NHL 15 *uusi sukupolvi* (Arvostelu)



Suomessa eräänlaiseksi klassikoksi muodostuneesta EA Sportsin NHL-pelisarjasta on jälleen kerran tullut uusi versio tälle vuodelle. Mielenkiintoa pelille nostattaa vielä se, että ensimmäistä kertaa pelisarjan historiassa änäri pääsi uudelle pelisukupolvelle, eli PlayStation 4:lle ja Xbox Onelle. Aikasemman sukupolven konsoleille peli löytyy myös, mutta hiukan rajoitetumpana versiona. Itse testasin uudella pelisukupolvella, ja miltäs se näyttikään.

Alussa pelistä huomaa selvästi televisiomaisemman ottelun hakemista (NBC-kanavan NHL-ottelun tapainen esitys). Ottelun alussa kuvataan NHL-kaupunkia hallin ulkopuolelta, jonka jälkeen ruudulle tupsahtaa selostaja/kommentaatorit  Mike Emrick ja Eddie Olczyk, siis aivan oikeasti (oikeaa videokuvaa). Selostajien vaihto on ihan mukava uudistus, eli jos monena edellisvuotan olleet samat pölinät vuodesta toiseen ovat häirinneet, niin nyt on asiaan tullut muutos. Puheet ovat paljon monipuolisempia eikä samoja lauseita kovin usein kuule.
Itse pelissä on tapahtunut paljon muutoksia. Grafiikka on entistä parempi ja pelaajat näyttävät paljon todellisemmilta kuin aikaisemmin. Pelaajien kasvoilta näkee myös joidenkin tilanteiden jälkeen jopa heidän tuntemukset; esimerkiksi maalintekijällä on oikein iloiset tunnelmat, jäähylle joutuneella pelaajalla on hiukan ärsyyntyneempi olotila ja omaan maaliin kiekon mennessä pelaajalla voi olla hiukan hämmentyneempi ilme. Halliin tulleet katsojatkin ovat realistisempia ja siellä tapahtuu vähän kaikenlaista, koska aikaisempiin peleihin verrattuna NHL 15:ssa yleisöllä on yli 9000 erilaista animaatiota. Yleisöstä löytyy mm. ns. pukeutuneita "tosifaneja", selfieitä ottavia ihmisiä sekä kylttejä piteleviä katsojia. Hallitkin ovat hiukan muuttuneet, nimittäin jokaisen NHL-joukkueen kotihallit ovat mallinnetu peliin mukaan (Carolinan ja Chicagon hallit tosin puuttuvat, enkä tiedä ollaanko niitä jossain vaiheessa päivityksen mukana lisäämässä). Eli jos vaikka kannatat New York Rangersia, niin kotiottelut tuntuvat varmasti kotiotteluilta Madison Square Gardenilla. Grafiikasta muutoksia on saanut myös pelipaidat, jotka hulmuavat vauhdin ja törmäysten mukana. Pelissä on nyt myös mukana useampia tuomareita, ennen niitä oli vain yksi.
Pelillisesti NHL 15 tuntuu myös erilaista. Pelaajia ohjatessa massa tuntuu selvästi mukana. Ohjattavuus tuntuu hiukan erilaiselta kuin ennen, mutta tämä asia on mennyt parempaan suuntaan. Tekoälyä on jälleen kerran paranneltu ja se tuntuu ihan hyvältä, tosin pelaajat tekevät vieläkin monesti todella hölmöjä ratkaisuja. Pelaajien fysiikka on myös muuttunut, ja tämä on yksi minun omista suosikeistani. Nykyään taklaukset, törmäykset jne. ovat oikeasti todentuntuisia sekä näköisiä. Pelaajat kaatuvat (niin taklattu sekä taklaaja tai törmääjä sekä törmääjä) fysiikan lakien mukaan. Oikein hieno uudistus, jonka avulla metapelikin hiukan muuttui parempaan suuntaan. Kiekkofysiikkakin on muuttunut ja sitä on ollut tekemässä pelkästään yksi fyysikko. Tämäkin uudistus on onnistunut hyvin, nimittäin tällä kertaa kiekko pomppii eri tavalla vauhdin, kulman ja kiekkoon osuvan objektin aineesta. Kiekko voi myös ensimmäistä kertaa ns. kieriä kentän jäällä. 
Hienoja uudistuksia, joista itse pidän todella paljon. Nämä muokkaavat pelisarjaa oikeasti todella paljon parempaan suuntaan. 



Vaikka NHL 15:ssa on paljon positiivista, ei se kuitenkaan pääse juhlimaan ilman negatiivisia kommentteja. Pelistä puuttuu erittäin paljon aikaisemmista peleistä tuttuja pelimuotoja ja asioita. EA on kuitenkin lupautunut lisäämään joitain pelimuotoja ja asioita päivitysten mukana, mutta kyllä tällaisten asioiden pitäisi olla jo mukana julkaisupäivänä. Kritiikkiä teille, Mr.EA. 
Kaiken lisäksi pelissä on erittäin pitkät lataustauot, taitavat olla jopa pidempiä kuin aikaisemmissa pelisarjoissa. Toki asia on ymmärrättävissä, mutta toivon kuitenkin, että tulevaisuudessa asiaan tulee muutos. 
Muutoksia on tapahtunut myös pelin valikossa. Valikko muistuttaa hiukan enemmän FIFA-pelisarjan valikkoa ja on myös nopeampi kuin aikaisemmin. Alussa valikko voi tuntua erittäin sekavalta, mutta pian siihen kyllä tottuu ja valikossa seikkailu on kuin lasten leikkiä. Kotimaisen Liigan ystäville on uudistuksia myös virtuaalisessa muodossa, nimittäin Jokereita ei pelissä ole (KHL-juttujen takia) vaan sen tilalla on uusi nousukas Vaasan Sport. Muissakin sarjoissa on muutamia uusia joukkueita lähtenyt pois ja tilalle tullut uusia. Kaikki samat liigat ovat pelissä mukana kuin aikaisemmissakin peleissä.

Muutamista kritiikin aiheista huolimatta kyseessä on erittäin hyvä NHL-peli. Peli on oikein sujuva ja näistä lähtökohdista on oikein hyvä lähteä kehittelemään seuraavaa peliä. Isoin ja ehkä se kaikista paras juttu on kuitenkin se, että jääkiekkoa saadaan pelata tästä lähtien myös kahdeksannen sukupolven konsoleilla. 

POSITIIVISTA:

+ Änäri uudella sukupolvella vihdoin
+ Graafisesti erittäin hieno
+ Uudet fysiikkamallinnukset ovat hyviä
+ Oikein sujuvaa kiekkoa

NEGATIIVISTA:

- Puuttuu erittäin paljon esimerkiksi pelimuotoja ja asioita, joita oli aikaisemmissa peleissä 
- Pitkät lataustauot
- Hiukan sekava valikko
- Pelimuodoissa ei ole mitään uutta, lähinnä asioita on jopa vähemmin kuin ennen





Kuvat ovat EA:n omilta sivuilta

Kommentit