E3 2016 - "Suuri" pressien pikakertaus



E3 tuli ja meni, kuten myös pressit. Presseissä näytettiin kaikenlaista uutta ja nyt kirjoitin pikakertauksen näiden tilaisuuksien sisällöstä. Olen pyrkinyt saamaan tekstiin kaiken mahdollisen esitellyn asian, mutta tekstistä voi silti puuttua joitain tapauksia, mitkä ovat voineet mennä nokkani ohitse (pahoittelut, jos näin on käynyt). Huomioi, että kyseessä on vain pikakertaus, eli en ala tässä kyseisiä pelejä esittelemään (johan siinä menisi näin yksinään kirjoittaessa ikä ja terveys). Huomioithan myös, että teksti käsittelee striimattuja pressejä, eli teksti ei sisällä kaikkia E3:ssa paljastettuja pelejä. Esimerkiksi Injustice 2 ja Gravity Rush 2 puuttuvat, mutta kuten tarkimmat E3 -seuraajat tietävät, niin nämä pelit eivät tehneet esiintymistä missään lehdistötilaisuudessa. Omat suosikit ja nostot teen omassa postauksessa fiilisten kanssa, ja yritän saada sen huomiseksi valmiiksi. Voi tosin olla, että sen ilmestyminen siirtyy maanantaille, mutta kaikki panokset ovat laitettu siihen, että se ilmestyisi huomenna. Yritän parhaani!


Pressien pikakertaus, olkaa hyvä:







EA PLAY



Vuoden 2016 E3:n hulinat aloitti käytännössä EA, kun he ensimmäisenä järjestivät oman erillisen pressitilaisuutensa, jota kutsuttiin nimellä EA Play. EA Playssa saimme samantien ihailla Titanfall 2 -moninpelikuvaa, joka varmasti teki vaikutuksen ainakin osalle räiskintäpeleistä pitäville. Titaanit saivat kuitenkin pian jäädä taakse, kun ruudulle pamahti tämän vuoden urheilupelit. Madden 17 sai ensimmäisenä ruutuaikaa, mutta hiukan myöhemmin paljastettu FIFA 17 herätti mielenkiintoa jalkapallofanien keskuudessa. Pelimoottori vaihtuu Frostbiteen ja uramuotoon on ensimmäistä kertaa ikinä rakennettu ihan oma tarinansa (ikään kuin 2K:n urheilupeleissä). FIFA:n tarinan on kirjoittanut Spike Lee, joka on myös tehnyt tarinan 2K:n NBA 2K16 -peliin.  Mass Effect -faneja myöskin hemmoteltiin pienellä Mass Effect Andromeda -trailerilla. Mitään suurta ei Andromedasta silti paljastettu, mutta traileri varmasti kelpasi monelle. 
EA paljasti myös EA Originalsin, jonka myötä he tarjoavat tukea indiepeleille. Unravelin menestys ilmeisesti sai tämän ajatuksen aikaan... Mutta kuitenkin, ensimmäiseksi EA Originals peliksi pääsee Zoink -studion erittäin purppuramainen Fe -niminen teos. Fe:n jälkeen päästiin galaksisiin tunnelmiin, kun tähtien sota pääsi jälleen estradille. Star Warsia on pelien muodossa jatkossa tekemässä niin DICE, Viceral, Respawn, Motive kuin BioWare. Valomiekkoja ja lasersäteitä tulevaisuudessa tarjolla!
Tulevaisuudesta hypättiin samantien menneisyyteen. Odotettu ensimmäiseen maailmansotaan sijoittuva Battlefield 1 sai oman trailerin, mutta pelaajat saivat nähdä myös hurjan määrän moninpelimuotoa. Tankkeja, lentokoneita, maataistelua ja nähtiin siellä myös ilmalaivan romahtaminen keskelle taistelutannerta. Mahtipontisen taistelun jälkeen pressi loppuikin, ja monelle jäi varmasti hyvä maku suuhun näkemästään.


BETHESDA


Bethesda päätti tänä vuonna pistää kunnon pressibileet pystyyn. Juhlat aloitettiin samantien paljastamalla Quake Champions, joka on eräänlainen areenaräiskintäpeli onlinessa. Quaken traileria ennen nähtiin lyhyehkö kuva, joka esitti eräänlaista datatiedostoa. Jos kuvaa katsotaan tarkkaan, niin siitä huomaa Wolfenstein mainintoja. Siitä ei tosin ole tietoa, onko sieltä tulossa kokonaan uusi Wolfenstein, lisäosa vai oliko kyseessä vain eräänlainen easter egg. Pressissä myös mainittiin DOOM:n saavan The Evil DLC:n ja SnapMap sekä multiplayeriin on saapumassa uusia ilmaisia päivityksiä.
Aseellisesta maailmasta siirryttiin sitten fantasiamaailmaan. The Elder Scrolls: Legends -korttipelistä paljastettiin oma kampanjatraileri, Korttipeli varmasti kiinnostaa joitakin, mutta kyseinen pelisarja sai puhetta muustakin. The Elder Scrolls V: Skyrim saa nimittäin oman remasteroidun version. Hurraa -huutoja faneilta? Todennäköisesti. Mainittakoon vielä, että Elder Scrolls: Onlinesta nähtiin traileria liittyen Dark Brotherhood -lisäriin ja pelistä tulee katoamaan tasorajoitukset.
Fallout -pelisarja sai myös mukavasti huomiota. Fallout 4 -peliin on saapumassa monenlaista uutta lisäsisältöä, mutta suurin uutinen pelisarjaa kohtaan lienee se, että mobiilipeli Fallout: Shelter saapuu nyt myös PC:lle. Eihän siinä mitään.
Bethesdalta nähtiin myös muuta uutta. Prey -pelisarja tulee saamaan uuden pelin, mutta ei jatko-osana vaan reboottina.
Odotettu Dishonored 2 sai myös mukavasti aikaa, kun pelistä saatiin vihdoin myös ihan aitoa pelikuvaa. Tämän lisäksi paljastettiin myös kyseisen pelin keräilyversio, joka sisältää Corvon maskin sekä Emilyn sormuksen.
Bethesda myös kertoi tulevaisuudessa panostavansa VR -peleihin, joten saa nähdä, mitä kaikkea on luvassa. Studio kertoi ainakin Fallout 4:n ja DOOM:n saapuvan HTC Vivelle vuonna 2017.






MICROSOFT



Microsoft pisti hulinaksi omassa pressissään ainakin laitteiston osalta. Aivan pressin alussa paljastettiin Xbox One S, joka on käytännössä Slim- versio. Konsoli on 40% pienempi kuin edeltäjänsä ja sen pitäisi tukea 4K Ultra HD -elokuvien katselua. S -mallista tulee kolme eri versioita, jotka vaihtelevat muistin mukaan: 500 gigasta yhden sekä kahden teran kokoiseen kiintolevyyn. Pressin lopussa paljastettiin kuitenkin toinen Xbox, "Project Scorpio", jonka pitäisi olla viisi kertaa tehokkaampi kuin edeltäjänsä ja sen tulisi myös tukea 4K -pelaamista. Microsoftilta kuitenkin painotettiin myöhemmin, että konsolista ei hyödy muuten, ellei pelaaja omista myös 4K -televisiota. S -malli tulee myyntiin jo tulevana elokuuna, mutta Scorpiota joudumme odottamaan vielä vuoden 2017 joulukuulle.
Konsoleiden lisäksi nähtiin myös pelejä. Gears of War 4 sai omaa pelikuvaa, mutta samalla paljastettiin myös Gears of War 4 -Xbox Elite ohjain. Pelikuvaa saatiin nähdä myös merirosvoilu Sea of Thievesistä, fantasiamaailma Scaleboundista, Halo Wars 2:sta, Final Fantasy XV:stä kuin Recorestakin. We Happy Few napsahti myös ruudulle gameplayn avulla.
Pressissä saatiin nähdä myös tulevia uusia jatko-osia. Australian maisemat tulevat luomaan autopeli Forza Horizon 3, zombeilua tullaan näkemään State of Decay 2:ssa, joulun zombiset tunnelmat loi Dead Rising 4... Paljon kaikkea uutta kyseisten pelisarjojen ystäville!
Täysin uusia pelejä nähtiin myös, tai ainakin osittain uusia. CD Projekt Red paljasti The Witcheristä tutun Gwent -korttipelin, joka saapuu niin konsoleille kuin PC:lle aivan omana korttipelinään. PlayDeadin uutukainen paljastettiin myös, joka kantaa nimeä Inside. Tämän kunniaksi kaikille jaetaan ilmaiseksi studion aikaisempaa peliä, Limboa, Xbox Onelle 20. saakka ja Steamissa sama asia, mutta vain 21. ja 22. päivä kesäkuuta, jos on lähteisiin uskominen.
Tekken 7 sai myös pelikuvaa, jossa Heihachi Mishima ja Street Fighterista tuttu Akuma ottivat yhteen rajuin ottein. Mainittakoon tässä myös, että Tekken Tag Tournament 2 -peliä jaetaan ilmaiseksi kaikille Xbox Gold -jäsenille
Lisäosia nähtiin myös Microsoftin pressissä. The Division sai oman Underground DLC:n, kun taas Killer Instinct tulee saamaan Gears of War hahmo General RAAMin mukaan tukkanuottasille. RAAM:lla voi pelata tämän viikon ajan ilmaiseksi.
Microsoft kun omistaa nykyisin Minecraftin, niin totta kai sitäkin saatiin nähdä. Peliin on tulossa uutta lisäsisältöä, mutta isoin uutinen lienee se, että peli muuttuu cross-playksi. Eli kohta voit pelata omaa maailmaasi niin konsolilla, PC:llä kuin vaikka mobiililla.
Pelit olivat siinä, mutta uutiset eivät loppuneet siihe. Microsoft aloittaa "Xbox Play Anywhere" cross-playn, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että useimmat Xboxin yksinoikeudet ovat niin sanottuja Windows 10 -oikeuksia, eli voit pelata näitä pelejä myös PC:llä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jos ostat yksinoikeuspelin Onelle, saat sen myös PC:lle ja sama päinvastoin.
Puhetta sai myös niin kutsuttu Xbox klubit, jotka ovat yksinkertaisesti vain uusia tapoja olla yhteydessä toisiinsa.
Viimeisempänä ilouutisia persoonallisten ohjainten ystäville: voit pian tilata Xbox One -ohjaimia oman kustomoinnin mukaan, esimerkiksi eri väreillä ja tekstikaiverruksilla. Tämä tietenkin luo lisämaksua, mutta yli 8 miljoonan erilaisen kombinaation myötä pelaaja voi olla melko varma, että täysin samanlaista ohjainta ei välttämättä tule monella olemaan.




UBISOFT



Ubisoftilla oli tänä vuonna melkoisen informaatiorikas pressi. Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands sai pelikuvaa, mutta myös julkaisuajankohta hahmottui: uutta Clancya voi pelata ensi vuoden maaliskuussa.
Kauan huhuiltu Watch Dogs 2 sai myös virallisen paljastuksen, sekä ihan mukavasti gameplay -kuvaa. Varmasti odotettu tapaus pelimaailmassa.
Yllättäen useat jo aikaisemmin tiedetyt pelit saivat ruutuaikaa. Viikinkimäinen For Honor saapuu ensi vuoden helmikuussa, animaation tuttuun tapaan sanaleikin pelin nimessä omaava South Park: Fractured But Whole saapuu tänä vuonna Suomen itsenäisyyspäivänä (ennakkotilaajat saavat maksutta Stick of Truthin). Just Dance 2017 saapuu kaikille nykyisille isoimmille konsoleille, mutta myös tulevalle Nintendo NX:lle. Lisäosia ei paljoa pressissä nähty, mutta The Divisionille paljastettiin kuitenkin Survival niminen DLC.
Uusia jatko-osia ei Watch Dogs 2 lukuun ottamatta paljoa nähty. WD2:n kanssa samaan sarjaan menee vain Grow Up, joka on jatkoa Grow Homelle. Tähän voidaan myös laskea suomalaisen RedLynxin ja Ubisoft Kievin tekemä yhteistyö Trials of the Blood Dragon, joka yhdistää niin Trialsia kuin Blood Dragonia. Kuten RedLynxin Antti Ilvessuon, tunnettu huumorimiehenä sekä nykyisin Suomen presidenttinä, sanoin: Trials ja Blood Dragon saivat vauvan. Ei voisi paremmin peliä kuvailla.
Ubisfot paljasti myös VR-peli Star Trek: Bridgen, joka herätti mielenkiintoa ainakin Star Trek -fanien sekä Science Fictionin ystävien keskuudessa. Toinen paljastettu VR -peli oli Eagle Flight, jolloin voit liidellä kotkana virtuaalisessa maailmassa. Jos olet aina halunnut olla kotka, niin nyt siihen on mahdollisuus ainakin jossain muodossa.
Ubisoft hyppäsi myös extreme -urheilun pariin. Steep niminen peli nimittäin antaa pelaajalle mahdollisuuden esimerkiksi lasketella suksilla ja lumilaudalla sekä lennellä riippuliitimellä avoimessa maailmassa. 
Ubisoft kertoi myös juhlistavansa juhlavuottaan, jonka myötä he tarjoavat ilmaisen pelin Ushopista vuoden loppuun asti jokaisena kuukautena. Tässä kuussa ilmaiseksi on tarjolla Prince of Persia: The  Sands of Time. 
Aivan lopuksi Ubisoft vielä kertoi odotuksiaan tulevasta Assassin's Creed -elokuvasta. Odotukset valkokankaalle astumisesta ovat positiiviset, kuinkas muutenkaan.



PC GAMING SHOW



PC Gaming Show on lähempänä keskusteluohjelmaa kuin lehdistötilaisuutta, mutta sieltäkin aina paljastuu kaikenlaista uutta. Esimerkiksi RTS -peli Warhammer 40,000: Dawn of War III sai ensimmäistä kertaa kunnon pelikuvaa, joka on nyt yleisesti on saanut lievästi ristiriitaisen vastaanoton, vaikka suurimmaksi osaksi palaute on ollut positiivista. Showssa nähtiin myös toinen RTS, joka yhdistää itseensä myös hiukan MOBAa: nopeatempoinen Dropzone. Strategiaa nähtiin myös tiimipohjaisen Overlandin muodossa, josta nähtiin myös pelikuvaa.
Klei Entertainment, joka on tunnettu lähinnä Don't Starve pelistään, paljasti myös tulevaisuuden suunnitelmat. Heiltä on tulossa Oxygen Not Included niminen selviytymispeli, jossa täytyy selvitä hengissä omalla siirtokunnalla avaruudellisissa maisemissa. Sci-Fin menevää menoa saadaan nähdä myös Observer nimisessä cyberpunk -kauhupelissä, jossa ihmisten pelot pystytään hakkeroimaan. Avaruudessa oleskellaan myös ensimmäisen persoonan sandbox MMORPG -peli Dual Universissa, jossa tekijöiden mukaan pitäisi olla massiivinen määrä tekemistä. Sci-Fiä nähdään myös puzzlen muodossa, kun estradille asteli Bulkheadin The Turing Test.
Livenä nähtiin myös muutamia RPG -pelejä. Dontnodin Vampyr sai E3 -trailerin, kun taas Obsidianin pahuuden voiton jälkeiseen maailmaan sijoittuva Tyranny sai ihan kokonaista gameplay -materiaalia. Gameplayta nähtiin myös Mount&Blade II: Bannerlordista.  Mages of Mystralia taas ei ole RPG -peli, mutta se sijoittuu fantasiamaailmaan antaen pelaajalle mahdollisuuden kehittää omia taikoja. Taikoja nähdään myös Mirage: Arcane Warfare nimisessä FPS -pelissä. Tulitusta saatiin nähdä myös LawBreakersin myötä.
Räiskintää showssa nähtiin myös. Arma 3 tulee saamaan Apex DLC:n ensi kuussa ja Warframe (okei, Warframe on muutakin kuin räiskintää) saa Lunaro -nimisen pelimuodon, joka tuo eräänlaista kahden joukkueen välistä pallourheilua mukaan peliin. Insurgery niminen studio taas näytti Day of Infamy nimistä FPS-peliä, joka sijoittuu toiseen maailmansotaan. The Ark: Survival Evolved kävi myös vierailulla, ja pelin studio kertoi lisäävänsä peliin paljon uutta sisältöä tulevaisuudessa.
Koska vihdoin elämme VR-maailman alkutahteja, niin ei liene yllättävää, että virtuaalitodellisuutta nähtiin myös PC Gaming Showssa. VR -maailman käsittelyn tulee saamaan Serious Sam, Killing Floor Incursion (Killing Floor 2:n päivityksestä puhuttiin myös), Superhot sekä Giant Cop.
Käsittelyssä ei ollut pelkästään pelejä, nimittäin AMD heidän uusia laitteistojaan, muun muassa grafiikkakortteja, CPU:ta sekä VR -tavaraa. 




SONY


SONY piti myös tuttuun tapaansa PlayStation -maailman pressin, mutta uutta konsolia ei nähty. Sony kuitenkin vahvisti jo ennen E3:sta, että heiltä on tulossa PlayStation Neo.
Pelejä nähtiin kuitenkin senkin edestä. Huhuiltu God of War 4 on nyt virallisesti tulossa, ja Kratos pääsee seikkailemaan pohjoisen mytologiassa poikansa kanssa. Eräs toinenkin pitkään odotettu peli on nyt myös ihan oikeasti tulossa, nimittäin The Last Guardian, joka ilmestyy tämän vuoden syyskuussa. Kuinkahan moni on odottanut tätä vuodesta 2009 lähtien?
Yksinoikeuksia nähtiin muitakin. Gameplayn avulla oman tähtihetkensä sai Horizon: Zero Dawn, vaihtelevuutta tarinaan lupaava Detroit: Become Human, zombeja ja moottoripyöriä sisältävä Days Gone, sekä uusi Insomniacin Spider-Man -peli. Myös Crash Bandicoot palaa, mutta vain kolmen ensimmäisen pelin remasteroituna versiona. Crash nähdään myös yksinoikeushahmona tulevassa Skylanders Imaginatorsissa (itse Imaginators saapuu kyllä muillekin alustoille). Myös Hideo Kojima nähtiin lavalla esittelemässä mystistä Death Stranding -yksinoikeuspelin traileria, jota tähdittää Norman Reedus.
PlayStation on myös tähtäämässä VR-markkinoille (itse laite saapuu syyskuussa), joten ei liene yllättävää, että pressissä nähtiin myös VR -pelejä (julkaisun aikana muuten 50 VR-peliä jo ostettavissa). Batman Arkham VR ja Farpoint VR saivat omat esittelynsä, mutta VR -tuen tulee saamaan pleikkarille Final Fantasy XV, Resident Evil 7 sekä Star Wars Battlefront X -Wing VR Missions
Tähtien sotaa nähtiin myös LEGO:n muodossa, kun Lego Star Wars: The Force Awaken saapui lavalle demon, trailerin sekä "kahden viikon päästä se tulee" -muistutuksen kanssa.
Tilaisuudessa vilahti myös Call of Duty: Infinite Warfaren pelikuvatraileri ja Call of Duty: Modern Warfare Remasteredin kampanjan kerrottiin saapuvan 30 päivää aikaisemmin PlayStation 4:lle. 


NINTENDO


Nintendosta ei ole paljoa kerrottavaa, koska he eivät pitäneet suoranaisesti omaa pressiä, vaan lähinnä livestriimiä (mitä muut pressin pitäjät järjestivät muuten ympäri E3:n aikana). The Legend of Zelda: Breath of the Wild oli Nintendon E3 -pääaihe, josta saimme nähdä pelikuvaa useampien tuntien verran. Pitkin E3:sta kuitenkin nähtiin sitten niin Pokémonia, Mariota, Axiom Vergea, Dragon Questia kuin Ever Oasia.






Kommentit