Hyvää Huomenta, vuosi 2017! (Eli mitä kaikkea tulee tapahtumaan pelimaailmassa tänä vuonna)




Vuosi 2017: uusi vuosi, uudet kujeet? No, pelimaailmassa nyt sattuu ja tapahtuu jatkuvasti,  joten se nyt on varmaa, että aina tullaan näkemään vähän vanhaa sekä uutta. Vuosi 2017 on kuitenkin siinä mielessä mieleenkiintoinen, että se tarjoaa näin vaihteeksi useassa eri asiassa paljon uudenlaista menoa. Vuodesta 2017 tuleekin itselleni hiukan mieleen vuodet 2013-2014, jolloin PlayStation 4 ja Xbox One toivat uutta verta virtuaalimaailmoihin. Uutta verta nähdään tänäkin vuonna raudan muodossa, mutta melkoinen on myös tämän vuoden julkaisupelien lista: vierekkäin löytyy useita kymmeniä pelejä, joiden kylkeen on luotu melkoisen vahva "kova laatu" -leima. Mitä kaikkea 2017 nyt sitten tuo tullessaan?


VIRTUAALITODELLISUUTTA JA UUSIA KONSOLEITA

Nintendo tuo markkinoille täysin uuden niin sanotun "hybridikonsolin": konsoli,
joka yhdistää perinteisen televisiokonsolin ja kannettavan mallin.

Vuosi 2016 oli melkoisen vahva sisääntulo VR-laitteiston kannalta. VR-laitteita tuntuu löytyvän tällä hetkellä jokaiselta isomman luokan teknologiajätiltä, mutta suurimmassa suosiossa lienee näin pelaajien näkökulmasta katsottuna PlayStation VR, HTC Vive sekä Oculus Rift. VR-maailma on jo tullut, mutta niillä pyöritettävät pelit ovat tähän mennessä olleet lähinnä vain "experience" -tuotoksia, eli niin sanotusti pienen hetken kestäviä kokemuksia. Ainut isomman luokan peli virtuaalitodellisuusmaailmassa taitaa tällä hetkellä olla vain PlayStationille saatava DriveClub VR. VR toisin sanoen hakee vielä paikkaansa, mutta 2017 tulee ainakin vahvistamaan VR:n tulemista isomman luokan pelien takia: VR:lle saapuu tämän vuoden osalta esimerkiksi pian ilmestyvä Resident Evil 7 ja jos on lupailuihin uskominen, niin jopa Fallout 4 -pelin pitäisi saada tämän vuoden puolella VR-tuki. Virtuaalitodellisuudella on siis nyt näytön paikka!
2017 ei tuo pelkästään virtuaalitodellisuutta raudan muodossa, vaan markkinoille on tulossa pari kappaletta ihan uusia konsoleita. Isoiten uutisotsikoissa allekirjoittaneenkin innostumaan saanut Nintendo Switch on huhujen mukaan tulossa jo maaliskuussa, mutta mitään täyttä varmuutta ei Switchin kohdalla ole oikeastaan mistään. Porukka tietää Switchin ja sen pääidean, mutta useita hyvin simppeleitäkin kysymyksiä on vielä täysin auki. Hirveän kauaa meidän ei kuitenkaan tarvitse jännittää asiaa, nimittäin Switchiin liittyvä infotilaisuus on tulossa Tokion suunnalta 12. tammikuuta. Jotkut onnekkaat pääsevät laitteeseen sitten käsiksi jo heti seuraavana päivänä 13. tammikuuta, mutta tämä on mahdollista vain, jos asustelet New Yorkissa tai Lontoossa.  Switchistä kuitenkin enemmän juttua sitten Peliajassa lisätiedon saapuessa!
Nintendo ei ole kuitenkaan ainoa valmistaja, joka tuo uuden konsolin markkinoille tänä vuonna. Microsoft nimittäin aikoo tuoda Project Scorpio -nimeä tällä hetkellä kantavan tehokkaamman Xbox One -konsolin. Kyseessä on siis markkinoita ajatellen kilpailija PlayStation 4 PRO -konsolille. Project Scorpio on saanut mediassa huomiota lähinnä kommenteista, jotka väittävät laitteen pyörittävän pelejä 4K:na ja vielä natiivisti. Kovat ovat väitteet, mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan (muistutuksena, että jos kyseessä on 4K-konsoli, niin tuolloin laite tarvitsee myös 4K -television toimiakseen)!
Vuosi 2017 on suurimpien pelilaitteiden osalta tässä, mutta toki ilmassa pyörii muitakin aiheeseen liittyviä kysymyksiä: Onko esimerkiksi Nintendo julkaisemassa Mini-NES:n suosion myötä vastaavaa laitetta Super Nintendo Entertainment Systemsistä vai olisiko jopa mahdollista, että syntyisi Mini-NES 2? No, nämä kaikki ovat vain huhuja ja spekulaatioita, joten jätetään nämä tällä hetkellä vain ajatuksen tasolle.

PELEJÄ  PELIEN PERÄÄN... ENEMMÄN KUIN KOSKAAN AIKAISEMMIN

Red Dead Redemption 2 on melko vahvasti yksi tämän vuoden odotetuimmista peleistä

Itse pidin vuotta 2016 strategiapelien kultavuotena: Harvoin jonain yhtenä vuotena kerkeää tulemaan niin laadukkaita strategiapelejä kuin Civilization 6, Hearts of Iron IV, Stellaris, XCOM 2, Total War: Warhammer tai vaikka Offworld Trading Company. Muuten vuosi 2016 jäi sitten mieleen muutamina melkoisen vahvoina pelijulkaisuina, mutta myös niinä pettymyksinä ja jopa muutamina kohuina (esimerkiksi No Man's Sky).  Toivotaan kuitenkin, ettei vuotta 2017 tulla muistamaan kohuista, vaan laadukkaina pelijulkaisuina. Kun katsotaan tämän vuoden pelijulkaisulistaa, niin ainakin niminä tämä vuosi näyttää todella laadukkaalta (tosin laadukkuuden näkee vasta sitten, kun peliä pääsee testaamaan, mutta näin ensivaikutelman kautta katsottuna). Vuosi 2017 tarjoaa muun muassa jatko-osia (mm. Gravity Rush 2, Resident Evil 7, Disgaea 2, Yakuza 0, Sniper Elite 4, South Park: Fractured But Whole, Quake Champions, Halo Wars 2, Tom Clancy's Ghost Recon Wildlands, Mass Effect: Andromeda, Outlast 2, Sniper: Ghost Warrior 3, Persona 5, Tekken 7, Injustice 2, Shenmue III, Crackdown 3, Frozen Synapse 2, Final Fantasy XII: The Zodiac Age, Nier: Automata, The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Lords of the Fallen 2, Kingdom Hearts 3, Marvel vs. Capcom: Infinite, Nidhogg 2, Red Dead Redemption 2, Shadow Warrior 2, Gran Turismo Sport, State of Decay 2, Syberia 3, The Escapists 2, Warhammer 40,000: Dawn of War III jne.), jotka ovat pelisarjoina melkoisen tunnettuja. Monet näistä tapauksista ovat vielä sellaisia, että kehittäjien ei kannata mokata niitä pelkästään jo sen takia, että niitä seurailee melkoisen moni silmäpari. Siitä voi tulla melkoisen kokoinen mediamylläkkä, jos esimerkiksi Red Dead Redemption 2 tai vaikka Mass Effect: Andromeda osoittautuisi melkoisen huonoksi peliksi. Joukosta löytyy monia odotettuja pelisarjojen jatko-osia, mutta sieltä bongahtaa myös monia isoja kysymysmerkkejä: Yksi tällainen on esimerkiksi Metal Gear Survive, joka näin Metal Gear -fanina herättää melkoisen paljon huolia puolesta ja toiseen.

Thimbleweed Park on Ron Gilbertin (The Monkey Island, Maniac Mansion...)
sekä Gary Winnickin point & click -seikkailupeli, joka tekee kunniaa
genren klassisille teoksille.
Vuosi 2017 ei kuitenkaan tarjoa pelkästään jatko-osia. Kuten aikaisempina vuosina ollaan huomattu, niin pidempään jo hengissä olleet pelisarjat eivät tunnu enää myyvän aivan samaan tapaan kuin ennen. Joko pelisarjaan vaaditaan hiukan uudenlaista menoa tai sitten joidenkin pelisarjojen parhaat päivät ovat ikävä kyllä jo menneet. Täten minusta tuntuu, että vuodesta 2017 eteenpäin markkinoilla aletaan näkemään entistä enemmän täysin uusia pelisarjoja. No, osasta kehittyy pelisarjoja ja osa jää vain yhdeksi peliksi, mutta uusia viritelmiä alkaa varmasti kehittymään. Tällaisia tapauksia nähdään myös tänä vuonna melkoinen litania: Thimbleweed Park, For Honor, Horizon Zero Dawn, Friday the 13th: The Game, Detroit: Become Human, Cuphead, Agents of Mayhem, Ever Oasis, Nioh, Prey, Scalebound, Sea of Thieves, Vampyr, Star Citizen, Rime, Dreams, The Surge, Wild ja niin edelleen. Lista on melkoisen mielenkiintoinen uusien tulokkaiden myötä, mutta erinomaiselta vaikuttaa myös tämän vuoden remasteroinnit vanhoista klassikoista: Crash Bandicoot N. Sane Trilogy, Full Throttle Remastered, Yooka-Laylee, PaRappa the Rapper, LocoRoco, Patapon, The Silver Case, Phantom Dust ja jos kaikki osaset loksahtavat paikalleen, niin myös Turok 2 voi saada parannellun version tämän vuoden puolella.  
Tämä listaus on vain pikainen katsaus peleihin tämän vuoden osalta. Sieltä on tulossa vaikka kuinka paljon muutakin ja kuten me tiedämme, niin kaikkea ei ole vielä edes paljastettu. Esimerkiksi E3:n tai Gamescomin aikoihin paljastuu monia uusia nimikkeitä, jotka sitten saapuvat vuoden lopussa tai tulevina vuosina. Onhan sieltä esimerkiksi varmasti tulossa EA Sportsin ja Konamin joka vuotiset sporttipelit (NHL 18, FIFA 18, Madden 18, PES 2018, NBA 2K18 jne.) ja melko varmasti vahvistaisin myös Codemastersin F1 2017 -formulapelin. Saa nähdä, tullaanko tulevissa kesän tapahtumissa paljastamaan tälle vuodelle uusi Need For Speed tai Call of Duty? Se jää nähtäväksi... Ja jos kesän tapahtumista pitää jotain vielä mainita, niin tuolloin saadaan toivottavasti lisää infoa mystisestä Hideo Kojiman Death Strandingista ja CD Projekt RED:n Cyberpunk 2077:sta. Ehkä tuolloin nähdään myös vilaus Psychonauts 2:sta, Project Phoenixista, Beyond Good & Evil 2:sta ja saattaa jopa olla, että näemme jotain Julian Gollopin Phoenix Pointista. No, tämä on taas spekulointia, joten odotellaan sitä kesää!

The Surge on Deck13 Interactiven RPG -peli, joka ottaa mallia Dark Soulsista,
Bloodbornesta kuin Lords of the Fallenista. Teemana ei kuitenkaan ole
fantasiamaailma, vaan tähtitieteellisempi Sci-Fi.

Tällainen lyhyt katsaus jo osoittaa, että tästä vuodesta on tulossa hyvin mielenkiintoinen tapaus. Sieltä on tulossa uusia konsoleita (Project Scorpio ja Switch. Varsinkin pian tuleva Switch-info tulee vielä kasvattamaan melko varmasti tulevien pelien kirjoa), paljon uusia jatko-osia tutuille pelisarjoille ja kaiken kukkuraksi sieltä on vielä tulossa melkoinen läjä täysin uusia nimikkeitä sekä vanhoja klassikoita uusituin ulkokuorin. Vuodesta 2017 on tulossa todella kirjava, joten ainakin minä olen todella innoissani tästä vuodesta, ei siis pelkästään tulevien julkaisujen takia, vaan ihan myös sitä ympäröivän pelialan - ja kulttuurin vuoksi. Uskokaa tai älkää, mutta nyt eletään jännittäviä aikoja!



Mitä sinä odotat pelimaailmalta tämän vuoden osalta?



South Park: Fractured But Whole jatkaa samaan tuttuun malliin kuin
sarjan aikaisempi osa Stick of Truth. Totuuden tikku on kuitenkin
heitetty pois ja Coloradon osavaltion pikkukylä South Parkissa
alkaa vilisemään supersankareita.





Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Vahvan ytimekäs vastaus! Ei muuten sinun tarvitse sitä Andromedaa enää kauaa odottaa (23.maaliskuuta) ;)

      Poista

Lähetä kommentti