissa videopeliautomaateissa, jotka tulivat vuonna 1971.

Spacewar

Kauan ei kestänyt myöskään siihen, että ensimmäiset televisioruudulla pelattavat pelit tuli maailmaan. Saksalaissyntyinen Ralph Baer oli kehittänyt ja saanut valmiiksi vuonna 1972 eräänlaisen pelikonsolin prototyyppilaitteiston, jolla pystyi pelaamaan erilaisia pelejä televisioruudun avulla. Kyseisen prototyypin avulla kehitettiin aivan ensimmäinen kotikäyttöön soveltuva pelikonsoli, joka kantoi nimeä Magnavox Odyssey. Siitä alkoi ensimmäinen pelisukupolvi. 
(Baerista vielä sen verran, että hän oli esittänyt Magnavox-yritykselle pelikonsoli-ideansa jo vuonna 1951, mutta yritys tyrmäsi koko idean. En aio lähteä "jossittelu" linjallle, mutta tämä on pakko mainita: Entä jos tämä idea olisi hyväksytty ja rahaa kehittämiselle olisi annettu tarvittava määrä? Olisiko pelit aivan erilaisia kuin nykyään?).

Tältä näytti ensimmäinen pelikonsoli Magnavox Odyssey


ENSIMMÄINEN PELISUKUPOLVI ( n. 1972-1977)

Aivan ensimmäisen pelikonsolin myynnit eivät olleet huippuhyviä sen ilmestyessä. Syynä tähän oli se, että sitä myytiin vain ja ainoastaan Magnavoxin omissa myymälöissä. Kuitenkin saman vuoden aikana kyseisen konsolin myynti nousi todella paljon, mutta syynä ei ollut itse konsoli, vaan siihen tehty peli.

Vuonna 1972 Nolan Bushnell näki messuilla ensimmäistä kertaa pelikonsolin ja kyseessähän oli tietysti Magnavox Odyssey. Nolan oli todella innostunut ja hän piti laitetta myös hyvin mielenkiintoisena. Hän oli niin innoissaan konsolista, että hän päätti perustaa peliyhtiön joka tekisi Magnavoxille pelejä. Yhtiön nimeksi tuli Atari. Atari kerkesi tekemään myös muutaman pelin Magnavoxille kyseisen vuoden aikana ja yksi niistä peleistä nosti konsolin myyntiä huomattavasti: Pelin nimi oli Pong. Pong oli huippumenestys ja sitä myytiin yli 19 000 kappaletta, mikä oli suuri määrä 1970-luvulla.

Pongin ja Magnavoxin suosio toi markkinoille kilpailua. Markkinoille nimittäin alkoi tulla monia eri konsoleita: Vuonna 1975 Atari päätti itse tehdä oman konsolinsa (apunaan Sears). Konsolin nimeksi tuli Sears Telegames (jolla tietysti pystyi pelaamaan Pongia. Atari lopetti myös kyseisen pelin tekemisen Magnavoxille). Magnavox otti haasteen vastaan ja kehitti uuden konsolin: Magnavox Odyssey 200. 
Kilpailu ei jäänyt pelkästään näiden kahden yhtiön välille, nimittäin vuosina 1976-1977 ilmestyi konsolit nimeltä Coleco Telstar ja Fairchild VES. Vuonna 1977 Japanissa ilmestyi myös konsoli, jota ei viety ympäri maailmaa. Tämän takana oli Nintendo, joka kehitti konsolin nimeltä Color TV Game.  
Ensimmäisen pelisukupolven kaikkiin konsoleihin oli valmiiksi "asennetut" pelit, joten niissä ei ollut mikroprosessoreita.                                                                                          
Coleco Telstar


Fairchild VES
Magnavox Odyssey 200
Atari Sears Telegames
Nintendo Color TV Game

TOINEN PELISUKUPOLVI (n. 1976-1983)

Toinen pelisukupolven ajat eivät alkaneet hyvin. Vuonna 1977 nimittäin iski videopelialan ensimmäinen lama, joka johti monen peliyhtiön konkurssiin. Markkinoille jäi vain ja ainoastaan Magnavox ja Atari (ja Japanissa Nintendo). Atari ei jäänyt lamaa miettimään, joten vuonna 1978 se kehitti aivan uuden konsolin nimeltään Atari 2600. Samana vuonna ilmestyi myös yksi hyvin tärkeä peli, jota pystyi pelaamaan tällä uudella Atarilla. Pelin nimi oli Space Invaders. Näiden kahden asian myötä pelilama loppui ja pelimaailmaan tuli uudet tuulet.
Ensimmäinen uusi kilpailija videopelimaailman toisessa pelisukupolvessa oli Mattel Electonics nimisen yhtiön tekemä konsoli Intellvision.
Tämä aiheutti Atarille paineita, koska Intellvision oli teknisesti paljon parempi kuin Atari 2600 ja kaikenlisäksi Intellvisionissa oli mikroprosessori (ensimmäinen mikroprosessoria hyödyntävä peli oli muuten vuonna 1975 ilmestynyt Gun Fight.) Kuitenkin kaikesta huolimatta Atari sai myytyä enemmän konsoleita kuin Intellvision.
Intellvision
Atari 2600
1980-luvun alkupuolella alkoi moni peli menestymään. Näistä peleistä mm. Pac-Man aiheutti suurta hurmosta  ympäri maapalloa (ja aiheuttaa vieläkin).
1980-luvun alkupuolella alkoi myös ilmestymään aivan uusia videopelilajityyppejä. Näistä tärkeimmät (tulevaisuuteen ajateltuna) olivat ensimmäiset tasohyppelypelit (ensimmäinen tällainen peli oli Space Panic), sokkelopelit (Pac-Man), isometriset ammuntapelit (Zaxxon), ajopelit (Turbo), hiiviskelypelit (005), selviytymiskauhupelit (Haunted House) ja simulaatiopelit (Battlezone).
Turbo oli yksi ensimmäisistä ajopeleistä
Haunted House: Ensimmäinen selviytymiskauhupeli

Vuonna 1982-1983 alkoi ilmestymään taas uusia konsoleita, tällä kertaa sellaiset nimet kuin Vectrex ja  ColecoVision (jatkoa Coleco Telstarsille). Atari ei halunnut jäädä muiden jalkoihin markkinoilla, joten se kehitti jälleen kerran uuden konsolin, tällä kertaa sen nimisen kuin Atari 5200. Atari 5200 oli tämän ajan huippukonsoleita, mutta konsolissa oli paljon negatiivista. Uudessa Atarissa oli paljon suunnitteluvirheitä, esim. ohjain oli herkkä hajoamaan (ohjain sisälsi muuten yli 16 nappia!) ja siinä oli myös hyvin herkkä analoginen joystick. 
Pelimaailma kuitenkin koki kovia vuonna 1983, kun videopelimaailmaan iski jälleen uusi lama, joka romautti videopeliteollisuuden pohjamutiin asti.
ColecoVision
Atari 5200


KOLMAS PELISUKUPOLVI (n. 1982-1990)

Kolmanella pelisukupolvella ilmestyi monia kuuluisia pelejä ja konsoleita.
Vuonna 1983 Nintendo löi itsensä läpi maailmalla, kun se julkaisi konsolin nimeltä Nintendo Entertainment System (lyh. NES). NES oli myös pelillisesti hyvin tärkeässä roolissa, nimittäin sille ilmestyi yksi kuuluisimmista peleistä. Kyseessä oli Super Mario Bros (1985). Tämä putkimies valloitti maailman käden käänteessä ja on tälläkin hetkellä yksi suosituimmista pelisarjoista ja pelihahmoista. Marion suosiota kertoo myös se, että sitä on ostettu yli 40 miljoonaa kappaletta, joten tämä peli on maailman toiseksi ostetuin peli.
Mario ei tosin ollut ainoa peli, joka villitsi 1980-puolivälissä. 
Nimittäin vuonna 1984 neuvostoliittolainen Aleksei Pazitnov kehitti yhden maailman tunnetuimman videopelin,  Tetriksen. Eräänlainen palikkapeli Tetris on vieläkin niin suosittu, että siitä tehdään monia eri versiota nykyajan konsoleillekin.
Super Mario Bros.
"NES"
Tetris



Nintendo ei saanut pyöriä yksinään 1980-luvun konsolimarkkinoilla, vaan se sai tietysti uusia kilpailijoita.
Atari nimittäin ajatteli jälleen tehdä uuden konsolin ja niin he myös tekivät. Atari 7800 oli aika samanlainen kuin huonosti menestynyt edeltäjänsä, mutta siinä ei ollut yhtä paljon suunnitteluvirheitä.
Atari ja Nintendo eivät tosin olleet ainoita yhtiöitä konsolimarkkinoilla, vaan tällä hetkellä siellä pyöri uusi nimi: SEGA.
SEGA omisti jo 1980-luvun alkupuolella (hyvin huonosti) menestyneitä konsoleita, kuten SEGA SG-1000.
Kuitenkin vuonna 1987 SEGA päästi markkinoille ihan hyvän haastajan Nintendolle ja Atarille: SEGA Master Systemin. Kyseinen konsoli ei kuitenkaan pärjännyt Nintendolle markkinoilla, vaikka saikin tunnustusta monissa paikoissa.


Atari 7800


SEGA SG-1000









SEGA Master System









Nintendo jyräsi vielä 1980-luvun loppupuolellakin. Uusia Mario-pelejä tuli tiuhaan tahtiin ja Nintendo teki myös historian ensimmäisen käsikonsolin, GameBoyn. Ennen GameBoy:ta oli ollut kyllä Game & Watch pelikonsoleita, joissa oli nestekidenäyttö. Niillä ikävä kyllä pystyi pelaamaan vain yhtä peliä. Tämän tyylisiä pelejä alettiin tekemään 1970-luvun lopulla (tekijänä yllätys yllätys, Nintendo).
GameBoy


1980-luvun keskivaiheilla ja loppupuolella tuli myös uusia pelilajeja. Tässä esimerkkejä uusista videopelilajityypeistä: toimintaroolipelit (Dragon Slayer II: Xanadu), toimintaseikkailupelit (The Legend Of Zelda), pistoolipelit (Duck Hunt), tasohyppely-seikkailupelit (Metroid), rytmipelit (Dance Aerobics), taistelupelit (Karate Champ) ja elokuvatasohyppelypelit (Prince Of Persia).


Karate Champ
Duck Hunt
Metroid



1980-luku oli pelihahmojen suhteen mielenkiintoinen vuosi. Näinä aikoina syntyi nimittäin todella monta uutta pelihahmoa, joista tehdään vieläkin uusia pelejä. Näistä esimerkkinä vaikka Link, Samus Aran, Mega Man ja  veljekset Mario ja Luigi.

Mega Man
Mario
Link














Videopelien historia osa 1 on nyt käsitelty. Mitä kaikkea tapahtui 4-6 sukupolven aikana? Siitä voit lukea seuraavassa osassa!

Kuvia on lainattu verkosta


Kommentit

  1. wow aika vanhaa kamaa :DD ite eka kosketus peleihi tais olla wii tai ps3 ite oon pleikkarimiehiä

    VastaaPoista

Lähetä kommentti