Mikä ihmeen The Secret of Tremendous Company?



Oletko koskaan ajatellut minkälainen olisi maailma, jossa yksi pelifirma pyörittäisi koko pelialaa tehden huonolaatuista jälkeä peleissä, mutta saaden silti suurta voittoa niin sanottujen Freemium-pelien myötä? Tähän aiheeseen on tähdännyt Global Game Jam 2015 -tapahtumassa puolalaisjoukon kehittämä The Secret of Tremendous Company - Point & Click -seikkailupeli, joka on hyvin omalaatuinen tapaus monella tavalla.

Game Jamien idea on rakentaa peli 48 tunnissa, eli rehellisesti sanottuna mitään hyperüber-pelejä ainakaan pituuden suhteen on turha odottaa. Kuitenkin näitä Game Jamien tuotoksia on välillä kiva kokeilla, kun sieltäkin aina silloin tällöin tulee hyvin mielenkiintoisia tekeleitä. Samaan kategoriaan voisi laittaa The Secret of Tremendous Companyn, nimittäin pelin pikaisen simppeli piirrostyyli on graafisesti hyvin erikoinen ja luo ainakin vaihtelua perinteiseen grafiikkaan. Tähän itse kiinnitin ensimmäiseksi huomiota Steamissa ja sen myötä heräsi mielenkiinto koko peliä kohtaan. Kaiken lisäksi miksipä en tätä lähtisi kokeilemaan, kun nämä Game Jam -tuotokset ovat lähtökohtaisesti lähes aina Free-To-Play -muodossa?

Seikkailussaan pelaaja ohjastaa Max Burton nimistä wannabe-pelikehittäjää, joka on päässyt juuri töihin Tremendous Corporation -pelifirmaan ja on enemmän kuin innoissaan asiasta. Kuitenkin jo ennen töiden virallista alkua Maxille selviää, että kyseinen firma voi olla jotenkin hyvin ikävällä tavalla korruptoitunut. Asiat alkavat hetki hetkeltä paljastumaan, ja Maxin on kohta pelastettava niin peliala, indiepelit kuin pelaajienkin tulevaisuus!

Sanotaan kuitenkin, että Maxille ei ole luvassa mitään pitkää seikkailua, nimittäin peli kestää huimat 30 minuuttia suuntaan tai toiseen. The Secret of Tremendous Companyn pulmat ovat todella yksinkertaisia jo pelkästään graafisen tyylinsä avulla, kun melko avonaiset maisemat paljastavat jo pelaajan tarvitsemat objektiivit, jonka jälkeen ei oikeastaan tarvitse kuin hiukan miettiä sopivia yhdistelmiä esimerkiksi tavaroiden yhdistämisen kautta. Kuitenkin kyseinen Game Jam -peli painottuu enemmän mekaniikkansa sijaan tarinaan ja sen huomaa jo keskusteluista. Keskustelut ovat nimittäin ajoittain hyvin hauskamaisia ja hyvin nokkelia. Vuorovaikuttaminen on mielestäni ehkä jopa koko pelin suola, nimittäin itse tarina on sellaista kieli poskessa -menoa, että en edes tiedä enää onko se hyvä vai huono asia. Ei, kyseessä ei ole sellaista South Park tai Deadpoolmaista -meininkiä, vaan enemmän sellaista "laitetaan tähän nyt kaikki älytön mitä tulee ensimmäiseksi mieleen" -tapaista. Vaikka tarina on omalla tavallaan erikoisen outo ja en edes tiedä mitä siitä pitäisi ajatella, niin mielestäni sieltä rivien välistä paistaa jopa hieman eräänlaista kannanottoa oikean maailman pelialaan tällä hetkellä.

Mietin pitkään kirjoitanko tästä pelistä edes mitään, kun ei siitä oikein paljoa saa irti tekstimuodossa jo pelin pituudensa vuoksi, kuten varmaan huomasitte. Kuitenkin halusin tuoda pelin esille ja samalla muistuttaa, että kannattaa välillä kokeilla myös näitä Game Jam -tapahtumissa syntyneitä teoksia. Vaikka ne ovat hyvin pieniä ja lyhyitä, niin voi sieltäkin löytyä hetken iloja virtuaalisessa muodossa, vieläpä usein ilmaiseksi. Vaikka en esimerkiksi pidä tätä The Secret of Tremendous Companya mitenkään maailmaa mullistavana pelinä millään tavalla, niin se oli kuitenkin hyvin hieno kokemus, vaikka välillä mietin vieläkin, että mitä ihmettä oikein pelasin. Loppujen lopuksi pelaaja voi vain menettää noin 30 minuuttia sinne tai tänne, eikä yhtikäs mitään muuta. Lisäksi oman mausteensa tähän tuo se, että pelaajatkin saavat hiukan käsitystä siitä, että mihin kaikkeen pelien tekijät pystyvät 48 tunnin sisällä. Omanlaista taidetta sekin!




Kommentit

  1. Heh, hauska postaus! En ole ennen kuullutkaan moisesta tempauksesta, joten aina oppii jotain uutta! Peli näyttää hauskalta koska on niin erilainen graafiselta tyyliltään. Enkä oikeastaan ole koskaan itse kokeillut tuollaisia ihan minipelejä. Pitääkin varmaan selailla joku kerta tarkemmin steamia ja katsoa mitä sen syövereistä oikein löytyy. :D Ja kyllä itse tykkään ihan lyhyistäkin pelikokemuksista, joten miksipä ei katsoisi, mitä ihmeitä on saatu aikaan lyhyellä ajalla. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa katsella niitä Steamin syövereitä, tiedä vaikka mitä hienouksia sieltä löytää! :)

      Game Jam -pelejäkin kannattaa kokeilla, jos innostaa. Tietenkin täytyy muistaa niitä pelatessa, että mitään maailmaa mullistavaa ei välttämättä ole tulossa ja useimmiten kokemukset voi jäädä jopa melko väljäksi esimerkiksi huippukohtien puutteiden vuoksi. Mutta onpahan ainakin erikoisia tekeleitä, jos ei muuta! :D

      Poista

Lähetä kommentti