Peliaika -Gaala 2016




Vuosi 2016 vetelee nyt viimeisiä päiviä ja kohta alkaa jälleen uusi vuosi. Vuodesta 2017 on todellakin tulossa hyvin mielenkiintoinen tapaus, mutta puhutaan siitä myöhemmin. Nyt kuitenkin voitaisiin muistella kohta taakse jäävää vuotta 2016 pelien näkökulmasta. Vuosi 2016 ei ollut hirveän loistokas pelien laadun maineen kannalta, kun useampi peli joutui suurten höykytysaaltojen kohteeksi muun muassa huonojen PC -porttauksien kuin luvattujen ominaisuuksien puutteiden vuoksi. Tämä on myös ilmeisesti ollut melkoinen varoitus pelifirmoille, nimittäin suurin osa tälle vuodelle julkaisuun suunnitellut pelit siirrettiin suosiolla ensi vuodelle (mikä on sinällään ihan hyvä, mieluummin myöhemmin julkaistu ja toimiva kuin nopeasti ja rikkinäinen. Lisäksi tämä on hyvä myös siksi, että esimerkiksi omalla kohdalla tämänkin vuoden osalta jäi todella moni isompi nimike kokematta. Aikamoinen deja vu edelliseltä vuodelta, köh köh...). Onneksi vuosi 2016 kuitenkin tarjosi paljon positiivista: Markkinoilla nähtiin useampia menestyjiä ja VR -maailma näyttää etsivän vielä omaa paikkaansa.

Täten onkin jälleen aika jakaa muutamat kunniamaininnat ansioituneille peleille, jotka ovat juuri ilmestyneet vuoden 2016 puolella. Kunniamainintoja on edellisen vuoden tapaan neljä, joista kolme ovat diktatuurimaisesti allerkijoittaneen valintoja ja viimeinen kunniamaininta on teidän äänestyksenne tulos. Kiitos kaikille äänestäneille, ääniä ei tänä vuonna tullut niin paljoa kuin edellisenä vuonna, mutta toisin kuin vuonna 2015, niin tällä kertaa sieltä pomppi silmille selvä voittaja. Kunniamaininnat jaetaan siis parhaimmalle yllättäjälle (2015 voittaja: Rocket League), parhaalle tarinalle (2015: Batman: Arkham Knight), vuoden parhaalle pelille (2015: MGSV: The Phantom Pain) sekä lukijoiden vuoden parhaalle pelille (2015: Life Is Strange). Löpinät ja pöpinät sikseen, tässä vuoden Peliaika -Award 2016 Edition -kunniamaininnat:


VUODEN 2016 YLLÄTTÄJÄ: THE COUNT LUCANOR


Useasti indiepelit ovat tuotoksia, jotka eivät vain jostain syystä jää millään mieleen. Korkeintaan ne jäävät nimenä mieleen tai sitten se aiheuttaa niitä "ai niin! Se oli joo se peli" -reaktioita. Onneksi kuitenkin peliairueilta löytyy myös indie -puolelta pelejä, jotka tekevät suuren vaikutuksen ja jäävät täten todellakin mieleen. Allerkirjoittaneelle tällainen tapaus oli Baroque Decayn esikoispeli The Count Lucanor. Kyseinen peli onnistui todella hyvin tasapainottelemaan fantasian, kauhun kuin hieman mustemman huumorin välimaastossa. Pelin puzzlet ovat mukavan yksinkertaisia, mutta silti haastavia ja pelin useampien loppujen saaminen vaatii jo jonkin verran hoksottimien käyttöä. The Count Lucanor tarjosi myös hyvin mielenkiintoisia ominaisuuksia, kuten esimerkiksi se, että pelin tallentaminen vaatii pelin sisäistä rahaa. Peli ei ole hirveän pitkä, mutta kyseessä on silti tarinallisesti, pelillisesti kuin ominaisuuksien kannalta vuoden 2016 ehdottomasti erikoisin ja kiehtovin tapaus. En olisi rehellisesti sanottuna tähän uskonut, joten vuoden yllättäjä -kunniamaininta kuuluu ehdottomasti Baroque Decayn tuotokselle. 



 VUODEN 2016 PARAS TARINA: XCOM 2



Mitä ihmettä, XCOM 2 sai paras tarina -kunniamaininnan? Antakaas kun selitän! Ensinnäkin omalla kohdalla ei tänä vuonna tullut hirveästi pelattua isomman luokan pelejä, jotka sisältäisivät huikeaa tarinaa (ja tämä sama ongelma pyörii vielä vuoden 2015 -tuotoksissakin, esimerkiksi Fallout 4 ja The Witcher 3 on edelleen kokematta). Täten vuoden parhaan tarinan maininnan saa XCOM 2, mutta mielestäni se on myös ansainnut sen. Strategiapeleistä harvemmin löytyy tarina ja jos sellainen on, niin se on melkoisen huono tai korkeintaan keskinkertainen. XCOM 2 on kuitenkin tapaus, josta löytyy ihan selvä punainen lanka ja se on vielä jopa ihan kelpo sellainen! Tarina ei tietenkään ole mikään Hollywood -tason tuotos, mutta sen lore ja pelaamalla avautuva tarina ovat kuitenkin sellaisia asioita, joita kaivattaisiin enemmän strategiapelien mantereelle. XCOM 2 on yksi esimerkki, jossa hyvin yksinkertaisillakin asioilla saadaan aikaan toimiva tarina strategiapelille. 


VUODEN 2016 PARAS PELI (GOTY): HEARTS OF IRON IV


Hearts of Iron IV on ehdottomasti tähän päivään mennessä pelaamistani vuoden 2016 ilmestyneistä peleistä paras. Mikään muu peli ei ole onnistunut innostamaan ja koukuttamaan yhtä hyvin kuin kyseinen Paradoxin tekemä suurstrategia. Vaikka toinen maailmansota on todella kulutettu tapaus teemana, niin HOI4 tekee siitä todella kiehtovan ja tällainen historiasta pitävä heppu kuten minä on täten myyty. Strateginen ja taktinen puoli on tässä pelissä todella yksinkertaistettu verrattuna aikaisempiin kyseisen pelisarjan tuotoksiin, mutta se on todella hyvä siirto: Pelaaminen on paljon mielekkäämpää ja historian muuttaminen on paljon hauskempaa kuin koskaan ennen. HOI4:ssa riittää pelattavaa ikuisuudeksi ja pelattavaa pitäisi tulla jatkossa enemmänkin useampien vuosien verran. 


VUODEN 2016 LUKIJOIDEN PARAS PELI (GOTY -ÄÄNESTYS): 
UNCHARTED 4: A THIEF'S END


Eli vuoden 2016 lukijoiden GOTY äänestyksen voittaja on Uncharted 4, jonka pitäisi näillä näkymin päättää Nathan Draken aarteenmetsästäjän seikkailut. Ilmeisesti Draken viimeinen tarina on ollut melkoisen mieleenpainuva, nimittäin peli kiilasi selvästi kärkeen äänestyksessä. Toinen sija onkin jo tasaväkisempi, nimittäin DOOM, Overwatch ja Star Ocean: Integrity and Faithlessness saivat kaikki saman verran ääniä. 


Tässä olikin vuoden 2016 viimeinen postaus. Oikein isot kiitokset tästä vuodesta, on ollut nimittäin oikein huikea vuosi kaikin puolin. Tästä on hyvä jatkaa ensi vuoden uusiin haasteisiin, mutta tässä nyt ensin pidetään viikon tai pari taukoa blogin pitämisen suhteen (eli älkää ihmetelkö, jos tänne ei vähään aikaan ilmesty luettavaa). Ensi vuonna jatketaan tuttuun malliin, mutta yritetään siinä ohella saada jotain uutta mukaan, varsinkin sen sisällön suhteen (esimerkiksi ne videot). Myös jotain muuta pientä viilausta voi tulla, kuten esimerkiksi logon suhteen. Alla on esimerkiksi yksi vahva vaihtoehto logoksi, mitä pidätte?




Eli iso kiitos tästä vuodesta ja oikein hauskaa uutta vuotta 2017!




Kommentit