Xbox -höyhensarjalainen ja PC-pelaaminen Xbox One -ohjaimella: Minkälaiset tuntemukset?



PC -pelaamisessa suositaan yleisesti näppäimistö + hiiri yhdistelmää, eikä mikään ihme: onhan noiden kahden yhdistelmän käyttäminen esimerkiksi monissa FPS -peleissä jo tarkkuuden kannalta suositeltavaa. Kuitenkin jotkut pelit ovat jopa tälle "kuningasrodun" kombinaatiolle melko hankalia, esimerkiksi Super Meat Boyn tapaisissa peleissä ohjaimen käyttö alkaa olemaan lähes pakonomaista, ellei sitten halua repiä hiuksia päästä tavallista useammin. Allekirjoittanut on vielä lisäksi tottunut pelaamaan monia eri genren pelejä juuri ohjaimella, joten itselläni alkoi tekemään mieli hankkia sellainen myös PC:lle, jotta saisin tietokoneella pelaamisesta kaiken irti. Oikeastaan itselläni oli jo ohjain tietokoneelle, mutta jo yli 10 vuotta vanha Logitechin WingMan Precision alkaa olemaan melko vanhus uusien pelien pelaamiseen (itse asiassa niin vanha, että nykyiset tietokoneet eivät edes tunnista koko laitetta). Suuntana oli siis ohjainostokset.
Mielessäni oli tasan tarkkaan kaksi ohjainta, joiden ostamista harkitsin: Valven Steam Controller tai Xbox One -ohjain. Steam Controllerin hankkiminen sai kuitenkin jäädä vain ajatuksen tasolle, koska sellaisen hybridiohjaimen ostaminen ja ensinnäkin sen toimiminen useissa peleissä alkoi vain epäilyttämään (vaikka houkutti kyllä strategiapelien kannalta katsottuna). Xbox One -ohjaimen valinta oli siis loppujen lopuksi erittäin helppo, nimittäin onhan se tämän hetken pelisukupolven Microsoft -ohjain ja moni on kehunut sitä jopa markkinoiden parhaaksi. Ei kuulosta ollenkaan huonolta sijoitukselta.

Ohjain näyttää päällisin puolin tältä
Suunnaksi pistin lähimmän tavaratalon, jonka valikoimasta löytyy myös pelituotteita. Tavaratalossa pistin nokkani kohti hyllyjä, joissa paistoi monien vihreiden laatikoiden väri. Valikoimaa selaillessani en ikävä kyllä löytänyt 'Xbox One Controller For Windows' -pakettia, joka olisi todennäköisesti omaan tarpeeseeni toiminut parhaiten. Nappasin kuitenkin hyllyltä 'Xbox One Wireless Controller With Play & Charge Kit' -paketin, joka toimii myös ihan hyvin tietokoneella (ja sekin vielä, että tässä paketissa oli mukana elintärkeä kaapeli). Maksu kassalla ja kotia päin. Vihreän laatikon tuominen kotiin oli oikeastaan melko hassu tunne, koska rehellisesti sanottuna en ole koskaan omistanut mitään Xbox -konsolia, vaikka Xboxin puuhia olen aina seurannut melko tiiviisti. Konsoleista puhuttaessa itselleni on lähinnä tarttunut matkaan pleikkarit ja Nintendon puolelta käsikonsolit. Syy tähän on oikeastaan melko simppeli ja maanläheinen: on tuntunut luontevalta jatkaa samalla merkillä, jotta tietyistä palveluista ja toiminnoista saisi kaiken irti. Tästä huolimatta en ole kuitenkaan täysin ummikko Xboxilla pelaamisen suhteen, koska olen saanut mahdollisuuden eri paikoissa pelata kaikilla Microsoftin tekemillä konsoleilla ja näistä tapauksista on jäänyt hyvin positiivinen kuva takaraivooni. Kuitenkin nämä tapaukset voidaan verrata lähinnä eräänlaiseen lyhyeen testaukseen, joten kyllä: olen täysin höyhensarjalainen Xboxin suhteen. Suhde Xboxin kanssa itse käytännön, pelaamisen, kanssa on siis pintaraapaisuakin pienempi. Olkoon tämän ohjaimen ostaminen siis ensimmäinen pieni askel höyhensarjasta poistumiseen, suunta kohti kevytsarjaa!

Ohjain vaikuttaa möhkäleeltä, mutta ohjainta kääntäessä väite
kumoutuu totaalisesti
Nyt suunta kuitenkin itse asiaan: ohjaimen paketti oli siisti ulkonäöllisesti, eikä itse pakkaamisesta ole mitään moitittavaa. Paketista paljastui itse ohjain, kaapeli sekä akku, eli ihan yleiskätevä paketti pelaamisen kannalta. Ennen testausta jouduin kuitenkin käymään läpi päivittämisen (linkki ohjeeseen) Windows 10:n avulla. Päivitysten jälkeen laite oli parhaimmassa toimintakunnossa, joten tietenkin laitoin malttamattomana testaukset käyntiin. Alkutunnelmat One -ohjain kädessä oli positiiviset. Ohjain tuntuu vankalta kädessä, eikä se paina paljoa. Analogisten sauvojen onnistunut käyttöönotto tapahtui samantien, eikä ongelmia esimerkiksi sijaintien kanssa ollut. Oikeastaan tykkään melko paljon noiden "tattien" sijainneista, koska esimerkiksi vasemman sauvan liikuttaminen tuntui jotenkin hyvin vapaalta, voisiko sanoa jopa kevyeltä. Mielenkiintoista oli myös huomata, kuinka ohjaimen ulkomuoto hämää: ohjain on designiltään yksinkertaisen upea, mutta siitä saa myös helposti kuvan, että kyseessä olisi vain iso möhkäle. Voin kumota tämän väitteen samantien, nimittäin takaa ohjain muotoutuu hyvin käteen, ja itse asiassa ohjain on kooltaan lähes yhtä iso kuin kilpailevan konsolin PlayStation 4:sen ohjain. Kaikki napitkin tuntui hyvältä, paitsi että itseäni  ihan hiukan häiritsi LB- ja RB -napit, koska ne jotenkin tuntuivat "muovisemmilta" muihin nappeihin verrattuna. Saman voisi sanoa myös D-Padin kohdalla, mutta siinä tämä ei tule kauheasti esille. Kauhistus, mitä ensimmäisen maailman ongelmia... Lähtökohdat olivat selvästi plussan puolella eli kohdillaan, joten tästä oli hyvä jatkaa testaamista menemällä itse toimintaan.

Jotta saisin mahdollisimman hyvän kuvan ohjaimen toiminnasta, ajattelin kokeilla ohjaimen avulla useita eri genren pelejä. Tämä ei vielä riittänyt, vaan ajattelin kokeilla toimivuuden myös useamman eri latauspalvelun kautta hankittujen pelien kautta. Tällä nyt ei pitäisi mielestäni olla suurta merkitystä, mutta asioita on silti hyvä kokeilla. Ensimmäiset testit kokeilin PC-pelaamisen suosituimman alustan Steamin kautta ladatuista peleistä. Ongelmia ei ollut, vaan esimerkiksi vuoropohjainen Skulls Of Shogun ja kenties eniten pelaajien keskuudessa harmaita hiuksia aiheuttanut tasohyppelypeli Super Meat Boy tunnistivat ohjaimen samantien, joten pelaaminen sai alkaa. Tässä vaiheessa huomasin, että ohjain on yllättävän tarkka, mikä on näin omaa käyttöä ajatellen loistava juttu. Steamin kautta myös mm. Goat Simulator ja Jet Set Radio toimivat loistavasti Xbox -ohjaimen kanssa. Suurimmassa osassa näissä taitaa kuitenkin olla täysi ohjaintuki, joten pistin kokeiluun myös Team Fortress 2:sen, jolla ei tällaista tukea ole. Nyt jouduin ensimmäistä kertaa menemään asetuksiin optimoimaan ohjainta, ja kyllä: sain hahmoni liikkumaan. Optimointia vaatisi tosin kyllä enemmän, koska en saanut ohjaimen kanssa esimerkiksi käännettyä kameraa ollenkaan. Eli ohjain kyllä toimii, mutta pelin tuet eivät ole kohdillaan tähän tarkoitukseen.

Skulls Of Shogun tunnisti ohjaimen samantien
Seuraavaksi nappasin käsittelyyn fyysisesti hyllyltä löytyviä pelejä. Sieltä testiin pääsi mukaan Euro Truck Simulator ja suomalainen urheilupeli Floorball League. Nämä pelit eivät siis omalla koneellani ole yhdistetty mihinkään latauspalveluun suoraan. Floorball League tunnisti ohjaimen samantien, joten salibandya pääsi pelaamaan helposti virtuaalisesti. Euro Truck Simulaattorin kohdalla kuitenkin yllätyin, kun jouduin tekemään pelin asetuksista optimointia ohjaimelle. Optimoinnin jälkeen kuitenkin kaikki toimi niin kuin pitikin, ja sain pidettyä rekkani tiellä.
Seuraava testi oli ehkä käytännön tasolla typerä, mutta tulipahan testattua. Latasin nimittäin tuolta Windows 10 -kaupasta Modern Combat 5: Blackoutin sekä Halo: Spartan Assault Liten (joka on siis kokeiluversio). Ei liene yllättävää, että Windowsin omasta kaupasta hankitut pelit toimivat loistavasti myös Xbox One -ohjaimen kanssa.
Jet Set Radio toimi myös kiitettävästi uuden pelilaitteen avulla
Originin puolella ohjain toimi ihan hyvin muun muassa Battlefield 3 -pelin kanssa, jonka kautta tuli ilmi jälleen ohjaimen tarkkuus. Jotenkin jopa tuntui, etten ole koskaan aikaisemmin pelannut BF3:sta yhtä tarkasti PC:llä kuin nyt, vaikka kuinka hölmöltä tuo kuulostaakin. Ehkä oman lisämakunsa toi melko vahva konsolipohja tai sitten allekirjoittaneen näppäimistö + hiiri -yhdistelmässä on parantamisen varaa huomattavasti. No, ainakin reagoin paljon nopeammin yllättävissä tilanteissa ohjaimen avulla. Kokeilin myös Originin kautta Plants vs. Zombiesia, jossa ei pitäisi olla ohjaintukea ja kyllä, ohjainta peli ei löytänyt. Yllätystä ei siis tapahtunut. Yllätystä ei myöskään tapahtunut gog.comin klassikkopeleissä, mutta muun muassa uudempaa pelien aaltoa edustava tasohyppely Giana Sisters: Twisted Dreams toimi loistavasti. Myös Humbe Bundle Storesta saatu Frozenbyten Shadowgrounds niminen peli toimi optimoinnin jälkeen, mutta optimointia täytyy tehdä tavallista enemmän mukavan pelikokemuksen saamiseksi.  Lähtökohtaisesti siis muistutan, että jos pelailette PC-pelejä ohjaimella ja välttämättä haluatte tehdä niin aina, muistakaa tarkistaa mahdolliset tuet ohjaimelle. Latauspalvelulla ei ainakaan näyttänyt olevan suurta merkitystä Xbox One -ohjaimen kanssa pelatessa.

Näin muutaman päivän ja useamman eri pelin kokeilemana täytyy sanoa, että Xbox One -ohjain lunasti kaikki odotukseni ja onnistui jopa joissain tilanteissa yllättämään. Ohjain toimii lähes kaikissa mahdollisissa genreissä, ja tarkkuutensa avulla uskallan suositella sitä jopa genreen kuin genreen. Muotoilut ovat sopivia, eikä näin ollen rasita käsiä edes pidemmän pelaamisen aikana. Värinäkin on mukana joitakin pelejä pelatessa, eikä värinä ole millään tavalla häiritsevä, vaan juuri sopiva.
Näin Xbox-untuvikkona kehun ohjainta kaikin puolin, eikä mielestäni ohjaimessa ole mitään isoja häiritseviä piirteitä saati sitten pieniäkään. Ohjaimen hinta saattaa joitakin kauhistuttaa, mutta ainakin oma mielipiteeni on, että kyseisen summan sijoitus tähän ohjaimeen on laatuun katsottuna ainoastaan kannattavaa. Xbox -höyhensarjalainen suosittelee Xbox One -ohjainta lähes kenelle tahansa, kuka haluaa esimerkiksi PC-pelaamisesta kaiken hyödyn irti. Ainakin itse olen sitä mieltä, että nyt PC-pelaaminen ei ainakaan tule kaatumaan ohjaimen laatuun.







Kommentit

  1. Itse käytän joissain PuuCee peleissä PS4 ohjainta. Yhtälailla toimii mitä boxin ohjain. Sellaisen ohjelman kuin InputMapper lataa ja asentaa koneelle, niin PS4 ohjainta käsitellään Xboxin ohjaimena, eli napit sun muut toimii monessa ohjain tuetussa pelissä just kuten boxilla. Hetki tosin menee kun koittaa ne kuviot muuttaa päässään kirjaimiksi, eli X = A Neliö = X O = B kolmio = Y ja sitä rataa. Kun näihin tottuu niin omaan käteen se PS4 ohjain sopii myös PC:llä paremmin kuin boxin. Eikä tarvi ostaa erillistä boxin ohjainta jos omistaa jo PS4 konsolin.

    Itse siis lähinnä tasohyppelyissä ja joissain 3rd person peleissä käytän mieluummin ohjainta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuokin on myös ihan hyvä vaihtoehto. Vetäisin tällä kertaa kuitenkin varman päälle ja yhdistin Microsoftin ohjelman ja laitteen yhteen. Ainakin on sitten varma toiminta :D

      Käteen sopivuudesta en osaa kuitenkaan sanoa, kumpi ohjain olisi parempi. Kummassakin on omat hyvät puolensa, tosin DS4:ssa ainakin takanapit tuntuvat paremmilta. Muuten meneekin melko tasoissa.

      Poista
  2. Hei! I can see a face! (y)

    Minulla on käytössä tuollainen GameStopista ostettu halpa ja halvan tuntuinen "xbox"-ohjain, joka toimii peruspeleissä koneella moitteetta. Kuitenkin verrattuna PS4:lla pelaamiini peleihin voin sanoa että tällä ryöhkällä ei pitkälle tarkkuuspohjaisissa shoottereissa pötkittäisi. :'D
    Skyrim muuten tunnistaa meikällä tuon padin AINA yli hiiren ja näppäimistön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kääk, face reveal! :O

      Noo, eiköhän se ole kuitenkin tärkeintä, että ohjain sentään toimii useimmissa peleissä, vaikka ei tarkkuuspohjaisissa paras vaihtoehto olisikaan :D

      Oli kyllä mielenkiintoista huomata, miten eri tavalla mikäkin peli tunnisti ohjaimen (varsinkin tapauksissa, joissa odotti täysin päinvastaista reaktiota...)

      Poista

Lähetä kommentti