Hearts of Iron IV - Kuusi mielenkiintoista valtiota, joilla pelaamista kannattaa kokeilla



HOI4 on suurstrategiapeli, jossa pelaaja voi astella minkä tahansa valtion saappaisiin toisen maailmansodan aikana ja koittaa täten toistaa tai kenties muuttaa historiaa. Tämän takia moni pelaaja nappaa pelattavakseen valtion, jolla on ollut iso merkitys toisen maailmansodan aikana. Uutta peliä aloittaessa peli ehdottaakin samantien pelattavaksi seitsemää isoa merkittävää valtiota noista ajoista: Yhdysvallat, Iso-Britannia, Ranska, Neuvostoliitto, Italia, Saksa ja Japani. Kyseisillä valtioilla on lähtökohtaisesti niin sanotusti "hauskinta" pelata, koska resurssien kuin sotilaallisen voiman määrä on kyseisillä valtioilla huomattavasti suurempi verrattuna muihin maihin. 

Hauskaa on kuitenkin myös pelata pienimmillä mailla. Pienillä mailla on erilaiset lähtökohdat verrattuna isoihin jättiläisiin ja useimmiten pelaaminen onkin jatkuvaa selviytymistaistelua alueiden valtaamisen sijaan. Jos on kuitenkin taitava pelaaja ja kaikki omat strategiset siirrot ovat onnistuneet täysin nappiin, niin pienilläkin valtioilla on mahdollisuus pongahtaa koko pelin suurimmaksi jättiläiseksi. 

Tämän vuoksi olen koonnut tähän tekstiin kuusi "pienempää" valtiota, joilla pelaaminen on Hearts of Iron IV:ssä erittäin mielenkiintoista. Tämä on tietenkin vain henkilökohtaista mieltymystä, mutta olen pyrkinyt kertomaan syitä sille, miksi näitä maita kannattaa ainakin joskus kokeilla ohjastaa tässä pelissä. 


Suomi



Suomi on yksi mielenkiintoisimmista maista pelata Hearts Of Ironia. Tämä ei johdu pelkästään siitä, että se nyt vain sattuu olemaan oma kotimaani, vaan HOI:n Suomeen liittyvä mielenkiinto perustuu vahvasti sen sijaintiin sekä historiallisiin tositapahtumiin. Yksi merkittävä tekijä on naapurivaltio Neuvostoliitto: Menköön peli miten tahansa, niin melkeinpä aina joudut joko konfliktiin tai yhteistyöhön kyseisen jättiläisen kanssa. HOI3 -pelissä Suomi sai jopa oman lisäosansa, joka liittyi vahvasti talvisotaan. Talvisota kuin Neuvostoliiton vuoden 1939 aluevuokrapyynnöt Suomesta tapahtuvat myös HOI4:ssa, mutta hieman pienemmässä muodossa kuin aikaisemmin. Haiskahtaa hiukan siltä, että uusimpaan HOI -peliin on saapumassa jossain vaiheessa myös jotain Suomeen liittyvää lisäriä...

Suomi on haastava maa pelailla HOI4 -pelissä, mutta ei todellakaan mahdoton. Vaikeudet syntyvät lähinnä resrussien vähyyksistä ja ennen kaikkea todella matalasta väkiluvusta. Onneksi suomalaisia on kuitenkin pelissä hiukan vahvistettu kansallisella hengellä, sisulla.

Espanja



Espanja on siinä mielessä mielenkiintoinen maa, että pelin alussa Espanjassa syntyy aina sisällissota kahden poliittisen linjauksen kanssa; kommunismi ja fasismi. Näistä kahdesta vaihtoehdosta pelaajan täytyy valita oma puolensa. Kummatkin vaihtoehdot tarjoavat mielenkiintoisia tilanteita; Fasismilla pelattaessa mahdollisia apureita löytyy aivan lähistöltä (Saksa, Italia), joka voi olla hyvä ratkaisu, jos pelaaja on ajatellut Ranskan valloittamista. Kommunistina pelattaessa, varsinkin alussa, ainoaksi apuriksi lähinnä ilmestyy Neuvostoliitto, joka tarjoaakin hyvin erilaisen näkökulman; Keski-Eurooppa on nyt jäänyt kahden kommunistisen valtion väliin. 

Espanja on mielenkiintoinen ja hyvin poikkeava valtio muihin maihin verrattua lähinnä pakollisen sisällissodan myötä ja täten se tarjoaakin paljon erikoisia tilanteita. Ehdottomasti kokeilemisen arvoista!

Brasilia


Brasilia on Etelä-Amerikan suurin maa ja täten myös kyseisen alueen voimakkain. Suhteutettuna kuitenkin moniin muihin maihin esimerkiksi Euroopassa, niin tällöin Brasilia on silti melkoisen heikko tapaus varsinkin pelin alkutaipaleella. Brasilian rajanaapureina on kuitenkin paljon pieniä valtioita, jotka ovat huomattavasti heikompia verrattuna Brasiliaan. Jos pelaaja onnistuu valtaamaan näitä alueita Brasilialle, niin yhtäkkiä Brasilia onkin  melkoisen vahva valtio ja tämän jälkeen se käytännössä hallitsee koko Etelä-Amerikan mannerta. Tämän jälkeen voikin jo suunnitella seuraavaa siirtoa muualla maailmaan...

Brasilia tarjoaa HOI4:ssa mukavaa vaihtelua jo lähinnä sen takia, että sen suurimmat tapahtumat ovat täysin toisella mantereella, eikä Euroopassa jossa suurimmat konfliktit muutenkin käydään. Brasilia on vielä mukavan kokoinen valtio, joka mahdollistaa sen, ettei pelaajalta viedä mattoa alta samantien pienuuden vuoksi. Toki muillakin Etelä-Amerikan valtioilla pelaaminen on ihan hauskaa, mutta niillä pelaaminen on vain huomattavan paljon haasteellisempaa. Oma suositukseni onkin, että jos Brasilia ei kiinnosta, mutta haluat silti pelailla Etelä-Amerikassa, niin nappaa ohjailtavaksesi Argentiina.

Baltian maat (Viro, Latvia, Liettua)




Jokaisen Baltian maan ohjaileminen on hauskaa, mutta vain ja ainoastaan silloin, jos kaipaa haastetta. Baltian maat ovat kaikin puolin todella pieniä ja jopa heikkoja Hearts of Ironissa, joka on jutun juoni. Naapurissa majailee Neuvostoliitto, mutta toinen uhka (vai mahdollisuus?) Saksa on myös melkoisen lähellä kaikkia näitä maita. Jos siis haluaa yksinkertaisesti kunnon haasteen, niin nappaa joku Baltian maista. Samankaltaisen pelitavan vuoksi lasken tällä kertaa jokaiset kolme Baltian maata yhdeksi maaksi.

Kiina



Kiina voi tässä kohtaa kuulostaa melkoisen hauskalta, koska tässä ollaan puhuttu niin sanotuista pienistä maista. Kiina ei kuitenkaan periaatteessa ollut suoraan sanoen niin iso valtio itsessään toisen maailmansodan aikoihin kuin nykyään, nimittäin monessa Kiinalle nykyään kuuluvalla alueella on ennen ollut kiinalaisten nukkevaltioita tai muita autonomisia alueita, kuten Mengjiang, Xibei San Ma ja Sinkiang. Toisin sanoen jos pelaaja valitsee pelattavakseen Kiinan, ei hän pääse ohjastamaan näitä enemmän tai vähemmän autonomisia alueita. Pelaajalle jää siis hallittavakseen loppujen lopuksi todella pieni suikale Kiinaa, ellei hän sitten valitse pelattavaksi valtiokseen jotain autonomista aluetta. Itse Kiina on kuitenkin tuon alueen "pomo", joka on kenties paras vaihtoehto Aasian alueella Japanin lisäksi. Kiinalla pelattaessa vastaan asettuukin sotilasmahti Japani, jonka kanssa saakin kinastella oikein urakalla.

Puola


Puola on kanssa melkoisen haastava valtio nimenomaan sen takia, että sille löytyy vastaanasettujaa niin idästä (Neuvostoliitto) kuin lännestä (Saksa), vieläpä oikein rajanaapureina. Puola on käytännössä juuri siellä alueella, jossa lähes kaikissa HOI4 -otteluissa käydään kenties ne kaikista kovimmat taistelut. Pelaajalla onkin sitten paljon päätettävää, että aikooko hän ystävystyä idän vai lännen uhkien kanssa vai aikooko hän sittenkin taistella kaikkia uhkia vastaan. Kaikki vaihtoehdot ovat toimivia, mutta kaikissa näissä on hyvät ja huonot puolensa. Puolalla pelattaessa pelaaja pääsee ainakin jännittämään alueiden kohtalosta, jos ei muuta.





Kommentit