Fitness Boxing (Arvostelu)




  • Kehittäjä: Imagineer
  • Julkaisija: Nintendo
  • Julkaisupäivä: 21.12.2018
  • Alustat: Switch
  • Pelattu: Switch
  • Kotisivut
  • Ikäraja: PEGI 7

Imagineer ja Nintendo osaavat ilmeisesti melkoisen hyvin ajoittaa peliensä julkaisupäivän. Vuosi 2018 on lopuillaan, ja moni ihminen varmasti pohtii uuden vuoden alkaessa mahdollisia terveellisempiä elämäntapoja, tipattomia tammikuita kuin salikortteja. Mitä jos sekaan laitettaisiin vielä liikkumiseen pyrkivä videopeli, jonka avulla saisi hien virtaamaan? No, sekaan vain!

Nintendo Switchille yksinoikeutena saapunut videopeli Fitness Boxing kertoo pelin nimessä jo olennaisen: pelissä treenaillaan nyrkkeillen. Mistään Punch-Outin hengenperillisestä ei ole kyse, nimittäin peli pistää pelaajan aidosti liikkumaan. Pelin idea on simppeli: liikkeentunnistusta hyödyntäen Joy-Conit molempiin käsiin ja nyrkit heilumaan siihen tahtiin, mitä ruudussa näytetään. Jos sinulle on tuttu muun muassa sellainen pelisarja kuin Guitar Hero, niin Fitness Boxing toimii hieman samalla tavalla pelimekaanisesti. Lyöntien tahti määräytyy liikkuvan linjaston "lyöntimerkkien" perusteella. Merkeistä ja linjastoista myös näkee, että minkälaisen liikkeen pelaajan täytyy tehdä: kummalla kädellä, suora lyönti, alakoukku, askel vasemmalle tai oikealle, kyykky ja niin edelleen. Fitness Boxingia voisikin kuvailla eräänlaiseksi rytmipeliksi, jossa instrumenttina on itse pelaaja ja hänen kehonsa.

Räikeää menoa ja hiki lentää

Simppelin pelimekaniikan ympärille on kehitetty muutamia erilaisia pelimuotoja, jotka eivät sinällään idealtaan paljoa poikkea toisistaan. Yhtenä pelimuotona on esimerkiksi päivän treeni, jonka nimensä mukaisesti pystyy pelaamaan vain kerran päivässä. Päivän treenin sisällön pystyy suhkot hyvin itse säätämään haluamakseen, esimerkiksi treenin pituuden voi määrätä 10 minuutista 40 minuuttiin ja treenin vauhtiakin pystyy hieman säätämään oman kuntonsa mukaan. Myös venyttelyt saadaan mukaan treeniin halutessaan, niin treenin alkuun kuin loppuun. Vapaassa harjoittelussa löytyy jos jonkinmoisia treenejä, joita pystyy tekemään niin monta kertaa peräkkäin kuin vain jaksaa tai haluaa. Basic Training -pelimuoto taas on pohjimmiltaan moodi, jonka tarkoituksena on opettaa pelaajalle treeneissä käytäviä liikkeitä. Fitness Boxingissa on myös mahdollista pelata "otteluita" kaveria vastaan pisteiden muodossa. Hauska lisä, mutta maailmasta löytyy parempia co-op -kokemuksia kuin Fitness Boxing.

Yksi pelin näkyvimmistä osista on pelaajan oma henkilökohtainen "personal trainer". Personal Trainer on se hahmo, joka ohjastaa pelaajaa kesken treenin, tahdittaa pelaajaa sekä näyttää, kuinka liikkeet tehdään. Kyseinen hahmo oikeasti myös puhuu paljon (jos tiedät minkälaista on olla ryhmäliikunnassa jossa on personal trainer ohjastamassa joukkoa, niin sitä samaa on luvassa Fitness Boxingissa), joten tähän väliin on myös hyvä varoittaa, että samoja lausahduksia saa kuulla jos jonkun verran. Omaa Personal Trainerinsa voi valita kuudesta erilaisesta hahmosta, joista neljä ovat naisia ja kaksi miehiä. Näitä hahmoja pystyy myös kustomoimaan hieman ulkonäön suhteen kuin myös vaatetuksen parissa. Itsessään ihan hauska lisä, mutta tässä on myös oma pieni koukkunsa: mitä enemmän pelaaja pelaa Fitness Boxingia, niin sitä enemmän pelaaja onnistuu avaamaan erilaisia vaatteita omille Personal Trainereilleen. Jos siis tykkäät peleissä asioiden unlockaamisesta (avaamisesta käyttöön), niin tässä sitä on. On kuitenkin korostettavaa, että avattavat vaatteet ovat vain kosmeettisia, eivätkä vaikuta itse peliin mekaanisesti mitenkään.

Fitness Boxing käyttää toiminnassaan Joy-Conien liikkeentunnistusta. Liikkeentunnistus toimii Fitness Boxingissa erittäin hyvin, mutta Joy-Conien herkkä liikkeentunnistus tuo myös herkän tavan huijaamiseen. Oman kokeiluni perusteella pelaajan ei tarvitse kuin työntää omaa kättään nopeasti muutamia senttejä eteenpäin, niin peli tunnistaa sen jo lyönniksi. Korostettavaa on myös se, ettei peli ilmeisesti oikeasti tunnista erikoislyöntejä, kuten vaikka oikeaa alakoukkua vaan peli ilmoittaa lyönnin onnistuneeksi, vaikka oikean alakoukun löisi ihan tavallisena suorana lyöntinä. Toisin sanoen peli keskittyy teknisesti vain siihen, että lyönti tehdään oikeassa ajassa. Tämä on toki harmillinen asia, mutta toisaalta voidaan myös kysyä, että miksi pelaaja haluaisi huijata tämän kaltaisessa pelissä? Jos haluat saada Fitness Boxingista hyödyn irti, niin luulisi pelaajan myös tekevän kaiken oikeasti ja niin täysiä kuin pystyy ja haluaa. Tähän ajatukseen ovat todennäköisesti myös kehittäjät turvautuneet.

Kahden pelaajan "ottelut" ovat myös mahdollisia

Fitness Boxingista löytyy vielä muutamia mainitsemisen arvoisia asioita. Peli pyytää pelaajalta pituutta sekä painoa, jonka avulla peli laskee treenien myötä syntyneen kulutuksen. Halutessaan nämä tiedot pystyy laittamaan salasanan taakse piiloon, jotta henkilökohtaiset tiedot eivät lävähdä vahingossa näytille muille henkilöille. Fitness Boxingiin on myös lisätty 20 instrumentaalista hittikappaletta, esimerkiksi Kelly Clarksonin "Stronger", Lady Gagan "Bad Romance", LMFAO:n "Party Rock Anthem" ja T.Rexin "20th Century Boy". Yleisesti ottaen kappalevalikoima on melkoisen popahtava, joten rockin ja raskaamman musiikin ystävät jäävät Fitness Boxingin kohdalla nuolemaan näppejään. Ja ei, pelistä ei löydy Survivorin "Eye of the Tiger" -biisiä, joten Rocky Balboan leikkimistä ei pysty tehdä Fitness Boxingissa ainakaan musiikin voimin.

Yleisesti ottaen Fitness Boxing on hyvä peli. Se tarjoaa juuri sitä mitä peliltä voi toivoa. Kaikki toimii hyvin ja jos pistää itsensä likoon, niin pelin avulla onnistuu saamaan itselleen hien päälle (ja täten onkin hyvä pohtia, että haluaako käyttää esimerkiksi salihanskoja välttääkseen hien menemisen Joy-Coneihin...). Peli on hauskaa viihdettä, jonka avulla saa itsensä fyysisesti liikkeelle. Fitness Boxing on kuitenkin erittäin hintava peli: pelin hinta pyörii 50 euron hujakoilla, joten täyteen hintaan peliä ei sisältönsä vuoksi uskalla suositella aivan kenelle tahansa. Toisaalta jos pelin avulla saa muuten liikkumattoman henkilön liikkeelle pidemmäksi aikaa vaikka kuukausiksi tai jopa vuosiksi, niin 50 euroa voi tähän nähden olla pieni satsaus, jos puheena on terveys. Tässä vaiheessa on myös hyvä muistuttaa, että terveet elämäntavat ovat vain hyväksi, joten Fitness Boxing on lähinnä hyvä lisä terveelliseen elämäntapaan tai hyvä startti aloittamaan liikunta kevyesti. Oman liikunnan sysääminen täysin Fitness Boxing -pelin varaan ei liene hyvä idea, vaikka se on toki parempi kuin ei yhtään liikuntaa.


ARVOSANA


8


POSITIIVISTA:

+ Toimiva liikuntapaketti, jossa pääsee
pelaamaan ja liikkumaan samaan aikaan
+ Jos pistää itsensä likoon, niin pelin 
avulla saa oikeasti hien päälle

NEGATIIVISTA:

- Teknisesti peli ei varmista,
onko erikoislyönnit/liikkeet tehty oikein



Fitness Boxing: Overview Trailer






Kommentit