Tietokone - Arkielämän avustajan käytön opiskelu (Blogi)


























YHTEISTYÖSSÄ GENERO JA KLINGEL


Tietokoneesta on kehittynyt nykyajan tärkein apuväline. Arkielämässä sen avulla voidaan olla yhteydessä tuttuihin ympäri maailmaa, lukea uutisia, maksaa laskuja, hoitaa henkilökohtaisia valtion laitoksiin liittyviä asioita (esim. useat Kelan asiat) ja näkyy se myös viihteen puolella, esimerkiksi vaikka pelaamisena, videoeditoimisena, kirjoittamisena tai musiikin kuunteluna. Vaikka tietokoneet ovat osa arkielämää, niin ne pyörittävät myös asioita, joita emme heti tule ajatelleeksi: Kuvittele vaikka älypuhelinta, autoista löytyviä GPS -järjestelmiä tai keittiössä piippaavia kodinkoneita. Nämä kaikki ovat laitteistoja, joita pyörittää tietokone. Tietokoneet ovat toisin sanoen kaikkialla.

Tietokoneet ovat tulleet jäädäkseen ihmisen elämään. Kuitenkin tietokoneiden tuleminen arkielämään on tullut osittan jopa yllättävän nopeasti: Vasta 2000 -luvulla tietokone alkoi olemaan suomalaisissa perheissä eräänlainen vakiokaluste esimerkiksi television tai radion ohella. Jos pohditaan vielä 90- ja 2000 -luvun alussa olleita tietokoneita, niin onhan ne nykyaikaan verrattuna muuttuneet huimasti, ei pelkästään tietokoneen rautaa katsoessa vaan ihan käyttöjärjestelminä. Ei siis sinällään ole ihme, että ihmisten joukosta löytyy vielä jonkin verran porukkaa ikähaarukan kaikilta puolilta, joilla ei välttämättä ole minkäänlaista käsitystä siitä, että miten tietokone toimii. Onneksi on kuitenkin kehitelty erilaisia oppaita, jotka auttavat tietokoneen käytön opettelussa. Esimerkiksi Cordei Clottey on kirjoittanut yllättävän selkeän ja hyvän oppaan aiheesta. Kyseisen E-kirjan voi ladata klingel.fi -sivustolta täysin ilmaiseksi, eli täältä:

Cordey Clottey - Tietokoneen käytön alkeet: http://www.klingel.fi/tietokoneen-kaeytoen-alkeet-ebook/


Tutustuessani kyseiseen oppaaseen olin yllättynyt juuri siitä, kuinka monet vaikeasti selitettävät asiat oli avattu oppaassa todella simppelillä tavalla ainoastaan muutamien lauseiden avulla. Toinen asia mihin kiinnitin huomiota oli se, että oppaassa alettiin oikeasti käymään tietokonetta läpi sillä tavalla kuin sitä pitäisikin: Ensiksi esitellään, että mikä on tietokone ja mitä sen eri osat tekevät, aina suorittimesta grafiikkakorttiin kuin hiireen. Tämän jälkeen aletaan vasta tutustua itse tietokoneen sisäisiin asioihin, mutta tämäkin tehdään rauhallisesti: Mikä on ruudun työpöytä, mitä löytää kirjastosta (ja miten siirretään tiedostoja), miten toimii Windows Media Player ja aivan lopussa hypätään vasta internetin ihmeelliseen maailmaan. Internetin toiminta oli myös selitetty erittäin hyvin simppeleillä esimerkeillä, esimerkiksi oppaassa selitettiin erinomaisesti, että kuinka etsitään tietoa tai kuvia juuri Thaimaassa elävistä norsuista. E-kirjan loppuun oli jätetty kaikki haastavimmat asiat, eli sähköpostin käyttö, virustorjunta ja verkko-ostokset. Oppaassa oli hienoa se, että siinä oli otettu huomioon myös internetin vaarat, esimerkiksi huijarinettikaupat ja niin edelleen. Toisin sanoen tietokoneen käyttöä opettelevaa sinisilmäistä henkilöä ei heitetä täysin internetin armoille selviytymään, vaan vaaroista on myös kerrottu. 

Vaikka kyseinen e-kirja on melkoisen yleisluontoinen, niin se silti antaa hyvät raamit uusille tietokoneen käyttäjille. Toisaalta uudet tietokoneen käyttäjät eivät välttämättä alustavasti tarvitsekaan tietokonetta muuhun kuin yleisluontoiseen toimintaan. Toki oppaassa hypätään hiukan syvemmällekin esimerkiksi erilaisten pikanäppäinyhdistelmien sekä tiedostomuotojen kautta ja eri sosiaalisten medioiden esittelyllä (mikä on itse asiassa ihan hauska lisä), eli mukana on jopa hiukan syvällisempää asiaa eikä pelkästään sitä, että miten hiiri toimii. 

Jos itse en olisi yhtään tietoinen tietokoneen toiminnasta ja lähtisin opiskelemaan PC:n käyttöä tämän oppaan voimin, niin uskaltaisin väittää, että saisin melkoisen hyvät lähtökohdat tietokoneen käytön opiskelulle. Tietenkin tietokoneen käytön opettelu vaatii myös sitä itsenäistä opiskelua, jotta laitteen salat alkaisivat hiljalleen avautua. Tietokoneen salojen avaamisen aloittajaksi Clotteyn Tietokoneen käytön alkeet -opas on oikein toimiva tietopaketti, joka soveltuu oikeastaan kaikille iästä tai sukupuolesta riippumatta. Kannattaa lukea ja tutustua, kenties siitä löytyy hyötyä juuri sinulle tai jollekin tutulle!



Kommentit