Blogi: Metal Gear Solidin tulevaisuus: Mainoskasvo?




Voihan duppaduulix! Hideo Kojiman ja Konamin välinen ristiriita oli viime vuoden yksi puhutuimmista ja osittain jopa mystisimmistä tapauksista. Osaltaan homma on jo käsitelty loppuun, kun Kojima sai täyttää pahvilaatikon toimistonsa tarvikkeista ja häipyä Konamin palveluksesta. Uutta studiota ollaan jo rakentamassa, mutta yksi iso kysymys leijailee edelleen Konamin ympärillä: Mitä tapahtuu Kojiman elämäntyölle, nimittäin Metal Gear Solid -pelisarjalle?

Potkujen myötä tapahtui niin, että MGS -sarjan omistukset pysyivät Konamin omistuksessa. Myös Kojiman tiimin luoma Fox Engine -pelimoottori lipesi Solid Snaken kanssa Hideon käsistä. Tämä onkin herättänyt monia keskusteluita, pelkoa ja jopa huumoria siitä, että mitä kaikkea Konamilla on mielessä kyseisen omistusoikeuden myötä. Vettä myllyyn on vielä lisännyt Konamin siirtyminen vaivihkaa entistä enemmän mobiili- sekä pachinko -peleihin. Huumoria on väännetty vaikka millä tavalla, mutta nyt on käynyt vihdoinkin niin, että huumorista on kehkeytynyt ihan aitoa tavaraa. Konami on  nimittäin pistänyt Japanissa tulille MGS -pachinkon.

Kyllä, MGS -teemaisen pachinkon, eikä vielä ihan mitä tahansa sellaista: pachinko kantaa legendaarisen ja kenties jopa yhden maailman kovimman pelin, MGS3: Snake Eaterin, nimeä. Hauskemman tilanteesta tekee se, että pachinkoon on laitettu paranneltua kuvamateriaalia Snake Eaterin välianimaatioista. Varmasti monelle MGS -fanille kipeä isku suoraan päin naamaa.

Olisiko kyseessä samalla pientä osviittaa tulevasta, uudesta jollain tavalla odotetusta remasterista? Toivottavasti olisi, mutta tuskinpa. Konami on käyttänyt tämän vuoden aikana aikaisemminkin MGS -teemaa hyvin erikoisissa paikoissa. Mainitaan nyt vaikka automerkki Fordin mainokset, joissa yhdessä nähtiin Psycho Mantisin ja Snaken legendaarinen kohtaus sekä toisen videon Snaken ja Colonelin välinen Codec -keskustelu. Mistä siinä sitten puhuttiin? No, täysin uudesti dubattu keskustelu Fordin uudesta automallista. Vielä erikoisempaa on, että itse David Hayter saatiin kaiken tämän päälle palaamaan Snaken ääneksi. Mainokset olivat kyllä ihan hauskoja, myönnettäköön, mutta siinä samalla kupsahti myös sitä MGS:n taikaa. Ennen Snake oli pelihahmo, nyt se on täysin kokoaikainen mainoskasvo. Hienoa, Konami! Mahtavasti hoidettu!

Näsäviisaat varmaan sanoisivat tässä vaiheessa, että onhan pachinko ihan täysin uusi peli MGS:n maailmassa. No, periaatteessa kyllä, mutta näen eri teemojen luomisen esimerkiksi juuri pachinkoihin vain myynnin edistämisenä. Sitä voidaan ikään kuin verrata täällä länsimaissa flippereihin. Tuntuu, että lähes jokaisesta mahdollisesta teemasta on väännetty fyysinen versio flipperistä. Jos ei fyysistä, niin vähintään digitaalisista kauppapaikoista voi ladata omalle konsolille tai tietokoneelle oman pinballin (teemalla kuin teemalla). Onko kyseessä siis faneille tehty palvelus? En itse oikein usko, myynnin edistämiseksi sitä enemmän tehdään, kuten arvata saattaa. Mikä sitten taas paremmin tällaiseen tarkoitukseen sopiikaan kuin vahvan fanikunnan omaava pelisarja, jonka luoja on  potkittu firmasta pihalle?

On edelleen hyvin vaikeaa sanoa, että mitä Konami aikoo tehdä MGS:n kanssa. Olisiko mahdollista kokonaan uusi peli? Kenties jokin remasterointi? Uusia fanituotteita? Jatketaanko sarjan kanssa vain tätä mainoskasvona olemista? Jos tarkemmin ajatellaan, niin mainoskasvona oleminen on hyvin pientä toimintaa siihen nähden, että mitä kaikkea sillä voitaisiin tehdä. Tosin onko sieltä tulossa edes mitään todella suurta julkistusta, vai nähdäänkö ensi kesänä vain Snake popsimassa tikkujäätelöä Costa Rican auringossa?


Pachinkon videomateriaalia voi katsoa TÄÄLTÄ, kun taas Fordin mainokset voi katsoa TÄÄLTÄ ja TÄÄLTÄ.






*Lopuksi vielä muistutus, että kysmyspostaukseen voi laittaa vielä kysymyksiä tänään sekä huomenna. Ylihuomenna kysymyslomake sulkeutuu, eikä uusia kysymyksiä oteta silloin enää vastaan. Siellä odottaa jo aikamoinen kasa kysymyksiä (kiitos niistä!), mutta vielä otetaan lisää vastaan! Kysymyksesi voit heittää tännepäin seuraavan linkin kautta:




Kommentit