sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Alias (Lautapeli)Mikko Koivusalon kehittämä Alias on yksi Suomen tunnetuimmista ja suosituimmista sanaselityspeleistä.
Tällä hetkellä kyseistä peliä valmistaa Nelostuote Oy (Tactic).

1990-luvun alussa markkinoille tulleen Aliaksen säännöt on todella helppo oppia:

Pelaajat jaetaan joukkueisiin. Joukkueet pelaavat vuorotellen. Yhden vuoron aikana yksi oman joukkueen jäsenistä selittää sanoja muille jäsenille. Sanat, jotka selitetään, löytyvät pelikorteista. Yhdessä pelikortissa on kahdeksan sanaa. Sanojen selittämiselle on annettu aikaa yksi minuutti ja aikaa lasketaan tiimalasilla. 
Pisteitä saa aina silloin kun oma joukkue arvaa sanan oikein. Joukkueelta voidaan myös vähentää pisteitä. Pisteitä vähennetään silloin, jos selittäjä sanoo kortissa olevan sanan tai käyttää sanaa, joka on kyseisessä sanassa, esim. jos kortissa on sana linja-auto, selittäjä ei saa sanoa missään muodossa sanoja linja ja auto. Pisteitä ei vähennetä, jos selittäjä käyttää sanan synonyymiä, esim. jos kortissa on sana auto, selittäjä saa sanoa sanan kaara.
Pelilaudalla liikutaan edellisen kierroksen pistemäärien mukaan, esim. viidestä pisteestä liikutaan viisi ruutua eteenpäin. 
Pelilaudan ruudut määräävät myös sen, minkä sanan selittäjä selittää. Jos ruudussa on esimerkiksi luku 3, selittäjä selittää korteista aina sanan numero kolme.
Pelin voittaa se joukkue, mikä pääsee ensimmäisenä maaliin.

Alias -lautapelistä on tehty todella monia eri versioita, joissa voi olla eri sääntöjä, esim. Perhe Aliaksessa selittäjä voi joutua tekemään selityksen aikana jotain, esimerkiksi puhumaan kimeästi tai ulvomaan kuin susi, kun joku arvaa sanan oikein.

Laajaan Alias valikoimaan kuuluu mm. Muumi Alias, Junior Alias, Party Alias, DVD Alias, Special Alias, Musiikki Alias ja Metal Alias.

Jos joku miettii, mistä nimi "Alias" tulee, niin se tarkoittaa "toisin sanoen" latinaksi. 

Peliin mahtuu yli neljä pelaajaa ja yksi peli kestää noin yli 30 minuuttia.
Perus Aliaksen ikäsuositus on 7+
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti