Soundtrackien pinnalle nostoa (Blogi)



Videopelejä pelanneet varmasti tietävät, että peleissä osaa olla myös ihan hyvää musiikkia. Useimmiten musiikki on jopa sillä tasolla, että esimerkiksi elokuvien soundtrackit jäävät helposti toiseksi. Kuitenkaan pelimusiikki ei jostain kumman syystä useasti saa hirveästi huomiota. Kenties syynä on peleihin vaadittava aika tai sitten yksinkertaisesti huomio kiinnittyy aivan toisiin asioihin. Itse olen kuitenkin sitä mieltä, että peleissä musiikki sekä yleinen äänimaailma on todella tärkeä osa hyvän pelin syntymisessä, joten ajattelin antaa nyt hiukan parrasvaloa muutamille pelien soundtrackeille, jotka nyt jostain syystä vain ansaitsevat pääsevänsä esille. Tarkemmat syyt annetaan sitten kappaleen kohdalla. Ei kun menoksi!


Command & Conquer: Red Alert (sekä bonuksena RA3)


Harva peli osaa hyödyntää eri musiikin genrejä yhtä hyvin kuin C&C -pelisarja. Mukana on niin heavy metallia kuin teknomaista jumputusta, eikä näiden keskenäinen sekoittuminen tunnu ollenkaan pahalta. Kaiken lisäksi tunnelma pysyy katossa yllättävän hyvin. Oma suosikkini tämän RTS-pelisarjan soundtrackeista on Red Alert 3:ssa, mutta annan myös paljon kunniaa alkuperäiselle Red Alertille. 






UFO: Enemy Unknown

UFO: Enemy Unknown onnistuu hyvin yksinkertaisella musiikillaan luomaan todella kuumottavia olotiloja, mikä on sinäänsä todella iso saavutus atmosfäärin luomiselle. Tämän lisäksi kyseisen klassikon musiikki on ihan menevää tykitystä muutenkin, kuunnelkaa vaikka alla oleva Interceptor -theme.







Crash Bandicoot

Jos tasoloikkailupeli Crash Bandicoot on jäänyt sinulta jostain syystä välistä, niin asiaan voi tehdä kohta korjauksen, kun ensi vuonna kauppoihin ilmestyy PS4 -konsolille uusioversiot Bandicoot -pelisarjan kolmesta ensimmäisestä pelistä. Sen lisäksi, että peli itsessään on oikeasti kokeilun arvoinen kaikin puolin, niin myös sen musiikki on huippuluokkaa. Ainakin se tuo hyvän mielen, jos ei muuta!




Batman: Arkham City

Arkham City on koko Arkham -pelisarjan peleistä oma suosikkini, mutta sen soundtrack on kanssa kuumaa tavaraa. En tiedä miksi, mutta musiikki oikeasti luo tunteen, että nyt lähdetään lepakkomiehen maski päässä rikollisia jahtaamaan. 




Super Mario Bros.


Se olisi jo vääryys jättää Super Mario Brosin tunnari jättämättä huomiotta. Kyseessä on todennäköisesti maailman ainoa pelin soundtrack, jonka tunnistaa lähes kaikki henkilöt (siis jopa ne, ketkä eivät ole välttämättä edes koskaan pelanneet Mariota). Melko lähelle tätä saavutusta pääsee todennäköisesti Tetris. Kertonee siis aika paljon siitä, kuinka suosittu pelisarja on kyseessä...





Angry Birds


Olkoon Angry Birdsistä mitä mieltä tahansa, niin siitä varmasti kaikki voi olla samaa mieltä, että sen soundtrack on ainakin todella tarttuva. Käsi ylös, kuinka monella on joskus soinut vihaisten lintujen musiikki päässä? Niinpä, melko monella, ja se on todella iso saavutus. 




Metal Gear Solid 3


MGS3, tuo Metal Gear -sarjan helmi. Helmi on myös kyseisen pelin soundtrack, nimittäin musiikki on yleisellä tasolla aivan huippuluokkaa ja täytyyhän sitä antaa vielä oma kunnianosoitus James Bondmaisesta alkutunnarista (sekä tuolloin pelissä pyörivästä introsta). Kyllä sen huomaa, että Kojima on elokuvien suuri ystävä sekä niiden suurkuluttaja.




Grim Fandango


Grim Fandango on oma suosikkini point & click -peleistä ja myös sen soundtrack on aikamoinen tunnelmanluoja, Manuel Calavera kehiin ja jazz soimaan, sanon minä!





Mega Man -pelisarja

Jos joku pelisarja ansaitsee kehut musiikistaan koko sarjan historiaan katsoen, niin sen on selvästi ansainnut Mega Man. Mega Manin kasibittinen musiikki on veikeää, siinä on selvä rytmi ja se on juuri sitä bittimusaa, mitä jaksaisi kuunnella ihan muutenkin pelaamisen ulkopuolella.





Pokémon Red/Blue

Vaikka Pokémon GO on tällä hetkellä pinnalla, niin pinnalla on myös jatkuvasti Pokémon Red ja Blue. Peleinä Red sekä Blue ovat jo suuria klassikoita, mutta aikamoisia musaklassikoita näiden pelien sisältä myös löytyy. Kaikille on esimerkiksi melko varmasti tuttu musiikki, joka alkaa villin Pokémonin ilmestyessä ruudulle. Vauhti siinä on huima ja adrenaliini nousee, vaikka sieltä puskasta tulisikin taas Weedle tai Caterpie. 


Tästä voi kuunnella koko soundtrackin YouTube puolelta, mutta jälleen kyseessä ei ole mikään virallinen kanava tai tili.


Ghosts'n Goblins


Ghosts'n Goblins ei hirveästi ole viime aikoina ollut pinnalla, mutta klassikko jälleen kyseessä ja klassikko on myös pelin soundtrack. Musiikki ei välttämättä ole kaikille tuttu, mutta peliä pelanneille se varmasti tuo ne kuuluisat nostalgiset fiilikset pintaan. 

YouTubesta löytyy taas, mutta ei virallisena



Punch-Out!!


Anteeksi vain FIFA:t, NHL:t , UFC:t sekä muut urheilupelit, mutta Punch-Out!! on urheilupelien kuningas. Tässä pelissä harjoittelu tekee mestarin, ja peliä harjoitellessa jää varmasti myös pelin soundtrack päähän soimaan.




Rampage World Tour


Okei, Rampage World Tour ei ole välttämättä se maailman paras peli, mutta kyllä sitä voi silloin tällöin hiukan pelailla. Ajatella Rampagessa ei hirveästi tarvitse, mutta se sopiikin hyvin myös pelin soundtrackiin. Tuhoa ja tuhoa!




Offroad Thunder

Offroad Thunder ei myöskään ole itsessään kummoisempi ajopeli. mutta itse kuitenkin tykkään siitä. Suurin syy tähän on pelin soundtrack, joka on ihan menevää rockia. Tällaista musiikkia enemmän nykyisiin ajopeleihin, kiitos!






Brütal Legend

Koko peli on yksi iso kunnianosoitus rock- ja metallimusiikille, joten ei liene epäselvää, että musiikki on sen mukaista. Seassa on niin Motörheadia, Black Sabbathia (sekä Lemmy että Ozzy ovat myös pelissä), Children of Bodomia, Scorpionsia, Judas Priestiä, King Diamondia, Whitesnakea, KISSiä sekä monia muita artisteja sekä yhtyeitä 75 kappaleen verran. Kirjo on laaja ja ensinnäkin aivan loistava, mutta myös pelin ikiomat musiikit ovat kelpoa metallia. Rock on!





Super Meat Boy



Super Meat Boy on peli, jossa musiikkia saa todellakin kuunnella paljon, jos katsotaan pelaajan kuolemien määriä tässä tasohyppelypelissä. Peli on loistava ja niin on myös sen soundtrack, joten ei se todellakaan haittaa, jos johonkin kenttään jää pidemmäksi aikaa jumiin. 






Siinä oli muutamia soundtrackeja, jotka nyt halusin nostaa pinnalle (joskus ehkä voi tulla toinenkin tämmöinen). Nyt on kuitenkin aika antaa ääni teille: Kertokaahan, että missä pelissä (tai mitä parempaa, peleissä) on teidän mielestänne todella hyvä soundtrack. Löytyykö suosikkejanne tästä minun tekemästä listasta? Sana on vapaa ja sanoja voi heittää alla olevaan kommenttikenttään tai vaikka Twitteriin!




Kommentit

  1. Noh, tietysti Danny Baranowskylta on tuon Super Meat Boyn lisäksi nerokkaita soundtrackeja esimerkiksi sellaisiin peleihin kuin Crypt of the NecroDancer ja The Binding of Isaac. Ja Angry Birdsin säveltäjä Ari Pulkkinen on tehnyt aivan mainioita sävellyksiä myös muun muassa Trine-sarjan peleihin. Jesper Kydin säveltämät Assassin's Creed -soundtrackit kuuluvat ikisuosikkeihini. Klassikoista puolestaan Masanori Adachin ja Taro Kudon säveltämä Super Castlevania IV:n soundtrack uppoaa aina.
    Näitähän olisi vaikka millä mitalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Isaacissa on kyllä aivan loistava soundtrack, ainakin itse pidän. Trineissä on myös ollut ihan kelvot musat, miten ihmeessä sitä ei nyt tätä kirjoittaessa tullut edes mieleen! Itse pidän myös Pulkkisen Resoguniin tekemästä soundtrackista, sekään ei nimittäin mikään huono ole!

      Hyviä soundtrackeja kyllä riittää vaikka millä mitalla. Ehkä sitä voisi oikeasti joskus tehdä sen toisenkin tällaisen listapostauksen.

      Poista
    2. Hyvän listauksen olet tehnyt - itselleni monia uusia tuttavuuksia - joten jatko-osaa odotellessa!

      Poista
    3. Pistetään muistiin, että soundtrackeille jatkoa! :)

      Poista

Lähetä kommentti