The Westport Independent (Arvostelu)








Lehdistön ja median voima on maailmassa vahva: Nehän pyörittävät ja kertovat informaatiota meille kaduntallaajille niin lähialueiden kuin maailman toisella puolella tapahtuvista tapahtumista. Olemme suuresti median armoilla maailman menosta, ja sen vuoksi ihmisten täytyy osata myös medialukutaitoa, jotta esimerkiksi ei jokainen mahdollinen internetissä lukeva uutinen menisi täydestä läpi: Teksteissä kun voi olla vahvasti otettu kantaa tietyn poliittisen näkökulman kautta, se voi olla muuten ihan hölynpölyä tai itse median tuottaja voi olla täysin korruptoitunut. Tähän asiaan on tarttunut myös Double Zero One Zeron mielenkiintoinen teos The Westport Independent,

The Westport Independent on ottanut melko paljon vaikutteita Lucas Popen loistavasta Papers, Please -pelistä. Westportissa pelaaja on samannimisen lehden päätoimittaja, joka pyörittää omaa sanomalehtibisnestään korruptoituneessa maassa, joka on jonkin aikaa sitten selvinnyt sodan jäljistä. Kuitenkin ylläpitämisessä tulee ongelmia, kun journalistit ei enää saakaan kirjoitella täysin vapaasti, vaan maan hallituksella on oikeus lopettaa lehden toiminta, jos "kansan tietoisuuteen tulee väärää tietoa". Kuten arvata saattaa, niin voi hyvin olla, että lehden lopettaminen ei ole ainoa asia, mitä voisi tapahtua... Oman lisämakunsa peliin tuo hallituksen lisäksi kapinalliset, jotka ovat kovasti valtion päättäjiä vastaan ja heillä onkin pientä tukkanuottosta ajoittain. Pelaajan täytyisi nyt kirjoittaa uutisia maansa menosta, mutta on vain yksi ongelma: Miten uutinen tulisi kirjoittaa? Valtio tekee kyllä hyvin rumia tekoja kansalleen, mutta lehden tulevaisuus ja firman työntekijöiden sekä oma henki voi olla vaarassa, jos nämä tiedot leviävät maailmalle, varsinkin kun hallitus hengittää niskaan jatkuvasti. Toisaalta voitaisiin kirjoittaa uutiset hallituksen mielen mukaisesti, mutta sitten kapinalliset ottavat nokkiinsa, eikä siitäkään välttämättä hyvää seuraa. Pitäisikö sittenkin kirjoittaa kaikki mahdollinen hyvin neutraalisti, mutta silloin lehden myynti voi taas olla hyvin olematonta, eikä pelaaja voi täten edes vaikuttaa asioihin. Olkoon pelaajan suunta mikä tahansa, niin sensuuria tarvitaan selviytymiseen.

Pelin mekaniikka on hyvin yksinkertainen: Pelaajan eteen tulee joka kierroksella (yksi kierros on viikko) läjä uutisia, joista täytyy valita muutamia kappaleita lehden sivujen täytteeksi. Valitut uutiset täytyy sitten muutella haluamakseen: Esimerkiksi otsikon voi valita kahdesta eri vaihtoehdosta, joista toinen on neutraalimpi ja toinen ottaa shokeeraavammin esille tosiasian. Tämän lisäksi uutisen tekstin sisältöön voi vaikuttaa siten, että kaikkea ei ole pakko kertoa. Uutisen pohja on jo valmiina, joka täytyy vain lukea läpi ja klikkaamalla tiettyä tekstikappaletta se voidaan poistaa lopullisesta uutisesta. Esimerkiksi jos valtion sisällä on kadonnut kymmenkunta ihmistä, niin uutisesta voidaan poistaa tieto, että kyseiset kadonneet ovat kapinallisia. Toisaalta pienellä muutoksilla voidaan tehdä uutinen, että valtion poliisia ei edes kiinnosta etsiä näitä henkilöitä, jotka sattuvat olemaan kapinallisia. Muutamilla klikkauksilla voidaan saada hyvin erilaisia uutisia aikaan, vaikka sinäänsä uutisia ei voikaan muutella haluamansa näköiseksi täysin mielivaltaisesti. Tämä on ihan ymmärrettävää pelin toimivuuden takia, mutta ajoittain sitä toivoisi esimerkiksi otsikoiden suhteen, että vaihtoehtoja olisi useampia. Tällä hetkellä uutisten luonnissa huomaa jo liian helposti, että mihin suuntaan mikäkin vaihtoehto aikoo pelaajaa viedä. Vaihtoehtoja on siis paljon, mutta tästä huolimatta se on hyvin rajattua ja lähtösuunnat huomaa liian helposti.

The Westport Independentissä on muutakin huomioitavaa kuin pelkästään uutisten raapustaminen. Lehden toimistossa jokainen journalisti on yksilö, ja heillä on täten omanlaisensa ajatusmaailma. Tämä näkyy esimerkiksi siinä, että kannattaako henkilö enemmän hallitusta vai kapinallisia. Tämä täytyy ottaa huomioon myös uutisia jaettaessa näille raapustelijoille: esimerkiksi kapinallisia enemmän kannattava kirjoittaa "mielellään" uutisia hallituksen kyseenalaisista toimista puhtaassa päivänvalossa, kun taas hallituksen puolella olevat eivät edes suostu kirjoittamaan näitä toimia puhtaassa päivänvalossa, vaan he näkevät asian vain propagandana. Toimittajat voivat muutenkin kieltäytyä kirjoittamasta jotain uutista, jos he kokevat sen olevan vaaraksi heille itselleen. Tässä tilanteessa pelaaja voi yrittää laittaa uutista jonkun toisen toimittajan työksi tai muuttaa sitä kyseiselle henkilölle sopivammaksi, mutta mahdollista on myös pakottaa henkilö kirjoittamaan uutinen sellaisenaan. Tällöin journalistin suhde pelaajaan heikentyy, mutta vaarana voi olla myös henkilön mystinen katoaminen, jos esimerkiksi hallitus on alkanut epäilemään kyseistä toimittajaa ja epäilyksen raja on rikkonut tiettyjä rajoja. Tämä tuo omalla tavallaan Westportiin mukaan jopa taktisia elementtejä, mutta mitään suurta taktikointia on turha odottaa. Monia asioita voidaan estää nimittäin hyvin pienillä teoilla, esimerkiksi vain laittamalla toimittaja kirjoittamaan hyvin neutraaleja uutisia, jotta epäilykset alkaisivat laskemaan. Ei sen kummempaa.

Koska lehden ylläpitäminen on samalla bisnestä ja lukijoiden hankkimista, niin Westportissa tämäkin otetaan huomioon. Tietyssä vaiheessa pelaaja pääsee kasaamaan lehteään, jossa täytyy valita tietyt uutiset tietyille sivuille. Esimerkiksi shokeeraava uutinen kannattaisi lukijoiden sekä suosion kannalta laittaa etusivulle, jotta se herättäisi kiinnostusta (toisaalta hallitus tai kapinalliset voivat bongata tämän kanssa, ja he voivat täten vetää omat johtopäätöksensä uutisesta). Toinen asia mikä täytyy myös ottaa huomioon on se, että jokainen uutinen on jaettu tiettyyn kategoriaan, esimerkiksi vaikka "teollisuus" ja "rikollisuus". Pelaajan täytyy myös lehden kasaamisen jälkeen jakaa neljän alueen kanssa 100% lehden jakoaluuesta. Jokainen jakoalue on kiinnostunut eri asioista, eli jos lehden sisältö on jossain vaiheessa hyvin rikollispainoitteinen, niin sitä on turha jakaa paljoa alueella, jossa rikollisuus ei kiinnosta ollenkaan. Sehän vain vähentäisi lehden suosiota, vai mitä? Uutisen sisältö voi muutenkin vaikuttaa näihin alueisiin, nimittäin jos lehti tulee todella suosituksi tietyllä alueella, voi pelaaja täten yrittää lehden sisällön kautta vaikuttaa alueen poliittiseen kantaan (hallitus-kapinalliset). Ei liene yllättävää, jos totean tässä vaiheessa, että alueet ovat jo valmiiksi hiukan tietyllä poliittisella kannalla? Niin, eli jälleen päästään pohtimaan, että onko esimerkiksi järkevää jakaa laajasti kapinallisista myönteisesti kirjoittavaa lehteä alueella, jossa on vankka hallituksen tuki. Järkevyys taas pohjautuu siihen, että miten uutinen on kasattu ja mihin pelaaja pyrkii. Ehkä se on hyvä juttu, ehkä ei.

The Westport Independent on jännä tapaus. Se on olemukseltaan omaperäinen ja todella kiinnostava, Westport omistaa myös hyvän atmosfäärin, varsinkin silloin kun huomaa omalle kirjoituspöydälle ilmestyneen jonkinlaista propagandaa tai jonkun toimittajan viestin tai vaikka silloin, kun oman lehden toimittajat puhuvat lehden ilmestymisen jälkeen pikaisesti kahvittelun ohella viikon tapahtumista (tietenkin oman lehden uutisten kautta). Nautin kyseisestä pelistä itse asiassa todella paljon. Harmi vain, että pelin ongelmaksi syntyy rajaus ja hiukan jopa sisällön toistuminen. Kuten aikaisemmin totesin, niin uutisia kyllä pystyy pyörittelemään vaikka minkälaisiksi, vaikka vaihtoehtoja ei siihen huikeasti olekaan. Tämä ei ole mikään iso haitan luoja, mutta enemmän ärsyttävämmäksi asiaksi muodostuu uutisten toistuminen. Jossain vaiheessa mahdolliset uutiset vain alkavat yksinkertaisesti muistuttamaan aivan liikaa aikaisemmin olleita tapauksia, tai pahimmassa tapauksessa se on juuri se täysin sama uutinen. Uutisia on kyllä useampia vaihtoehtoja joista valita haluamansa, mutta kun kyseessä on hyvin lyhyt peli (12 kierrosta, eli pelin pelaa läpi alle tunnissa), niin sitä kuitenkin toivoisi edes jonkin verran enemmän vaihtelua. Vaihtelua kuitenkin löytyy Westportin lopusta, nimittäin peli sisältää useita erilaisia päätöksiä, jotka yksinkertaisesti liittyy siihen, että miten pelaaja on uutisensa kirjoittanut, miten suosittu se on missäkin, miten se on vaikuttanut eri alueilla ja kumpi osapuoli politiikan maailmasta pitää enemmän lehdestä. Uudelleenpeluuarvoa löytyy kyllä, ja oikeastaan jopa suosittelisin pelaamaan kyseisen tapauksen muutaman kerran lävitse eri vaihtoehdoilla. Toisaalta Westport on melko tasapaksua pelaamista koko pelin ajan, nimittäin vaikeustaso ei oikeastaan nouse missään vaiheessa ylöspäin. Siksi sanoisinkin Westportia kokemukseksi.

Toisin sanoen uskallan suositella Westportia lämpimästi, jos pikselit ja tasapainottelu kahden eri isomman luokan järjestön välillä kiinnostaa tekstin muodossa. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään maailmaa mullistava tapaus tai hittituote, mutta Westport on ihan mukava sekä lyhyt kokemus vaikka niiden isompien AAA-pelien väliin pelattavaksi tapaukseksi. Westport on ikään kuin välipala niiden isompien aterioiden välissä: Pieni ja maistuu kyllä hyvältä, mutta ei välttämättä ole loppujen lopuksi itsessään sen kummoisempi.



ARVOSANA:

7


POSITIIVISTA:


+ Mielenkiintoinen lehdistön sensuuriin sijoittuva lyhyehkö peli
+ Useat loput, kiitos monien tapojen pelata peli läpi
+ Pelistä löytyy tunnelmaa


NEGATIIVISTA:

- Uutiset alkavat jossain vaiheessa toistamaan itseään
- Eräänlainen rajautuminen
- Pelissä ei ole nousevaa vaikeustasoa, vaan peli on koko ajan tasapaksua



The Westport Independent -julkaisutraileri:






Kommentit