World of Tanks (Arvostelu)



World of Tanks... Peli joka pitää hallussaan MMO-ennätystä, 60 miljoonaa rekisteröitynyttä käyttäjää ja paljon tankkeja. Mikä voisi mennä pieleen? Ei oikeastaan mikään.

World of Tanks tai lyhennettynä WoT on Wargaming.netin kehittämä ja julkaisema toiminta ja strategiapeli. Peli julkaistiin ensimmäisen kerran Venäjällä vuonna 2010 ja Euroopassa peliä päästiin pelaamaan vuonna 2011.

 


WoT on siis ilmaiseksi ladattava moninpeli, jossa päässään pommittamaan toisiaan erilaisilla tankeilla. Tankkeja löytyy vuosien 1930-1957 väliltä ja mukana on myös tankkeja, joita suunniteltiin tuohon aikaan. Panssarivaunuja on tällä hetkellä kuudesta eri maasta, eli Britanniasta, Yhdysvalloista, Neuvostoliitosta, Saksasta, Ranskasta ja Kiinasta. Tietojen mukaan myös Japanilaisia tankkeja pitäisi tulla taistoihin mukaan jossain vaiheessa. Jos kerran panssarivaunupelistä on kyse, niin eihän se ole mitään jos mukana ei ole eri panssarivaunu tyyppejä. Tyyppejä on tällä hetkellä yhteensä viisi kappaletta: Kevyet, keskiraskaat, raskaat, telatykit ja panssarintuhoajat. Eli jokaiselle varmasti löytyy jokin oma suosikki. Tosin oman suosikin löytämiseen joutuu todennäköisesti käyttämään aika paljon rahaa, koska tankithan ei ole ilmaisia. Rahaa saa kun on mukana erilaisissa taistoissa. Tosin se, kuinka paljon saat rahaa riippuu taas siitä, kuinka hyvin itse olit mukana taistossa. Eli jos menet piiloon omalla tankillasi etkä tee mitään, niin siitä ei paljoa rahaa omalle tilille tule.

Aivan tavallisen pelimuodon säännöt ovat yksinkertaiset: Kaksi joukkuetta ja kummassakin tiimissä 15 pelaajaa. Peli päättyy, kunnes toisen tiimin kaikki tankit on räjäytetty tai toisen tukikohta on vallattu. 
Pelissä on myös hyökkäämistaistelu ja kohtaamistaistelu pelimuodot, jotka ovat hiukan erilaisia kuin normaali pelimuoto.



Alunperin minun World of Tanks kokeilut lähti aivan omasta mielenkiinnosta. Miten tämä panssarivaunupeli voi hurmata maailmaa noin paljon? Oma kohtaisesti täytyy sanoa, että syinä ovat todennäköisesti hyvä pelattavuus, hauskuus, strategisuus ja spämmäreiden vähäisyys.
Aloitetaan vaikka tuosta spämmäämisestä. Moni ilmainen online-peli sisältää paljon pelaajia, jotka tahallaan pilaavat esim. chat-huonetta turhilla viesteillä. Myös monissa pelitilanteissa on spämmäreitä, jotka esim. voisivat ampua oman joukkuuen tankkeja pois. WoT:ssa voit toki tehdä niin, mutta chatissa on säännöt ja aina jokin chat-moderaattori tarkkailemassa tilannetta. Eli chatissa on monesti mukava meininki menossa ja apua tarvitsevia neuvotaan niin paljoa kuin tarvitaan. Myös itse pelitilassa tällainen spämmääminen on otettu huomioon. Jos esimerkiksi joku käy tahallaan ampumaan omia tankkeja, niin pelaaja saa merkin "omien ampuja!" ja hän saa sakkoja, eli vähemmän rahaa ja kokemuspisteitä matsista. Voi olla myös, että tällaista pelaajaa saa ampua omalla tankillaan ilman tällaista omien ampuja! -merkki uhalla. En ole todellakaan varma tästä, mutta kun tällaiset pelaajat ovat aina yhtäkkiä "räjähtäneet" keskelle taistelutannerta, vaikka vihollisia ei ole näkyvissä... Jos joku tietää tästä enemmän, niin kertokaa!
Pelattavuus on pelissä myös laadukasta. Pelissä on hyvin otettu huomioon erilaisia asioita, kuten minkälainen panos tankissa on, minkälainen tankki on kyseessä, mitkä ovat heikkoja kohtia, maanpinnat, nopeudet, ampujan ja ammuttavan tankin välimatka jne. Tämä kaikki tekee pelistä todella mielenkiintoisen ja myös hauskan. Pelistä tekee hauskan myös se, että peliä voi pelata niin monella eri tavalla. Joukkue voi mennä vaikka tiiminä väijymään korkealle, joku pelaaja saattaa vaikka lähteä kiertämään todella kaukaa tarkoituksenaan valloittaa tukikohta, jotkut jäävät piiloon, mistä on hyvä ampua vihollisia huomaamatta, jotkut jäävät puolustamaan omaa tukokohtaa ja jotkut raskaammilla tankeilla pelaavat saattavat suojata toisia tankkeja ottamalla osumaa vihollisen pommituksesta jne. Tapoja on todella monia ja huonot strategiat ja monet "suoraan eteenpäin. Emme välitä mistään" pelaajat saavat tuntea oman tankin räjähdyksen monta kertaa. 



Pelissä on myös erilaisia klaaneja. Ne ovat periaatteessa "kerhoja", joissa on oma pelimuotonsa. Tässä klaanien pelimuodossa tarkoitus on saada maailmanherruus. Eli kuten moni saattaakin arvata, niin pelissä täytyy vallata toisten  klaanien alueita. Tällä tavalla pelaaja voi myös saada kultaa, jota voi saada muuten vain käyttämällä tätä oikean elämän rahaa, eli suomeksi sanottuna euroja sinun kukkarostasi. Klaanin perustaminen ei ole ilmaista, nimittäin se maksaa juuri näitä kultaisia kolikoita. Toki pelaaja voi liittyä jonkun muun klaaniin ja esimerkiksi Suomestakin löytyy monia klaaneja, joihin voi liittyä vaikka ei pelaisikaan paljoa. Joissakin klaaneissa tosin voi olla pelaamisvaatimuksia, esim. sinun tulisi pelata melkein joka päivä WoT:ia, pelaajan tulee pelata World of Tanksia ainakin 6 tuntia viikossa jne. Itse en ole liittynyt mihinkään klaaniin, kun tuo normaali pelimuotokin on jo todella hauska!

WoT:ssa voi myös saada erilaisia pieniä kunniamerkkejä, jotka tulee siitä kuinka hyvin pelaaja on pelannut. Merkit liittyvät monesti hajotettuihin tankkeihin, pelattuihin peleihin, kokemuspisteisiin jne. Nekin ihan hauskoja keräiltäviä.



World of Tanks on todella hauska ilmainen peli, jota jaksaisi pelata todella kauan, varsinkin kun ilmapiiri pelissä on todella mukava. WoT teki minuun ainakin vaikutuksen, joten minä tulen ainakin odottelemaan Wargaming.netin seuraavia kahta peliä: lentokoneisiin liittyvää World of Warplanes:ia ja laivoihin liittyvää World of Warship:ia. Kuitenkin World of Tanks saa arvosanakseen 9+

POSITIIVISTA:

+ Hauskuus
+ Mukava ilmapiiri
+ Strategisuus
+ Moni asia on otettu huomioon
+ Voi pelata niin monella tavalla

NEGATIIVISTA

- Itse pelissä ei ole mitään negatiivista, mutta pelin chatissa saattaa olla välillä pelaajia, jotka kirjoittavat koko ajan isoilla kirjaimilla ja valittavat (kun ei taida itse osata pelata.)... Eipä se ole kenenkään ongelma, mutta häiritseepi välillä jonkin verran. Tällaista menoa aina online-peleissä, muistakaa tämä.


Jos peli alkoi kiinnostamaan, niin rekisteröidy ja lataa peli täältä: http://worldoftanks.eu/

*pelikuvat on otettu World of Tanksin omilta nettisivuilta (ylemmässä tekstissä näkyvä linkki)

Kommentit

  1. Tämä peli kiinnostaisi tavallaan itseäni kun onhan tankit oma lempparijuttuni myös Battlefield 3:ssakin. Yksi asia kuitenkin hieman huolestuttaa mitä kaveri kertoi pelistä joten voisitko valaista asiaa? Eli peli on kyllä ilmainen mutta pystyykö sitä pelaamaan pidemmällekin ilman rahallista sijoittamista? Kuulin jotain että sitten pelin myöhemmässä vaiheessa kierrosten väliset korjaukset maksavat enemmän rahaa kuin mitä pelistä saa takaisin joten sitten olisi kai "pakko" korjata tankkeja ihan oikeallakin rahalla... osaatko selventää että onko siinä oikeasti tuollaista harmillista ominaisuutta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä pystyy ja todella pitkällekkin. Monesti tuollaiset korjaukset, mitkä vievät rahaa paljon on mielestäni enemmänkin noiden isojen tankkien ongelma, vielä tarkemmin sanottuna raskaiden. Tämän ongelman/ominaisuuden voi kyllä välttää aika helposti: Ei osta mitään järkäletankkia. Itsekin olen tuhonnut monia raskaan (ja kalliin) puolen tankkeja kevyellä, joten ei aina nuo isot mitään parhaita ole, vaikka kaupassa maksaakin paljon.
      Tuommoisia maksuongelmista olen kyllä lukenut ennenkin, oikeastaan luulen että kyseessä on enemmänkin pelaajan oman innostuneisuuden syytä. Alussa ja todella pitkälle mentäessä rahat pistetään likoon heti kättelyssä (monet ovat sanoneet niin) ja sitten ollaankin matti kukkarossa, kun pitäisi korjata oma upea tankki. Itsekin aion ostaa tuollaisen ison tankin jossain vaiheessa, senpä takia taktikoin jo ostoksia tehdessä, esim. "onko tuo nyt niin tarpeellinen jne.". :D

      Eli kyseessä taitaa olla oman rahankäytön innostuneisuus. Moni pelaaja on nimittäin sanonut, että hänellä ei ole koskaan ollut moista ongelmaa, toisilla taas on sitä ja monesti (ja kyseessä siis henkilöitä ketkä eivät ole pistäneet oikeaa rahaa likoon). Itselläni ei ole ainakaan vielä ollut moista ongelmaa, saa nähdä tuleeko olemaan ;)

      Poista

Lähetä kommentti