Kysymyspostaus: Vastausten aika!



Viime viikolla annoin linkin kaavakkeeseen, jonka kautta pääsitte laittamaan minulle kysymyksiä. Kysymykset rajattiin peleihin, pelaamiseen sekä blogaamiseen. Tämän tein ihan sen takia, ettei nyt aleta täysin muuttamaan blogin teemaa, vaan että myös tällaisissa postauksissa pysyttäisiin siinä kuuluisassa punaisessa langassa. Tämä ei ilmeisesti yhtään haitannut, nimittäin kysymyksiä tuli todella mukavasti. Mielestäni tämä onnistui muillakin tavoilla hyvin, nimittäin kaavakkeisiin oli oikeasti tullut teiltä aivan loistavia ja mielenkiintoisia kysymyksiä. Spämmiltäkin vältyttiin, joten kaiken kaikkiaan koko operaatio meni paremmin kuin hyvin. Tästä siis suuri kiitos aivan jokaiselle kysymyksiä lähettäneille! Ilman teitä tämä postaus olisi jäänyt suoraan lähtöviivalle. Vielä pitäisi hoitaa omalta kohdalta se isoin osuus, eli kysymyksiin vastaaminen. Katsotaan, jatkuuko hyvin alkanut matka vai alkaako tästä se alamäki... Vitsi vain, kyllä tämä hyvin tulee menemään. Mainittakoon tässä vielä, että vastaan aivan jokaiseen lähetettyyn kysymykseen, ja kysymykset ovat arvottu satunnaiseen järjestykseen. Muutama tapaus on tosin otettu yhteen putkeen, kun aihe on ollut samaan asiaan liittyvää. Kysymykset ovat myös kopioitu ja liitetty (copy + paste) suoraan kaavakkeesta, eli en ole itse muotoillut kysymysten luonnetta tai mitään muutakaan.



Kysymyksenne ja vastaukseni (Q&A):




  • "Tykkäätkö kirjoittamisesta yleisesti vai vain peleihin liittyvistä asioista kirjoittamisesta?"


Kyllä, tykkään kirjoittaa muutenkin. Innostuminen kirjoittamisesta lienee syntynyt yksinkertaisesti siitä, että olen pienestä lähtien lukenut melko paljon kirjoja sekä sarjakuvia. Tällä hetkellä kuitenkin kirjoittamisen suhteen ainoa projekti on Peliaika, mutta mielessäni on ollut jo useamman kerran romaanin kirjoittaminen ja voipi olla, että sen työstämisen aloitan jossain vaiheessa. Pitäisi vain alkaa suunnittelemaan tarkemmin sen sisältöä. Muutamia ideoita on kyllä jo mielessä, eli aivan kaikkea ei sentään tarvitse hatusta tempaista.

  • "Mistä pelimoottoreista tykkäät?"


Rehellisesti sanottuna en seuraa paljoa pelimoottoreita saati edes tutki niitä, joten tähän kysymykseen vastaus melko tyngäksi. Tykkään kuitenkin usein peleistä, joissa on käytetty Frostibiteä, Fox Engineä tai Clausewitzeä. Ne vain tuntuvat toimivan omaan mieleen melko hyvin.

  • "Mikä peleissä on parasta?"


Peleissä on parasta niiden monipuolisuus. Ne tarjoavat huikeita tarinoita, haastavat pelaajaa, antavat oivan tavan uudenlaiseen sosiaaliseen kanssakäymiseen sekä tietenkin antavat hupia. Pelit antavat niin paljon erilaisia asioita yhdessä paketissa, että mikään muu viihdetuotannon tuote ei edes pysty samaan. Kuinka monta kertaa olet esimerkiksi joutunut jättämään elokuvan tarinan kesken, kun et ole ratkaissut sen sisältämää pientä pulmaa? Niinpä. 

  • "Onko kertaakaan tullut fiilistä, että voisit lopettaa bloggaamisen tai pitää pidempää taukoa?"

Ei oikeastaan. Peliaika on kiinnittynyt omaan elämääni jo niin kovin, että vaikka lopettaisin tämän blogin (mitä ei tule tapahtumaan), niin sen tilalle tulisi kuitenkin pian uusi. Kuitenkin muistaakseni vuoden 2014 lopulla ja vuoden 2015 alussa postausten määrä kuukausittain oli melko vähäinen (2-3 per kuukausi) verrattuna tavalliseen postaustahtiin. En kyllä ollenkaan muista, että mikä oikein sen takana oli, hetkellinen kyllästyminen vai postausideoiden puute? Silloin kai on voinut olla jonkinlainen alitajuinen "pidempi loma" psykologisesti tarkasteltuna. Lopettaminen ei kuitenkaan koskaan ole käynyt mielessä, tosin alkuaikoina sitä ajatteli, että kuinkahan pitkään tämäkin oikein pysyy pystyssä (tosin eiköhän meillä kaikilla ole näin. Blogin pitäjät tietävät). 


  • "Mikä on paras soundtrack pelissä, jonka oot kuullu?"


Ensimmäisenä tuli mieleen MGS3: Snake Eater. Se on vain niin loistava. Käykää kuuntelemassa koko pelin musiikit, jos ei ole entuudestaan tuttua. Historiaan sijoittuvissa strategiapeleissä on myös mukavat rallatukset, jotka luovat tunnelmaa ja ovat muutenkin melko hyviä tapauksia. Brütal Legendsissä on kanssa hyvät musiikit. Ne tietää, ketkä tietää.



  • "Kuulutko johonkin peli klaaniin?"


En. Muistaakseni kuulun muutamaan hyvän kaverini luomaan klaaniin joissain peleissä(?), mutta ne eivät ole "sellaisia klaaneja", että olisi ihan joitain tapaamisia ja aikataulutettuja harjoituksia. Ne ovat ehkä enemmänkin vain sellaisia ryhmiä. Klaanit ovat kyllä ihan hauskoja ideoita ja voisi semmoiseen ehkä joskus liittyäkin, mutta vielä ei ole ollut sellaiseen tarvetta.

  • "Lueskeletko ja selailetko usein omaa blogiasi?"

Sinäänsä melko harvoin. Kaikki tarvitsemani tiedot saan samantien hallintapaneelista, ja ainoat kerrat kun käyn lukaisemassa blogiani on melkeinpä se, että oikoluen vielä kertaalleen tekstin varmuuden vuoksi. Silloin tällöin käyn aina blogiani vilkaisemassa ihan senkin takia, jos sinne on ilmestynyt joku bugi tai jotain muuta vastaavaa (mikä saattaisi vaikka johtua sivupalkin koodauksista). Useampia vuosia vanhoja tekstejäni en ole varmaan lukenut vuosiin. Ovat varmaankin täynnä typeriä kirjoitusvirheitä... No, lyhyesti sanottuna selailen silloin tällöin, mutta harvemmin luen.



  • "Mitä haluaisit blogiisi tehdä mutta et osaa esim tietynlainen banneri tai sivun tyyli?"

Tällä hetkellä ei ole mielessä mitään sellaista, mitä en pystyisi tekemään. Ainoana ylitettävänä asiana on vain muutoksiin tarvittavat ohjelmistot, esimerkiksi mielelläni hankkisin paremmat kuva- ja videonmuokkausohjelmat, jotta erilaisia asioita pääsisi paremmin hoitamaan. Kaappauskorttikin olisi kyllä tosi hyvä, niin pääsisi paremmin tekemään asioita noiden vanhempien konsoleiden kanssa. Tosin voisin kyllä opetella myös tuota koodaamista hiukan, niin voisi päästä tekemään persoonallisempia ratkaisuja, tosin en tiedä, kuinka pitkälle Blogger koodaamista tukee... Nyt ei ole mitään tuollaista ns. taitoon liittyvää "ongelmaa", mutta joskus tulevaisuudessa jos tulee Peliaika 3.0, niin silloin pistetään kunnolla hulinaksi ja yritetään tehdä se jopa niin, että sormi menee suuhun haastavuuden takia!

  • "Mitä hahmoja käytät Siegessä?"

Lähtökohtaisesti hyökkäyspäässä ovat käytössä Ash, Fuze ja Blitz sekä puolustaessa Smoke, Frost ja Tachanka. Eniten käytän Ashia ja Smokea, kun ne sopivat parhaiten omaan pelityyliin. Smokesta tosin tykkään todella paljon senkin takia, että sen avulla pystyy tehdä niin paljon erilaisia taktisia siirtoja ja ansoja tilanteesta riippuen, kiitos laajan ja monipuolisen varustemäärän. 

  • "Mikä peli genre kiinnostaa sinua eniten ja miksi?"

Aika paha kysymys, varsinkin kun oma pelimaku on hyvin laaja. Pakko tähän on kuitenkin vastata (yllättäen), että strategiapelit ja hiiviskelypelit. Näissä kummassakin genressä on todella paljon erilaisia toteutustapoja ja niissä on lisäksi hyvin paljon syvyyttä sen suhteen, että miten peliä pelataan tai miten voi toimia eri tilanteissa (näissä genreissähän on yleisesti melko vahva uudelleenpeluuarvo). Sen takia kiinnostus on suuri ja seuraamista on tavallista useammin muihin genreihin verrattuna.



  • "Millaiset pelit eivät innosta sinua _ollenkaan_ ja miksi?"

Olen sen verran optimistinen, että suoranaisesti ei ole olemassa sellaista genreä tai tyyliä, joka ei innostaisi ollenkaan. Tosin on olemassa tiettyjä tyylejä, joita en vain jaksa pelata pidempään, eikä ne sen myötä innosta. Tähän ryhmään melko usein kuuluu sellaiset räiskintäpelit, mitkä ovat lähinnä vain sooloilua ja headshotien laskemista. Kyllä sieltäkin mielenkiintoisia tapauksia löytyy (eli en anna mitään totaalista täystyrmäystä tyylille), mutta ne ovat lähimpänä kysymyksen asetteluun sopivia. Syy innostomuuteen on lähinnä se, että niistä useimmiten puuttuu sellaisia pelillisiä puolia, joista itse pidän todella paljon. Esimerkiksi yksi sellainen on syväpohjainen taktikointi. Kyllä ne silti useimmiten hetken innostaa, mutta kiinnostus vain melko pian lopahtaa. Itselleni tulee vain sellainen pieni "kaikki on jo nähty" -fiilis. Toinen genre, jonka tähän voisi mainita on mobat. Ymmärrän niiden viehätysvoiman ja idean, mutta yksinkertaisesti mikään moba ei ole vielä iskenyt. Smiteä kokeilin noin pari kuukautta sitten, ja sitä pelasin varmaan 6-10 ottelua, eikä innostusta ole ollut palata siihen. Kaikki muut ovatkin jääneet siihen yhteen otteluun. Mobahtava Magicka: Wizard Wars kyllä upposi lähinnä Magickan takia ja pelasin sitä useita tunteja, mutta sekin peli lopetetaan tämän kesän aikana. Hyvin menee meikäläisellä mobien suhteen...

  • "Onko sinulla suosikkipelistudioita?"

No, tykkään melko paljon pelien ja studion sisäisen toiminnan suhteen Paradox Interactivesta. Lähellä sydäntä on myös useat suomalaiset pelistudiot (Frozenbyte, Housemarque...), Firaxis, Media Molecule ja täytyy tässä nyt tietenkin mainita Nintendo. Täytyy kuitenkin huomioida, että jos esimerkiksi joku näistä studioista oikeasti tekee huonon pelin, niin se on oikeasti huono peli. Ei studion nimi anna omissa silmissäni millekään pelille lisäpisteitä tai vähennä niitä. Jokainen peli lähtee samalta lähtöviivalta niin kuin muutkin. Kuitenkin nämä äsken mainitut studiot ovat sellaisia, mitä tulee useimmiten seurailtua, kun heiltä tulee melko mielenkiintoisia teoksia ajoittain. Toivoisin kyllä, että Kojiman uusi studio pääsisi tähän listaan mukaan, mutta katsotaan ensin, mitä sieltä edes tulee.

  • Kuinka kauan sä käytät aikaa arvostelun tekemiseen kaikki puuhat mukaan laskettuna (kirjoittaminen, pelaaminen yms.)?

Riippuu melko paljon pelistä. Jos pelissä on tarina, niin peliä pelataan niin pitkään, kunnes tarina on läpäisty (eli esimerkiksi MGS V:n pelaamiseen meni useita kymmeniä tunteja, eli arvostelun tekemiseen meni se määrä myös + risat). Jos pelissä ei ole tarinaa, niin sitä pelataan niin pitkään, että tuntuu saaneensa tarpeeksi informaatiota. Kirjoittamiseen menee kanssa useampia tunteja, koska en lähde tällaisissa asioissa kiirehtimään, vaan haluan hoitaa homman kunnolla. Näiden asioiden takia Peliajasta harvoin löytyy juuri embargon päätyttyä ilmestyneitä arvosteluita, vaikka olisin saanut pelin käsiini useita päiviä ennen julkaisupäivää (juuri embargon päätyttyä ilmestyneitä arvosteluita taitaa olla ainoastaan 1-2, mutta syinä näihin on oikeastaan se, että nämä pelit eivät olleet kovin pitkiä). Peliin täytyy tutustua aina kunnolla, ennen kuin siitä voi kertoa tarkemmin mielipiteitä tai saati arvostella. Tarkkaa arviota ajan suhteen en voi mitenkään antaa vaihtelevuuden vuoksi, mutta arvostelun toteutumiseen kuluu heittämällä helposti useampia kymmeniä tunteja, jos pelaaminen lasketaan tähän mukaan.





  • "Mistä saat arvostelu kappaleet uusiin peleihin?"


Useiden syiden vuoksi en voi kertoa tarkkoja tietoja, mutta yleisesti katsottuna olen saanut arvostelukappaleita kahdella eri tavalla: olen yksinkertaisesti saanut tai pyytänyt niitä. Arvostelukappaleet ovat saatu joko julkaisijan omalta PR -henkilöltä/ryhmältä tai vaihtoehtoisesti toiselta firmalta, joka hoitaa yleisesti pelin saapumisesta tiettyihin maihin (esim. maahantuoja). Tässäkin asiassa on siis hyvin paljon vaihtelua ja se riippuu ihan täysin julkaisijan omista toimista. Tällaisten asioiden hoitaminen on aina omalla kohdalla tapahtunut sähköpostin avulla ja useimmiten vielä englanniksi. Arvostelukappaleet ovat saapuneet usein koodeina, mutta on sellainen kerran tullut myös fyysisenä kappaleena (kyseiset versiot ovat vain kotelossa, jonka sisällä on punavalkoinen pelilevy, jossa lukee pelin nimi, tekijät sekä maininta, että kyseinen tapaus on promokappale, eikä sitä saa myydä eteenpäin). Enempää en osaa tästä kertoa, kun en ole kuitenkaan niin hirveästi ja ensinnäkään kauaa arvostelukappaleita pyydellyt. Voi olla, että joku firma hoitaa nämä asiat vielä täysin toisella tavalla.
  • "Mikä on suosikkipelihahmosi?"

Tästä aiheesta on pitänyt tulla jo kauan aikaa sitten oma postauksensa (ja edelleen on tulossa), mutta se on aina vain pitkittynyt. No, sellaiset suurimmat suosikkipelihahmoni ovat Big Boss, Kazuhira Miller, Drebin 893, Mega Man, Sackboy, Ocelot ja Meryl Silverburgh. Aikalailla tämä kategoria painottuu MGS -hahmoihin, mutta ei voi mitään (ne ovat vain niin hyviä!). Tykkään myös Mirror's Edgen Faithista ja täytyy sanoa, että omalla tavallaan pidän myös Buzz! -pelien Buzzista, johtunee varmaan siitä kettuilun tyylistä? Crash Bandicoot ja Spyro ovat kanssa aika lähellä suosikkeja, kun ne ovat sentään niitä oman pelaamisharrastuksen ensimmäisiä tuotoksia, joita on tullut pelailtua (heti Nintendo Entertainment System- pelien jälkeen).



  • "Mistä hahmosta haluaisit saada oman pelin?"

Edelleen sama, eli Green Arrowista oma peli. Olisi vielä kova, jos sen pelin loisi Rocksteady. WB Games käy myös, mutta Arkham -sarjan pelimekaniikalla. Tehkää se, niin olen todella iloinen pitkän ajan (paitsi jos se on huono peli).

  • "Jos ottaisit tatuoinniksi jonkun pelin logon, mikä se olisi?"


Tämä oli todella paha kysymys. Olisi ollut helpompaa vastata, jos olisi saanut olla ihan mikä tahansa peleihin liittyvä kuva, mutta että ihan logo. Aloin miettimään tätä siltä kantilta, että pelin täytyisi olla jollain tavalla tärkeä itselleni. MGS -logoa en laittaisi, mutta jotain muuta siihen liittyvää ehkä voisinkin (tosin en ole kylläkään tatuointia ottamassa, eli tämä on vain ajatusleikkiä). Hmmm... Paras vaihtoehto saattaisi olla XCOM Vigilo Confido -logo. En kyllä tiedä, että olisiko sininen vai keltainen versio tyylikkäämpi tuohon tarkoitukseen. Ehkä keltainen. Jos pitäisi valita tatuointi mistä tahansa pelistä, eikä sen tarvitsisi olla pelin oma logo, niin valitsisin silloin MGS:n FOX -merkin.






  • "Mikä on omista kirjoittamistasi blogiteksteistä oma lempparisi?"


Ei ole omaa lempparia. Tykkään kuitenkin todella paljon postauksistani, joista on ollut lukijalle käytännöllistä hyötyä (esim. aikataulut, tiedotukset jne.). Onhan se nyt hienoa tarjota omalla tavallaan apua tietoa etsiville ihmisille, ja ovat ne ilmeisesti myös kelvanneet heille, kun on tullut kiitostakin niistä. 

  • "Sano top 3 peliblogia joita tykkäät lukea (ja pientä perustelua?)?"

En ala tekemään TOP-3 listaa, kun en halua aloittaa tekemään mitään paremmuusjärjestystä, varsinkin kun suomalaisia peliblogeja ei ole paljoa (tai sitten ne ovat kiven alla piilossa). Sanon tähän nyt kuitenkin suomalaiset peliblogit, mitä itse tykkään lukea (ulkomaalaisia en nyt ala listaamaan, kun ei niitä blogeja tule oikein luettua). Nämä blogit ovat satunnaisessa järjestyksessä:

http://rollaattori.blogspot.fi/ : Kaikenlaista tekstiä liittyen peleihin, joista suurin osa arvosteluita. Tykkään kyseisen blogin arvosteluissa siitä, että niihin on yhdistetty videot hyvin mukaan ja mielipiteet tulevat oikeasti omien sanojen kautta ilmi. Mikä sen parempaa!
http://justdontqqonlife.blogspot.fi/ : Naisnäkökulmaa kahden nuoren naisen silmin, kuten esittelytekstikin sanoo. Postaukset ovat yleensä rentoja, mutta ajoittain blogiin ilmestyy myös tekstejä, jotka käsittelevät hyvin tärkeitä asioita, kuten pelaamisen hyötyjä sekä haittoja tai vaikka pelaajien käytöstä. Plussat siis siitä.
http://pelilaatikko.blogspot.fi/ : Nuori nainen, joka on löytänyt pelien maailman vuoden 2012 lopulla kertoo omista pelikokemuksistaan. Blogi on todella optimistinen ja se sisältää paljon värikkäitä kuvia, joten sitä on todella mukavaa ja ensinnäkin helppo lukea. Tekstejä lukiessa tulee aina positiivinen mieli!
http://mikkoakinkiinnostaa.blogspot.fi/ : Blogi, josta löytyy puhetta niin elokuvista kuin peleistäkin, sekä välillä esitellään myös kirpputorilöytöjä. Isot plussat myös digitaalisten kauppojen alennuksien sekä ilmaisten pelien mainitsemisesta. Paljon on säästetty rahaa!
http://leveluppeja.blogspot.fi/ : Blogi, joka painottuu melko paljon Final Fantasyyn, mutta sieltä löytyy myös välillä muistakin peleistä juttua sekä tietenkin itse pelaamisesta. Teksti on hyvin kirjoitettua, ja vaikka en ole mikään Final Fantasyjen suuri kuluttaja, niin siitä huolimatta käyn tekstejä usein lukemassa. Kertonee siis melko paljon tekstin laadusta!
http://pandabyte.blogspot.fi/ : Kyseinen blogi on itselleni uusin tuttavuus ja olen iloinen, että sen bongasin. Postaukset ovat usein pelikuulumisia ja tekstistä paistaa positiivisuutta, jota aina tarvitaan.

  • "Monta peliä sinulla on tällä hetkellä kesken?"



Riippuu siitä, mistä näkökulmasta katsotaan! Jos otetaan nekin tapaukset mukaan, mihin en enää välttämättä edes tule palaamaan, niin luku on aivan järkyttävän suuri. Sekin luku on järkyttävän suuri, mihin aion vielä joskus palata (ja todennäköisesti käy niin, etten tule palaamaan... ikävä kyllä). Jos otetaan aivan tällä hetkellä (at the moment) menossa olevat pelit, niin varmaan luku on arviolta siinä ihmisten sormien määrän väliltä jostain kohtaa. Tätä on nimittäin tosi paha arvioida, kun kuitenkin tykkään ja pelaan niin paljon pelejä, mitkä ei periaatteessa lopu koskaan tai sen uudelleenpeluuarvo on todella korkea. Yleisesti viikon aikana pelaan noin 1-3 eri peliä, esimerkiksi tällä viikolla olen pelannut Hearts Of Iron IV:tä, Siegeä ja eilen aloitin PS Plussan myötä testailemaan NBA 2k16 -korista. Viime viikolla taas pelailin jälleen Siegeä, mutta kokeilin myös Phantom Painia pitkästä aikaa. Voisi siis sanoa, että aina on se 1-3 peliä meneillään.


  • "Luetko jotain tiettyjä pelisivustoja (peliuutisia) joka päivä?"


Usein luen pikaisesti peliuutiset otsikoiden avulla läpi joko Amppareiden tai Twitterin avulla. Käyn kuitenkin melko usein myös ihan pelisivustoilla (en kuitenkaan päivittäin), joista kulutetuimmat lienee PC Gamer, Game Informer, Giant Bomb ja suomalaisista sivustoista eniten katseluita minulta näin arviolta saa Dome.fi. 

  • "Pelaatko japanilaisia tai korealaisia pelejä? Tuntuu, että blogisi perusteella paino on melko paljon länsimaisissa peleissä."


Pelaan minä japanilaisten tekemiä pelejä paljonkin, mutta jos tällä tarkoitetaan niitä anime/manga -pelejä, niin ne ovat kyllä melko taka-alalla. Kyllä sieltäkin mielenkiintoisia tapauksia löytyy, mutta ei ole vain vielä sopivaa kohdetta löytynyt, johon tarttua. Korealaisia pelejä en oikeastaan edes tiedä muita kuin Blade & Soulsin, jota itse asiassa kokeilin joskus hetken. En tykännyt.

  • "Pelaatko mielummin myltiplayer pelejä vai yksinpelejä?" + "Oletko yksinpeli vai moninpeleistä kiinnostunut enemmän?"

Samantapaiset kysymykset tulivat, niin yhdistin nämä keskenään. Lähtökohtaisesti pidän enemmän yksinpeleistä, joten todennäköisesti niitä mieluummin myös pelaan ja olen tällöin myös kiiinnostunut niistä tavallista useammin. Kuitenkin tykkään myös moninpeleistä, joten melko tasoihin ne kuitenkin  loppujen lopuksi menevät.  Pelaanhan minä hei vieläkin Siegeä melko useasti!




  • "Minkälaisia peliaiheisia merchandiseja haluaisit, jos sellaisia tulisi myyntiin?"
Tuntuu, että kaikenlaisia merchandiseja on jo olemassa, niin uuden sellaisen keksiminen on jo melko haastavaa. Voisin kuitenkin hankkia mielelläni videopeli -aiheisia pelikortteja enemmän, jos niitä tulisi useammin markkinoille. Jonkinlaiset mitalit olisivat kanssa hienoja (Paradox tekee sellaisia välillä). Kangasliput olisivat myös aika upea juttu. Tehkää firmat noita tavaroita, niin minunkin rahojani menisi useammin tuollaiseen merchandiseen

  • "Pelaatko mörppejä?"

En oikeastaan juurikaan. World of Warcraftia olen kokeillut sen ilmaisversion myötä vähän aikaa ja aivan pienen hetken kokeilin sitä Blade & Soulsia, mikä oli kyllä oikeasti vähän meh. Omalla kohdalla mörpeissä on se ongelma, että niihin tulisi oikeasti käyttää sitä aikaa aivan julmetusti, jotta siitä saisi kaiken irti. Sitten kun useammassa mörpissä on vielä kuukausimaksut ja minä tykkään pelata useita eri pelejä, niin se kombinaatio ei oikein sovi yhteen. Kyllä nuo silti kiinnostaa! Omistan itse asiassa Warhammer Online: Age of Reckoning -mörpin fyysisen version, mutta en kerennyt koskaan sitä pelaamaan, kun se jo suljettiin. Onneksi en siitä paljoa edes maksanut.

  • "Monta tuntia pelaat viikossa?" + "Kuinka paljon kulutat aikaa peleihin viikossa arviolta?"

Jälleen kaksi samantapaista kysymystä, joten yhdistin ne. Olen sellainen tapaus, että melkein joka päiväksi yritän saada ainakin sen tunnin vapaaksi pelaamiselle ja oma peliaika taas pyörii usein siinä yhden ja kahden tunnin paikkeilla, välillä enemmän ja vähemmän suuntaan tai toiseen. Tosin jos on ilmestynyt joku todella odotettu peli, niin silloinhan tuntimäärät ovat jo omassa luokassaan + enkä minä edes joka päivä pelaa. Mutta päivittäisen pelimäärän mukaan jos lasketaan (mikä tosin aina heittelee), niin se peliaika viikossa on noin keskimäärin 7-14 tuntia. Tämä on siis puhdas arvio, en minä kirjaa ylös omia peliaikojani. 

  • "Jos pitäisi päättää yksi ainoa peli mitä saisit pelata 1 vuoden, mikä se olisi ja miksi?"

Hyvä kysymys. Sanoisin, että se olisi todennäköisesti joko MGSV, R6 Siege tai joku strategiapeli, varmaankin näin pikaisesti mietittynä joko HOI4, Stellaris tai Crusader Kings II. Diablo 3 lisäreineen olisi myös hyvä vaihtoehto. Jonkin noista strategiapeleistä ottaisin sen takia, koska niissä aina jokainen pelikerta on täysin omanlaisensa ja niitä voi pelata niin usealla eri tavalla. MGSV voisi olla sen takia hyvä vaihtoehto, että siitä löytyy myös puuhaa aivan julmetusti. Diablo 3 olisi sen takia kova, koska sitä voisi pelata muiden kanssa, sama tietenkin Siegen kanssa (ja jos saisi vain vuoden pelata Siegeä, niin silloin saisi varmasti avattua kaiken renownilla). Hmmm... parhaimmat vaihtoehdot noista olisivat HOI4 ja Siege. Jompikumpi noista. Voi olla, että saattaisin kääntyä kyllä R6:n puolelle, kun siinä on sitä toiminnallistakin puolta. Tai sitten heitetään vain kolikkoa. 

  • "Jos olisit pelialalla töissä mitä haluaisit tehdä (graafikko, ääninäyttelijä, tarinoiden keksijä, testaaja) jos oletetaan että osaisit kyseiseen työhön vaativat taidot esim. koodaamisen?"

Olisin mieluiten käsikirjoittaja, pääsisi silloin ainakin toteuttamaan sitä omaa tarinallista puolta. Ääninäyttelijänä toimiminen voisi kanssa olla ihan hauskaa, tosin käsikirjoittajan työ kiinnostaisi noista eniten. 

  • "Tykkäätkö urheilupeleistä?"

Tykkään, mutta niitä tulee nykyisin pelattua vähemmin. Kuten aikaisemmin mainitsin, niin nyt aloitin NBA 2K16 testailun, ja se vaikuttaa ihan hauskalta. MyCareer -puoli kiinnostaa siinä varsinkin, kun siihen on kerran kunnolla panostettu. Joskus useampia vuosia sitten tuli pelailtua änäriä melkein jatkuvasti ja välillä siinä ohessa FIFAa plus muita pelejä. Jossain vaiheessa pelasin jopa PS Moven Sports Championsia melko paljon, että ei sen puoleen. Änärit, FIFAt, Sports Champions ja London 2012 lienee ne kulutetuimmat pelit urheilun puolelta. Niin, ja Nintendo DS:n New International Track & Fieldiä on tultu myös pelattua melko paljon, mutta sitä ei nyt lasketa.



  • "Odotatko E3:sta?"

Totta kai! Sehän tulee kertomaan melko paljon siitä, että mitä tulevaisuudessa saattaa tulla pelaamaan sekä sitäkin, että mitä kaikkea aiheita voi tulla käsitellyksi täällä blogin puolella. Vaikka jotkut ovat vähätelleet tämän vuoden E3:sta, niin kyllä minusta tuntuu, että tästä vuodesta tulee todella mielenkiintoinen kyseisen tapahtuman suhteen.

  • "Oletko enemmän konsoli- vai PC -pelaaja?"

En halua kategorisoida itseäni tuolla tavalla. Olen pelaaja. Pelaan niin konsoleilla kuin PC:llä, enkä osta pelejäni aina tietylle alustalle, vaan pelialusta valitaan aina täysin tilanteen mukaan. Olen kyllä elämäni aikana pelannut huomattavasti enemmän konsoleilla, mutta en siitä huolimatta sanoisi itseäni puhtaaksi konsolipelaajaksi, koska pelaan kuitenkin usein myös PC:llä. Olen siis vain pelaaja.

  • "Mitä pelilaitteita omistat ja mitä laitteita sinulla on kytkettynä PC:ssä?"

NES, PS1, PS2, PS3, PS4, PS Vita, Nintendo DSi ja tietenkin PC (ei ole itse rakennettu PC, vaan ihan valmis pelikone). PS2:lla on apuvälineenä EyeToy ja PS3:lla on PS Move sekä uDraw. PC:n näyttönä on tällä hetkellä 23 tuuman Led -näyttö (LG), ohjaimena toimii Xbox One -controller, hiirenä on Roccat Kone Pure Optical ja näppäimistönä on nyt vasta hankittu Razerin Blackwidow. Kuulokkeina käytän niin PC:llä kuin konsoleilla Steelseriesin Siberia V3:sta.

  • "Ostatko pelisi yleensä enemmänkin uutena vai käytettynä/alennuksesta?"

Varmaan useiten olen hankkinut pelejä alennuksesta ja käytettynä. Kuitenkin kyllä sitä ajoittain tulee pelejä hankittua ihan uutenakin, tosin ne ovat sitten niitä odotettuja tapauksia.

  • "Kuinka kauan kulutat blogiisi aikaa päivässä, arviolta?"

Jos alan kirjoittamaan jotain, niin silloin useampia tunteja. Jos en aio kirjoittaa mitään, niin varmaan silloin aikaa menee se puoli tuntia (tilastojen katseleminen, kommentteihin vastaaminen, sähköpostit, some yms.). 

  • "Löytyykö kotoasi paljon peliaiheisia julisteita/figuureja/yms?"

Figuureja minulla ei ole kuin sellainen vihainen Sackboy. Julisteitakaan minulla ei ole paljoa, vaan kaikki ne ovat tulleet itse pelien mukana. Peliaiheisia julisteita näin äkkisältään tulee mieleen 5 kappaletta, joita omistan. Mikään niistä ei ole seinällä. Videopelipaitoja omistan muutamia ja sitten löytyy kaikenlaista pientä krääsää avaimenperistä pieniin koristeisiin. 

  • "Mikä on peli, jota mielestäsi jokaisen tulisi edes kokeilla?"

MGS3, Super Mario Bros 1 tai 3, joku Mega Man (1-6) sekä Tetris. Nämä tuli näin äkkisältään mieleen. Jos pitäisi valita vain yksi, niin sitten se on Super Mario Bros.


  • "Olisiko kivaa olla jonkun pelilehden kirjoittaja?"

Jos tulisi mahdollisuus päästä kirjoittamaan pelilehteen, niin miettisin sitä vakavasti. Voisihan se olla nimittäin ihan mukavaa puuhaa. Sama asia on myös näiden nettilehtien suhteen. Jos ei muuta, niin se ainakin olisi omanlaisensa kokemus!



Kiitos vielä kaikille kysymyksiä lähettäneille, otetaan tämä tempaus joskus tulevaisuudessa uudestaan vaikka ensi vuoden puolella!





Kommentit

  1. Voi kiitos, kaunis maininta blogistani, tuli hymy huulille :)

    Kiva postaus ja paljon kysymyksiä joihin hyviä vastauksia! Itsekin olen pohtinut postausta jossa vastaan kysymyksiin, mutta sellainen postaus varmasti vasta joskus. :D Kiva idea tällainen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maininta maininnan arvoiselle blogille :)

      Joo, kyllä tätä oli ihan kiva toteuttaakin, kun ei ollut mitään käryä siitä, mitä kaikkea sieltä kysymysten muodossa oikein tulee! Ihan hyvä maku tästä jäi, joten suosittelen kokeilemaan ehdottomasti, jos joskus tällaisen tekeminen kiinnostaa :)

      Poista
  2. Kiitokset myös täältä suunnalta maininnasta :) Todella kiva kuulla, että sieltä on löytynyt hyödyllistä infoa. Huomasin kyllä postauksen jo viikonloppuna, mutta halusin ensin lukea tämän pitkän postauksen kokonaan ennen kommentointia ja se nyt hieman lykkääntyi :D

    Ajattelin kuitenkin kommentoida erästä aihetta noista kysymyksistä, nimittäin blogiin ja pelaamiseen käytettyä aikaa. Luulen nimittäin että monikaan sellainen joka ei itse kirjoita peliblogia, ei huomioi että miten paljon siihenkin puuhaan menee aikaa. Itsekin olen sitä mieltä, että pelin täytyy pelata kunnolla läpi ennenkuin siitä voi kirjoittaa. Pelkän tekstin suunnitteluun ja kirjoittamiseen voi mennä useampikin tunti puhumattakaan kuvitusten tai jopa videoiden ottamisesta, jos sellaisia nyt sattuu hyödyntämään. Voin vain sanoa, että tuskastuttavan paljon aikaa menee etenkin jos teet siinä samalla vielä päivätyötä tai muita projekteja :P

    Itse olen ollut todella huono organisoimaan ajankäyttöäni ja sen vuoksi nuo kirjoittelut ovat edenneet usein todella hitaasti. Pitäisi ottaa tuon saman menetelmän itsekin käyttöön mistä mainitsit eli pyhittää tunnin tai kaksikin päivässä pelaamiselle, josko pelien esittelyt sillä saisi hieman etenemään :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain! :)

      Itsestäni tuntuu, ettei moni edes oikeasti tiedä, kuinka paljon peliblogin kirjoittamiseen aikaa menee :D Ei se ole ihan sitä, että sutaistaan vain nopeasti joku teksti ja that's it. Jotta siihen tekstiin saisi jotain järkeä ja punaista lankaa, niin silloin aikaa täytyy laittaa hyvin paljon, ja se on sitten useampien tuntien projekti.

      Tätä voisi omalla tavallaan verrata YouTuben -pelikanaviin (tai mihin tahansa muuhun kanavaan). Moni luulee, että ne suosituimmat kasvot vain istuvat penkillä, kuvaavat äkkiä videon ja keräävät noin vain monia tuhansia/miljoonia katselukertoja sekä tilaajia. Ei se ihan niin mene, vaan yhden hyvin lyhyen videon (10 min) tekemiseenkin on voitu käyttää todella monta tuntia. Sen vuoksi harmittaakin noiden suurimpien kanavien pitäjiä, kun ne saavat jatkuvasti noita "mene oikeisiin töihin" - tyylisiä viestejä, vaikka yhden videon takana voi olla joka kerta jopa yhden kokonaisen työpäivän edestä puuhaa.

      No, ehkä tähän sopii sanoa, että ulkonäkö voi pettää. Hyvin pienenkin asian tekemiseen on voinut mennä todella paljon aikaa, vaikka sitä ei uskosi.

      Poista

Lähetä kommentti