Joulukalenterin luukku 5: Viisi romaaniin perustuvaa peliä




Viihdetuotteesta toiseen hyppääminen ei ole pelien maailmassakaan uusi juttu. Pelien pohjilta on tehty elokuvia, elokuvien pohjalta on tehty pelejä, pelien pohjalta on tehty kirjoja ja niin edelleen. Luukun numero viisi takaa perehdytään viiteen peliin, jotka jollain tasolla perustuu johonkin romaaniin. Kirjallisuudesta virtuaalimaailmoihin, olkaa hyvä:


The Witcher -pelisarja


Tällä hetkellä selvästi suosituin kirjallisuuden tuotokseen perustuva videopelisarja on puolalaisen Andrzej Sapkowskin Noituri -kirjasarjaan perustuva The Witcher. The Witcher -pelisarja on ollut sen verran suosittu pelisarja viime vuosina, että se näkyy selvästi myös Sapkowskin romaanien myyntiluvuissa. Henkilökohtaisesti en ole Noituri -kirjoja vielä lukenut, mutta tähän voisi tehdä muutoksen jossain vaiheessa. Mitä olen kuullut Noituri -kirjoista, niin ne kannattaa käännösten laadun vuoksi kuulemma lukea mieluummin suomeksi kuin englanniksi (englanniksi ilmeisesti kääntänyt useampi henkilö, kun taas suomeksi käännökset ovat tehnyt käsittääkseni yksi ja sama henkilö). Jos Geraltin tarinat kiinnostaa, niin sitä löytyy monien romaanien edestä kirjakaupoista tai kirjastoista.


Metro 2033 -pelisarja



Jos Witcher -pelisarja on arvioilta tämän hetken suosituin kirjallisuuden tuotokseen sijoittuva peli, niin Metro 2033 -pelisarja ei tule kaukaa perässä. Venäläisen Dmitry Glukhovskyn Metro -kirjasarja perustuu maailmaan, jossa ydinsota on tuhonnut lähes täydellisesti maapallon, mutta moni ihminen on kuitenkin selvinnyt tuhosta ja täten elää Moskovan metrotunneleissa. Ongelmaksi kuitenkin kehittyy metron ulkopuolelta ydintuhon jäljiltä saapuvat mutantit sekä ihmisten joukossa syntyvä poliittinen ääriradikalismi (kansallissosialismi eli natsismi sekä kommunismi), eikä varkaatkaan ole uusi näky. Samoja teemoja käsitellään myös Metro -peleissä. 



Stalker: Shadow of Chernobyl



Stalker: Shadow of Chernobyl sijoittuu neuvostoliittolaisten veljesten Arkadi ja Boris Strugatskin kirjaan Stalker: Huviretki tienpientareelle. Peli ja kirja ei ihan täysin kulje tarinan osalta täysin käsi kädessä, mutta ideaalitasolla samojen aiheiden ympärillä liikutaan (yksi iso ero on esimerkiksi se, että pelissä tapahtumat sijoittuvat Tšernobyliin, jossa on tapahtunut uusi onnettomuus vuonna 2006). Huviretki tienpintareelle -kirja oli muuten aikoinaan Neuvostoliitossa julkaisunsa aikana (1972) sensuurin kynsien alla pidemmän aikaa. Rankasti sensuroidut versiot julkaistiin 80-luvun ja 90-luvun välisenä aikana ja alkuperäisenä tekstinä romaani saatiin julkaistua vasta kirjan muodossa 90-luvun aikana. Täytyy kuitenkin muistaa, että alkuperäisessä muodossaan tarina oli julkaistu jo 70-luvulla erilaisissa aikakausilehdissä. Sen muotoutuminen kuitenkin kirjan muotoon oli haastavampaa...


RAMA



Sierra Entertainmentin RAMA peli sijoittuu Arthur C. Clarken Rendezvous with Rama (suom. Uhka Avaruudesta) -teokseen sekä sen jatko-osaan Rama II -kirjaan, jota oli Clarken lisäksi myös työstämässä Gentry Lee. Peli on lähinnä Euroopassa ja Amerikan mantereella tunnettu PC -pelinä, mutta RAMA on nähty myös PlayStation -konsolilla Japanissa. Romaanissa että pelissä kuvataan avaruuteen lähetettyä astronauttijoukkoa, jotka matkustavat aurinkokuntaan RAMA -nimisellä aluksella. Ja koska kyseessä on Sci-Fi -seikkailu, niin erikoisia asioita alkaa tapahtumaan... Rendezvous with Rama on myös jo kerennyt ihan mukavaan ikään, nimittäin se on julkaistu vuonna 1973, vuosi Stalker: Shadow of Chernonylin jälkeen.


Dante's Inferno



Dante's Inferno perustuu italialaisen vuonna 1265 syntyneen Dante Alighierin Jumalainen Näytelmä -romaaniin, tai tarkemmin sanottuna runoelmaan. Dante's Inferno perustuu vielä tarkalleen ottaen runoelman ensimmäiseen osaan, joka kantaa nimeä Inferno (suom. Helvetti). Itse Infernossa Dante eksyy Kiirastorstaina metsään, ja pian Vergiliuksen johdolla Dante on jo matkalla Akheron -virralla Kharonin kyydissä. Suunta on kohti manalaa, ja siellä saa Dante kuulla tuomionsa tuomari Minokselta. Inferno on myös tunnettu siitä, kuinka se jakaa manalan yhdeksään eri piiriin, rangaistusten tason mukaan. Dante's Infernossa pyöritäänkin juuri näiden manalan eri piireissä.


Romaaneihin perustuvia pelejä on useampiakin. Mitkä pelit sinulle tulee mieleen tästä kategoriasta?



Kommentit

  1. Witcher on roikkunut sekä luku- että pelilistalla jo pitkän aikaa, kaksi ensimmäistä peliä hyllyssä asti. Hyvä vinkki tuo, että suomeksi kannattaa lukea ennemmin kuin englanniksi, pistän korvan taakse.

    Yksi lisä tulee mieleen erityisen kiinnostavana, nimittäin digitaalinen LOTR-peli vuodelta 2002, joka on tehty nimenomaan kirjojen lisenssillä toisin kuin suurin osa LOTR-peleistä. On aika omalaatuinen ja toisaalta tunnelmallinen kömpelöydestään ja toisteisuudestaan huolimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, jotenkin tuntuu, että useammat juuri noilla kirja- ja elokuvalisensseillä elävät pelit kärsivät noista ongelmista. Lieneeköhän syy se, että firmalla ei tuolloin ole hirveästi vapauksia peliä tehdessä... Tai sitten se elokuva/kirja on vain pelaajalla niin hyvin mielessä, että pelit tuntuvat tönköltä. Mistä sitä tietää...

      Poista
    2. Olen kuullut juttua, että suurin osa budjetista voi hyvinkin mennä siihen lisenssiin. Yritä siinä sitten luoda seuraavaa mestariteosta! Tönkköydestä tulee mieleen yksi viisas lausahdus: mestariteos on tarina, joka sopii saumattomasti esitystapaansa. Kirjallinen mestariteos ei siten muuntaudu hyväksi peliksi, tai toisin päin. Yleensä parhaita adaptaatioita ovatkin sellaiset, joissa on otettu esitystavan vaatimia vapauksia sen sijaan, että olisi orjallisesti seurattu alkuteosta.

      Poista
    3. Juurikin noin. Jokainen viihdetuote (pelit, kirjat, elokuvat jne.) on kuitenkin rakennettu omalla tavallaan ja täten jokainen viihdetuotteen tyyppi kutkuttaa kuluttajaa erilailla: on siis hyvin vaikeaa saada luotua juuri toisesta esitystavasta toiseen toimiva kokonaisuus, niin sanottu pohjapiirrustus kun on melko erilainen kaikissa. Tai no, tietenkin on mahdollista, mutta silloin tapahtuu juuri se, että tuolloin kuuluisa koukku jää tekemättä ja syntyy sitä tönkköä tavaraa.



      Poista

Lähetä kommentti