WipEout 2048 (Arvostelu)



Miltä näyttää kilpa-ajelu vuonna 2048? No silloin ajellaan tietysti lentävillä aluksilla todella kovaa vauhtia ja samalla pommitetaan muita kilpailijoita! Tai siis, ainakin Studio Liverpoolin mukaan...

WipEout 2048 on vuonna 2012 ilmestynyt ajopeli PS Vitalle. Pelin kehitti Studio Liverpool ja julkaisijana toimi Sony Computer Entertainment.

PS Vitan WipEout jatkaa samaan malliin kuin kaikki pelisarjan kahdeksan aikaisempaa peliä: Ajellaan tulevaisuudessa, ammuskellaan toisia aluksia ja vauhti on erittäin nopeaa. Mielenkiintoista pelissä on kuitenkin se, että pelissä ajellaan vuonna 2048 (vuoteen 2050 asti), kun taas pelisarjan muut pelit ovat sijoittuneet todella paljon kauemmaksi, esimerkiksi WipEout Pulsessa vuosi on 2207. 

Koska peli on PS Vitalle, on pelissä myös erilaisia teknisiä eroja muihin pelisarjan peleihin verrattuna. Täytyy sanoa ihan heti aluksi, että pelissä on käytetty kaikkia mahdollisia keinoja, mitä PS Vitalla voi tehdä. Online -peleissä pelaaja voi ottaa kuvan omasta naamastaan, ajaessa peliruutua voi "keinutella" kääntäen käsikonsolia  vasemmalle ja oikealle ja saman voi tehdä myös käyttämällä Vitan takana olevaa kosketuspaneelia. Myös kosketusnäytöä voi käyttää, eniten sitä tulee tosin käytettyä valikossa. 



Kuten monissa muissakin ajopeleissä, myös WipEout 2048 sisältää monia erilaisia pelimuotoja. Ensimmäinen on tavallinen ajo, eli kuka on ensimmäisenä maalissa jne. Toinen on taas minun kutsuma "kestävyysajo". Siinä pitää ajaa tietyn verran kierroksia törmäämättä seiniin. Jos seiniin törmää usean kerran, niin alus hajoaa (kuten moni varmasti osasi aavistaa). Kolmas on taas aggressiivisempi pelimuoto. Siinä pitää tuhota muita aluksia ja saada tietyn verran pisteitä. Peli sisältää muuten melko paljon erilaisia aseita ja ne on luokiteltu kahteen kategoriaan; Puolustus ja hyökkäys. On raketteja, miinoja, pommeja, energianviejiä... Kaikkea löytyy! Kaiken lisäksi jos offline-pelaaminen alkaa kyllästyttämään, niin peli sisältää myös online-tilan. Sinne vain testaamaan omia taitojaan!

Moni varmaan ajattelee, että kun kyseessä on käsikonsoli, niin pelissä ei voi olla hyvät grafiikat. Voin tyrmätä tämän lauseen heti. Itsekin oikein yllätyin kun aloin pelaamaan tätä peliä. Grafiikat ovat loistavat! Tätä lausetta tosin voi myös värjätä se, että WipEout 2048 oli ensimmäinen peli, jota pelasin PS Vitalla. Peli kuitenkin nosti Vitan minun silmissäni todella upeaksi laitteeksi. 



Pelissä on myös muutama häiritsevä tekijä; suomenkieliset äänet. Pelin tekstit on myös suomeksi, mutta ne eivät haittaa. Puheääni on kaikenlisäksi robottimainen ja ollaan tulevaisuudessa, niin sitä oikein odottaisi englanninkielistä puhetta. Otetaan esimerkki; Kumpi kuulostaa paremmalta: mies, joka sanoo robottimaisella äänellä "peli ohi", vai mies, joka sanoo samalla äänellä "game over" (pelissä ei sanota tätä lausetta). Itse annan ääneni saarivaltion ukolle. En ole varma, pystyykö asetuksista vaihtamaan kieltä, kun en ole vielä katsonut. Vaikka tämä suomalainen ääni välillä häiritseekin, niin ei se nautintoa laske. 
Myös pelin vaikeusaste pistää mietityttämään. Aluksi peli voi tuntua hankalalta, mutta kun siihen tottuu, niin pelin vaikeimmat radat vaikeimmalla vaikeusasteella pelaaminen on helppoa kuin heinänteko. Kaiken lisäksi peliin tottuu jo alle 30 minuutissa.



Wipeout 2048 on ihan hauska peli upeilla grafiikoilla, jonka parissa jaksaa olla kauemminkin. Kaiken lisäksi jos olet ottanut "ilmaiseksi" pelin PS Plussasta pari kuukautta sitten, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. 
WipEout 2048 ei kuitenkaan yllätä muulla tavalla kuin graafisesti. Samankaltaista menoa pelisarjalta on nähty ennenkin. Peli saa arvosanakseen 8.

POSITIIVISTA:
+ Grafiikka
+ Vitasta on otettu kaikki hyöty irti
+ Todella nopeaa menoa
+ Pelattavuus

NEGATIIVISTA:
- Samaa on nähty ennenkin
- Suomenkieliset äänet häiritsevät vähän
- Peliin tottuu helposti ja sen jälkeen kaikki tasot tuntuvat helpoilta


Pelin E3 traileri:




Pelikuvat ovat PlayStation.us sivustosta.

Kommentit