Batman: Arkham Origins (Arvostelu)



Arvostelussa onkin tällä kertaa minun tämän vuoden odotetuin peli, eli Warner Bros. Montrealin kyhäämä Batman: Arkham Origins. Mitenkäs tämä uusi peli sitten pärjäsi? Onko kyseisestä pelistä seuraajaksi Rocksteadyn Arkham Asylumille ja Arkham Citylle? Jos peli alkaa kiinnostamaan niin kyseinen teos on saatavilla PlayStation 3:lle, Xbox 360:lle, PC:lle ja Wii U:lle.

Batman: Arkham Origins -pelin tarina sijoittuu useita vuosia taaksepäin Arkham Asylum -pelin tapahtumista ja näin ollen kertookin viittasankarin alkutaipaleesta. Vaikka Batman on vasta aloittanut uransa Gotham Cityn "ritarina", niin mafiapomo Black Mask haistaa jo pieniä ongelmia kyseistä sankaria kohtaan. Omien suunnitelmien takaamiseksi Black Mask pistääkin jouluaaton yöksi hiukan toimintaa kehiin; Hän palkkaa kahdeksan maailman huippuassassiinia lepakkomiehen perään ja kuka saa hänet hengiltä, niin hän nettoaa huimat 50 000,000 dollaria takataskuihinsa. Toki Batman saisi tämän uhan poistettua sillä, ettei lähtisi Gothamin pimeyteen kyseisenä yönä, mutta muuten koko kaupungin asukkaat kärsisivät, joten mikäs muu kuuloistaisikaan paremmalta kuin assassiinien näpäyttäminen yksi kerrallaan. Ikävä kyllä pelkät assassiinit eivät ole ongelmana, vaan kaupungissa pyörii myös muutamia muita rikollisia, jotka uhkaavat Gotham Cityn joulurauhaa. On siis aika pistää naamio päähän ja pistää konnat kuriin!

Varmasti assassiineja kiinnostaa, helppo nakkihan tämän pitäisi olla...
Black Mask näyttää suunnittelevan jotain... Mutta mitä?

Itse tarina oli mielestäni hyvä, vaikka se ei aivan aikaisempien Arkham Asylumin ja Cityn tasolle pääsekkään ja löytyypä tarinasta myös muutamia epäkohtia, jotka eivät sarjakuvien perusteella pitäisi paikkaansa (en halua spoilata mitkä kohdat ovat kyseessä), mutta peli on peli joten sitä on turha murehtia. Tarina on kuitenkin menevä, johon on ripoteltu sekaan myös sarjakuvamaista huumoria ja dramaattisia kohtauksia. Hirveän syvällistä storya Originsissa ei ole (verrattuna aikaisempiin) ja sitä olisi kuitenkin kaivattu jonkin verran. Pienistä pinnallisista asioista huolimatta tarina etenee hyvin mukavasti alusta aina loppukohtaukseen asti. Asia, joka itseäni jäi pikkuisen vaivaamaan oli tarinan pituuden lyhyys, tai no lyhyt verrattuna aikaisempiin teoksiin. Toki tarinaa on pyritty täyttämään sivutehtävillä, mutta kyseiset missionit olivat loppujen lopuksi vielä lyhyempiä kuin Arkham Cityssä ja tämä jäi tietysti harmittamaan. Kuitenkin kaikesta huolimatta pidin tarinasta, vaikka muutama asia jäikin vaivaamaan.

Yksi pelin assassiinina toiminut pyromaani Firefly on saanut jonkin öttäisen peräänsä
Lady Shiva toimi myös yhtenä palkkamurhaajana

Ennen kuin rupean kertomaan mielipiteitäni pelin grafiikasta ja pelattavuudesta, niin haluan sanoa sanasen pelin hahmoista. Pelin hahmot olivat mielestäni hyvin valittuja, vaikka välillä peliä jopa kritisoitiin "no name" hahmojen lisäämisen takia. Itselleni kuitenkin kaikki hahmot olivat tuttuja entuudestaan, paitsi kaksi sivuroolissa ollutta hahmoa. Lieneekö hahmoilla ollut kyseessä ensikosketus maailmaan vai ovatko ne tosiaan olleet niin "no name" hahmoja, etten ollut koskaan kuullutkaan niistä? No, pienellä googlailulla asia varmasti selviää. Loppujen lopuksi hahmoista jäi vaivaamaan vain kaksi asiaa: palkkamurhaaja Copperheadin sukupuolen vaihtaminen pelin takia (tosin hahmosta tuli kyllä hienompi tämän tempun seurauksena) sekä erään toisen assassiinin oleminen pelissä tuntuu muutenkin vitsinä (ja pelintekijät tekivätkin siitä vitsin, peliä pelanneet varmasti tietävät mitä hahmoa tarkoitan).
Jos muuten jotakin nyt kiinnostaa, ketkä ne kahdeksan assassiinia ovat, niin voin luetella ne (maalaa, jos haluat nähdä ne): Deathstroke, Deadshot, Firefly, Bane, Copperhead, Killer Croc, Lady Shiva ja Electrocutioner).

Mutta se grafiikka. Grafiikka oli selvästi räikeämpi verrattuna aikaisempiin kahteen peliin ja itse ainakin pidin näkemästäni. Mukava yllätys oli esimerkiksi se, että lumeen jäi jalanjäljet hahmolta kuin hahmolta, jos hän lumen päällä tallailee. Hienon pieni yksityiskohta, jolle iso plussa! 
Peliä on tosin kritisoitu monien graafisten että taistelubugien takia, mutta itselläni näitä ei kuitenkaan ole ollut kuin muutaman kerran, eli eiköhän se Warner Bros. hoitele tuon asian kuntoon pikkuhiljalleen.
Taistelumekaniikka ei ole oikein saanut mitään uutta mukaan (paitsi Arkham City: Armored Editionissa tutut Shock Glovesit oli mukana) eikä muissakaan mekaniikoissa paljoa muutoksia ole ollut. Tämä tietysti lisää myös kritiikin aihetta, mutta mitä sitä turhaan vaihtamaan, jos se kerran toimii. Itse ainakin tykästyin Arkham-peleihin juuri mekaniikan sekä tarinankerronnan takia. No, kuka pitää mistäkin.

Jokeri oli tässäkin pelissä mukana, tosin uuden ääninäyttelijän kanssa. Uusi ääni oli myös todella erinomainen, eli Mark Hamillin seuraaja taidettiin löytää? 


Uutena asiana Batman: Arkham Originsissa oli jonkinlaiseksi trendiksi muuttunut Online-moodi, jota tietysti piti Batman-fanina kokeilla. Online-peliä ei ollut tekemässä Warner Bros. vaan Online-pelien konkaritekijä Splash Damage. Konkaritekijät tekivät myös konkariteon, nimittäin itse ainakin tykästyin tähän Multiplayer-modeen samantien. Ideana on siis se, että on kolme tiimiä (Banen kätyrit, Jokerin kätyrit sekä Batman ja Robin) jotka taistelevat toisiaan vastaan pelistä tutun Predator-haasteiden tapaan. Homma saattaa kuulosta helpolta, mutta esim. kätyrinä oleminen on aika haastavaa, varsinkin kun joka puolelle pitää katsella... Eihän sitä tiedä vaikka jonkin sortin lepakkomies hyppäisi niskaan ja pistäisi tajun kankaalle. Omia kätyreitä pystyy myös muokkamaan haluamakseen. Eli jos omistat kyseisen pelin, niin suosittelen testaamaan tätä Multiplayer-osuutta!

Multiplayer-moodista kuva: Jokeri on näköjään napannut Robinin

Vuoden supersankaripläjäys on siis koluttu ja sai minulle ainakin hymyn huuleen. Kyseessä on kuitenkin laatupeli, vaikka tässä ei päästykkään aivan Asylumin ja Cityn tasolle. Nyt kuin muistan vielä mainita, niin Arkham Originsissa oli koko Arkham-pelisarjan parhaimmat Boss Fightit, ainakin minun mielestäni!
Nämä asiat höystettynä saa minut ainakin koluamaan peliä vielä useasti ja puuhaa löytyy myös sieltä Onlinen puolelta. Arvosanaksi Batman: Arkham Origins saa 8 ja online saa 9.

POSITIIVISTA:

+ Hyvät boss fightit 
+ Uusi Batcave systeemi on mahtava
+ Grafiikka ja kivat yksityiskohdat
+ Online Multiplayer
+ Tarinasta löytyy tapahtumia laidasta laitaan


NEGATIIVISTA:

- Pienet bugit
- Lyhyet sivutehtävät
- Tarina on loppujen lopuksi aika pinnallinen, syvempikin tarina olisi voinut olla
- Onlinessa lieviä yhdistämisongelmia (korjataan suurella todennäköisyydellä)






Kuvat ovat WB:n omilta sivuilta

Kommentit

  1. Tuo peli kyllä kiinnosti mutta olin ajatellut lykätä hankintaa todennäköisesti korkean hinnan vuoksi. Nyt sain sen kuitenkin 17 eurolla niin täytyy äkkiä pelata se City loppuun että pääsee Originsin kimppuun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, suosittelen sen Cityn pelaamista läpi ennen kuin Originsiin pistää kyntensä kiinni. Saapahan harjoitusta esimerkiksi sen liitämisen kanssa, varsinkin kun sitä tässä Originsissa saa harrastaa aika paljon :D

      Poista

Lähetä kommentti