Joulukalenterin luukku 19: Viisi pelaamisen parasta ilmiötä


Pelaaminen on muutakin kuin pelkästään sitä, mitä näemme pintapuolisesti erilaisten laitteiden ja ruudussa näkyvien pienten pikseleiden muodossa. Se on näiden lisäksi esimerkiksi vuorovaikutusta erilaisten ihmisten kanssa, hauskanpitoa, oppimista ja tietyssä valossa jopa rajojen rikkomista. Luukku 19 kertookin juuri pelaamisen myötä syntyviä positiivisessa valossa nähtäviä ilmiöitä. Lista olisi varmasti pidempikin, mutta pysytellään nyt joulukalenterin idean raamien sisäpuolella. Löpinät ja höpinät sikseen, nimittäin tässä tulee viisi pelaamisen positiivista (eli parasta) ilmiötä:


Hyväntekeväisyys



Moni ei hirveästi tätä tule ajatelleeksi, mutta myös pelaamisen kautta järjestetään aika paljonkin erilaisia hyväntekeväisyystapahtumia. Kenties tunnetuin tällainen tapahtuma on muutaman kerran vuodessa internetin ihmeellisessä maailmassa striimattava yhdysvaltalainen GamesDoneQuick, jossa pelataan pelejä läpi mahdollisimman nopeasti, eli niin sanotusti "pikajuostaan" (speedrun). Samalla kerätään rahaa tiettyyn kohteeseen, esimerkiksi Lääkärit Ilman Rajoja -järjestölle tai Prevent Cancer Foundationille. Toinen tunnettu "hyväntekeväisyystapahtuma" on lähinnä kauppana tunnettu HumbleBundle, joka tarjoaa tietyn verran pelejä pelaajalle aina sen mukaan, kuinka paljon annat rahaa heidän välityksellään  hyväntekeväisyyteen. Monesti maksamalla jo yhden euron saa bundlesta käsiin noin 4 eri peliä (yleensä vielä ihan laadukkaita sellaisia), riippuu tietenkin aina bundlesta. Usein näissä saa myös valita itse kohteen, kenelle aikoo rahansa lahjoittaa.

Peliyhteisöt

Jos ajatellaan peliyhteisöjä näin yleisesti, niin ne ovat lähtökohtaisesti melkoisen onnistuneita. Monista yhteisöistä löytyy paljon avuliaita ja mukavia henkilöitä, joiden kanssa on helppo toimia ja keskustella vaikka peleistä tai pelaamisesta. Sillä ei oikeastaan hirveästi ole ollut väliä, onko yhteisö kenties jonkin pelinsisäinen oma klaani tai chat vai kenties jonkin median oma seuraajajoukko, nimittäin olkoon formaatti mikä tahansa, niin usein se toimii. Toki aina löytyy näitä trolleja ja tarkoituksella pahaa mieltä aiheuttavia hölmöjä, mutta jos sattuu tällaiseen trolliryhmään astumaan, niin aina voi sieltä poistua. Turha sitä aikaa sellaisessa ryhmässä kulutella, missä ei mitään saada aikaiseksi. Ja jos muutama trolli astelee muuten hyvää yhteishenkeä puhkuavaan yhteisöön, niin ei kuin legendaarinen bannivasara heilumaan. Bannivasaran käyttöä ei pidä pelätä, nimittäin miksi tuhota yhden tai kahden trollin vuoksi hyväksi muodostunut yhteishenki?


Oppiminen ja itsensä kehittäminen

Mediassa on paljon rummuteltu pelaamisen kautta syntyvää ilmiötä, jota kutsutaan myös oppimiseksi. Oppiminen ei ole samanlainen ilmiö kuin tapahtumat tai yhteisöt, mutta se voidaan kuitenkin laskea eräänlaiseksi biologiseksi tai psykologiseksi ilmiöksi. Moni on esimerkiksi varmasti maininnut oppineensa englantia pelien kautta, vai mitä?  Kuitenkin pelaamalla pelaaja kehittää itseään myös tavoilla, joita ei välttämättä edes huomaa. Tutkimusten mukaan silmä-käsi-koordinaatioita, hienomotoriikkaa, havaintonopeutta, informaation käsittelyä, avaruudellista hahmotuskykyä kuin päättämis- ja ongelmanratkaisutaitoa voi kehittää pelaamalla. Melkoisen paljon hyötyä, mutta muistetaan kuitenkin, että liika on aina liikaa ja tämä koskee myös pelaamista.

eSports eli elektroninen urheilu

Lähde: redbull.com


Esport on mielestäni tämän hetken pelimaailman kenties yksi parhaimmista ilmiöistä, mitä on tapahtunut vähään aikaan. Rehellisesti sanottuna en seuraa elektronista urheilua oikein yhtään enkä tiedä kyseisen ilmiön meiningeistä paljoa, mutta mielestäni on oikeutettua, että pelaajat, jotka pärjäävät kilpailuelementin omaavissa peleissä voivat voittaa erilaisia palkintoja esimerkiksi rahallisena erilaisten turnausten kautta. Kaiken lisäksi näen eSportsin myös hyvänä maineenluojana näin pelien kannalta: eSportsin myötä olemme nähneet peliturnauksia muun muassa YLE:n kautta. Johan oli aikakin, nimittäin Ruotsissa elektronista urheilua on näytetty televisiossa jo pidemmän aikaa ja muutamat eSports -tiimit ovat koristaneet jopa muropakettien kansia länsinaapurissamme.


  Tapahtumat


Peliaiheisia tapahtumia on pilvin pimein. On messuja kuten E3, jossa esitellään uusia tulevia pelejä ja uusinta teknologiaa, on aikaisemmin mainittuja hyväntekeväisyystapahtumia, on erilaisia Peliviikon tapaisia positiivista pelikulttuuria kehittäviä tempauksia kuin vaikka erilaisia cosplay -tapahtumia, joissa käsistä taitavat fanit ovat kehittäneet itselleen asuja esimerkiksi tietty pelin hahmo mielessään. Mikä olisikaan parempi paikka kohdata samankaltaisia ihmisiä kuin itse? Mitä olen kuullut, niin monet täällä kotimaassakin järjestetyt tapahtumat ovat saaneet ihan positiivisen vastaanoton. Itse en ole käynyt vielä missään näissä tapahtumissa, mutta ehkä tähän tulee joskus muutos. Jos täällä on jokin lukija, joka on käynyt jossakin peliaiheisessa tapahtumassa, niin kertokaa vaikka fiiliksiä niistä! Luen nimittäin mielelläni kommenttejasi jostain tapahtumasta.


Mitä positiivisia ilmiöitä sinulle tulee mieleen näin pelien ja pelaamisen näkökulmasta katsottuna?





Kommentit