Hearthstone: Heroes Of Warcraft (Arvostelu)


Tämän vuoden maaliskuussa World Of Warcraftista tuttu studio Blizzard Entertainment julkaisi pelin, joka mekaniikaltaan on aivan erilainen kuin heidän muut tekeleensä. Silloin nimittäin julkaistiin free-to-play strategiapohjainen keräilykorttipeli WoW:n hengessä.

Eli Hearthstone: Heroes of Warcraft on tietokoneelle ja iOS-laitteille tehty korttipeli (ilmeisesti Android-versio on myös tekeillä). Peli on aika simppeli ja mukavan nopeatempoinen: pelissä pelataan toista pelaajaa vastaan tai vaihtoehtoisesti harjoitusmoodissa tekoälyä vastaan korttipöydän äärellä, ja yritetään saada toisen pelaajan Heron elämät loppumaan. Samalla yrität pitää omia kortteja pöydässä ja tuhota toisen pelaajan pelikortteja, ennen kuin ne pääsevät tekemään tuhojaan. Jotta pelaaja pärjäisi pelipöydässä toista pelaajaa vastaan, on hänen muistettava nämä asiat: 1. sinulla pitää olla hyvä deckki eli pakka, joka sisältää juuri sinun pelistrategiaan soveltuvia kortteja, 2. sinun tulee hallita omien korttiesi käyttö, niin niistä, jotka ovat kädessäsi sekä pöydällä. Aivan mitä tahansa kortteja räiskimällä pöydälle ei pärjää, vaan samalla tulee miettiä, mitä vastapelaajasi suunnittelee ja pyrkiä estämään asia jotenkin. Tai sitten annat asian olla ja pistät hänen siirtonsa avulla voiton plakkariin. 
Oman strategian kehittäminen on tärkeää sekä se, että oppii tietämään, miten eri korttien voimia käytetään. Esimerkkejä kortin voimista toimikoot "taunt", eli toisen pelaajan on pakko hyökätä "taunt" korttiin, eikä hän voi iskeä toisiin kortteihin ennen kuin tauntti on tuhottu. Toisena esimerkkinä voi toimia "Battlecry", eli kortti tekee jotain kun se laitetaan pelikentälle, se saattaa tehdä vaikka 2 iskua vastustajan korttiin tai kenties nostaa pakasta kortin omaan käteen. Korteissa lukee aina tarkkaan mitä se tekee, eli jokaista korttia ei tarvitse opetella ulkoa.
Tarkkoja selityksiä itse pelaamisesta on hiukan vaikea selittää, joten laitoin alle kuvan ja sinne selitystä siitä, kuinka peli itsessään toimii. Parhaiten kuitenkin idean tajuaa, kun omakohtaisesti kokeilee sitä. Alussa kun tulee saman tien harjoitusotteluita, joissa kerrotaan pelin perusasiat.

Tässä kuvassa näkyy hyvin pelipöytä. Pelaajan omassa kädessä on tällä hetkellä 3 korttia ja saman verran on myös pöydällä ja vastustajalla näyttää olevan myös 3 korttia kädessä, mutta vain kaksi korttia pöydällä. Pöydällä näkyy myös yksi "taunt" kortti, joka on kehystetty metallisella suojalla. Jokaisella Herolla (eli tuo hahmo, joka on isoimpana ruudulla) on oma voimansa, joka maksaa kaksi manaa (eli käytännössä action-pointseja). Kuvan shamaanilla on esimerkiksi voimanaan talismaanit, eli se tuo pelikentälle sattumalla jonkun talismaani-kortin. Heron ympärille rakennetaan aina pakka, nimittäin jokaisen Hero-luokalla on myös omia kortteja, joita vain se luokka voi käyttää. Pelaaja voi käyttää kaikkia luokkia, eli voit rakentaa jokaiselle herolla oman pakan. Heron elämät näkyvät Hero-kortin oikealla puolella punaisessa pallukassa. 30 on jokaisen Heron elämät pelin alussa ja vastustajan pitää saada toisen pelaajan Heron elämät nollille voittaakseen. Tavallisten korttien iskuvoimat näkyvät kortin vasemmassa alakulmassa  keltaisella pohjalla ja niiden elämät näkyvät oikean puolen alakulmassa punaisella pohjalla.
Jokaisen kortin laittaminen pöytään maksaa manaa. Kuinka paljon manaa kortti tarvitsee, jotta sitä voi käyttää näkyy oman käden korttien vasemmasta yläkulmasta. Manan määrä näkyy ruudun oikean puolen alalaidassa, jossa näyttäisi tällä hetkellä olevan niin, että kaikki 4 manaa on käytetty. Peli alkaa aina yhdellä manalla, ja aina seuraavan pelikierroksen aikana pelaaja saa yhden manan lisää. Jokaisen kierroksen jälkeen manat täyttyvät, eli manaa ei tarvitse säästellä, jos oma strategia vaatii manan käyttöä paljon. Manaa voi olla enimmillään 10 kappaletta. Pelipöydällä olevien korttien tekemisiin ei tarvitse enää maksaa manaa, eli hyökkääminen on ilmaista. Yleensä tavalliset kortit eivät pysty hyökkäämään samalla vuorolla kuin se on laitettu pelipöydälle, vaan se joutuu odottamaan seuraavaa vuoroa. Hyökkäämisessä pitää muistaa myös se, että jos esimerkiksi joku kortti, jonka hyökkäys on 1 ja elämä 1, hyökkäisi korttiin, jonka hyökkäys ja puolustus on samat kuin hyökkäävällä kortilla, niin silloin vastustajan kortin hajotessa myös sinun korttisi hajoaa, koska vastusta käytännössä puolustaa itseään ja iskee sillä kortilla sitä korttia takaisin millä hyökkäät. Vastustajan kortin hyökkäys oli 1 ja hyökkäävän kortin elämä 1, eli kumpikin hajoaa. Jos pelaaja tuntee, että kaikki omalla vuorolla tehdyt asiat on nyt tehty, niin pelaajan pitää painaa "End Turn" -nappia ja sitten katsella, mitä vastustaja aikoo tehdä.


On hienoa, että vaikka kyseessä on korttipeli, niin peliin on tuotu muutamia erilaisia pelimuotoja. "Play" puolesta löytyy "casual" -peli eli ns. huvipeli ja sieltä löytyy myös "ranked"-peli, eli voit ruveta kasvattamaan omaa rankkiasi ylemmäs. 25 on alin rankki ja 1 on paras. Jos nämä eivät niin kiinnosta, niin voit suunnata Areenaan, josta voit saada myös palkintoja, kuten korttipakkoja (joista saat kortteja, joita voit keräillä tai käyttää niitä parantaaksesi jotain deckkiäsi), dustia (näitä kun saa tarpeeksi, niin sitten voit craftata itsellesi jonkin kortin) tai kenties vain rahaa (rahalla voit ostaa korttipakan tai mennä Areenaan, Areenaan meneminen nimittäin maksaa 150 kultarahaa). Sitä enemmän saat palkintoja, kuin mitä enemmän saat voittoja ennen kolmea tappiota, jonka jälkeen peli menee poikki. Areenaan tosin et voi mennä omalla korttipakallasi, vaan sinulle tarjotaan Areenaan ajaksi omaa "Arena-pakkaa", eli sinulla annetaan aina kolme korttia, joista sinun pitää valita yksi, jonka haluat pakkaasi. Valitset kortteja niin pitkään, kunnes pakka on täysi ja voit aloittaa Areena-pelit. Areena-pelissä olleet kortit eivät päädy sinun omaan kokoelmaasi vaan poistuvat sitten areenan loputtua. Omia taitoja voi vielä hioa practise-puolella tekoälyä vastaan ja jos haluaa kerätä rahaa, niin voit tehdä questeja, joita tulee yksi päivässä. Questit eli tehtävät ovat lähinnä sellaisia, että tuhoa 50 minionia tai voita kolme ottelua Magella ja niin edelleen.
Pelaamismuotoja on vaikka kuinka paljon (single player on muuten tulossa ensi viikolla mukaan, tarkka päivämäärä 23.7.2014) ja sitten on vielä se korttien kerääminen. Sekin on aika hauskaa puuhaa. Sitä on innolla odottelee, kun on avaamassa korttipakkaa, että mitäs kortteja sieltä on tulossa. Vaikka sieltä ei olisi tullut sitä toivomaasi korttia, vaan kaikki olisivat kortteja mitä et käyttäisi, niin on ne kuitenkin hienoja ja niitä pitää mielellään omassa kokoelmassaan. Ovathan ne hienosti tehtyjä, Blizzardin tyyliin.

Korttipakan tekoa

Hearthstone: Heroes of Warcraft on loistava peli. Siitä ei pääse mihinkään. Siinä on oma tunnelmansa ja kun itse pelimekaniikka on hyvä, niin minä tykkään. Hyvin taktinen ja strateginen peli on myös hyvin tärkeä osa ja sen takia itse tykkään kyseisestä pelistä todella paljon. Kortteja on paljon ja matseissa on sen myötä myös mukavasti vaihtelua. Suosittelen kokeilemaan, kyseessä on aivan taattua laatua. Erinomaista laatua.

POSITIIVISTA

+ Pelimekaniikka on hyvä
+ Loppujen lopuksi hyvin simppeli idea ja se toimii hyvin
+ Paljon erilaisia kortteja
+ Hyvin strateginen peli

NEGATIIVISTA

- Hyvin vaikeaa keksiä jotain negatiivista, koska kyseessä on korttipeli, jossa kaikki toimii





Kuvat ovat otettu Hearthstone: Heroes Of Warcraftin omilta kotisivuilta

Kommentit

  1. Might & Magick Duel of Champions oli omaan makuun vähäsen parempi. Mutta tuokin on täysin toimiva peli. Tietysti originaali Magick the Gathering on vissiin se paras korttipeli versio. Tiedä sitten PC versioista, kun en ole pelannut kuin oikeilla korteilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin olen kuullut, että Magick the Gathering olisi tuosta sarjasta se "paras", mutta makuasioitahan nämä ovat. Omaa kokemusta noista Magickeista ei kuitenkaan ole, ei kortti- saati virtuaalimuotona.

      Poista

Lähetä kommentti