Resogun (Arvostelu)



Peliajan aivan ensimmäiseksi PlayStation 4 -pelin arvioon pääsee kotimaisen peliyhtiö Housemarquen räikeä pikselimäinen Resogun. Minkälaisesta teoksesta tällä kertaa on kyseessä?


Housemarquen Resogun nappasi kätösiinsä PlayStation 4:sen tullessa muutamia palkintoja ja erittäin monia kunniamainintoja siitä, että kyseessä oli sen hetken paras peli, mitä oli saatavilla. Pelihän oli alkuvaiheilla saatavilla myös Sonyn kehittämässä PS Plus -palvelussa kuukauden ilmaisissa peleissä.
Resogunin idea itsessään on vanhemmille pelaajille tuttua: peli näyttää ja tuntuu hyvin paljon monien vuosien takaa sitten olleilta Arcade-ammuntapeleiltä. Sitähän Resogun onkin, tosin idea on saanut mausteeksi moderniutta. 
Pelaaja ohjaa jotain alusta (voit valita aluksen kolmesta eri vaihtoehdosta sekä voit myös luoda aivan oman aluksen!), jonka jälkeen päässäänkiin heti pelin sisälle: aluksen avulla pelaajan tulee tuhota vihollislaumoja, joita tulee vähän joka puolelta. Samalla pelaajan tulee pelastaa ihmiskunnan rippeitä nappaamalla mukaansa vapautuneita ihmisiä, jotka sitten viedään turvaan. Kaikesta näistä saa pisteitä. Pisteiden määrää saa taas nostettua pistekertoimella, joka nousee aina kun pelaaja onnistuu ampumaan vihollista tai nappaamaan ihmisen. Pistekerroin ei vain nouse, vaan se voi myös nollaantua. Nollaantuminen tapahtuu, jos pelaaja ei tietyn ajan sisällä ole onnistunut osumaan mihinkään viholliseen jne.. Eli pistetaulukkojen kärkisijoja hakevien kannattaakin miettiä parhaimmat mahdolliset taktiikat, kuinka napata hyvät pisteet plakkariin, toki taitoakin vaaditaan. Omalla aluksella on perusammusten lisäksi muutamia erikoisaseita, joita saa itselleen muutamilla eri tavoilla. Esimerkiksi Nova-pommin voi saada kun on pelastanut ihmisen. Erikoisaseista kuitenkin enemmän tekstin lopussa löytyvästä videosta, josta näkyykin kaikki mahdolliset aseet ja vihollisen tuhoamiskeinot.
Peruspelissä pelimuotoja on kaksi, "yksittäinen kenttä" ja "Arkadi". Yksittäinen kenttä on tila, jossa valitaan yksi kenttä viidestä vaihtoehdosta ja pelataan se läpi. Arkadi on käytännössä sama asia, paitsi että kaikki kentät tulevat yhteen putkeen. Muitakin pelimuotoja on, mutta sen eteen joutuu omaa lompakkoa availemaan ja maksamaan euroja DLC:n takia. 


Ja tätä Resogun oikeastaan onkin, avaruusmölliäisten räjäyttelyä ja ihmisten pelastamista. Ja hauskaa on! Peli on hyvin koukuttava ja uskon tämän liittyvän juuri pelin yksinkertaisuuteen (vaikka peli on yksinkertainen tyyliltään, niin pelistä löytyy kyllä syvyyttäkin hyvin paljon). Ohjaus on helppoa ja tyylinsä vuoksi sopii koko perheelle. Pelattavuus on jouhevaa ja hyvin toimivaa. Pelattavuuden lisäksi pelin grafiikka on upean näköistä. Pikselimäinen maailma on hienon oloinen ja sitä kelpaa katsella. Todellisen oloinen se ei ole, mutta värikäs pikselimössö näyttää siitä huolimatta hyvältä.


Yksinkertaisuudessaan ja lyhyen ytimekkäästi sanottuna Resogun on hyvä peli, jonka pitäisi mielestäni kuulua jokaisen PS4 -omistajan digitaaliseen pelihyllyyn. Räikeä maailma ja pelattavuus sopii pelaajalle kuin pelaajalle iästä riippumatta. Trophyjen metsästäjillekin kyseessä on ihan maukas peli, koska oman ruudun yläkulmaan monesti hypähtelee ilmoituksia, että omalle PSN-tilillesi on napsahtanut uusi trophy. Trophyt eivät kuitenkaan omassa arvosteluasteikossani tuo todellakaan lisää pisteitä, kun ne eivät omaa päätäni hetkauta pätkääkään. Tuosta huolimatta Resogun saa minulta ison kumarruksen ja kiitoksen: Housemarque, olette tehneet upean teoksen, olen ylpeä lopputuloksesta.
Jos se kouluarvosana nyt pitäisi antaa, niin numero olisi noin 9.

POSITIIVISTA:

+ Hyvä ohjaus
+ Graafisesti hieno
+ Koukuttava
+ Yleensäkin aivan upea

NEGATIIVISTA:

- Koukuttava
- Peruspelissä voisi olla mukana myös jokin erikoispelimuoto



Pelivideota Resogunista, kuvauksessa käytetty PS4:sen omaa PS Share ominaisuutta.



Kuvat ovat Housemarquen omilta sivuilta

Kommentit