Marvel's Spider-Man (Arvostelu)



  • Kehittäjä: Insomniac Games
  • Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
  • Julkaisupäivä: 7.9.2018
  • Alustat: PS4
  • Pelattu: PS4
  • Ikäraja: PEGI 16
  • Kotisivut

Spider-Man eli Hämähäkkimies on yksi tunnetuimmista ja suosituimmista supersankarihahmoista. Hahmolta löytyy myös paljon historiaa, nimittäin Spideyn ensimmäisen näkyminen sarjakuvalehden sivuilla tapahtui 60-luvun alkupuolella ja siitä lähtien on Hämis ollut tuttu näky Marvelin supersankarimaailmassa. Videopeleissäkin kyseinen hahmo on seikkailut kymmeniä kertoja, mutta useimmiten pelien taso ei ole ollut huikean korkea. Insomniac Gamesin luoma PlayStation 4 -yksinoiokeuspeli Marvel's Spider-Man sen sijaan on erittäin hyvä peli.

Insomniacin Spider-Man tarjoaa tarinallisesti hyvin onnistuneen tarinankaaren, joka jaksaa viihdyttää. Ensinnäkin jo pelin alussa Spider-Man on ollut jo vuosia seittisankarin roolissa, joten hahmolta löytyy jo historiaa eikä hahmon syntytarinaa tarvitse käydä jälleen kerran läpi alusta alkaen. Tarinassa myös käydään hienosti läpi Spideyn arkielämää Peter Parkerina niin hänen työelämässään kuin Parkerin May -tädin auttamista. Tämä tuo tarinalliseen kerrontaan mukavan asetelman, koska se muistuttaa ettei Parker ole pelkästään supersankari, vaan naamion takaa löytyy myös siviilielämä. Pelissä päästään myös muutamassa kohtaa pelaamaan parilla muulla hahmolla, josta pidin myös erittäin paljon. Yleisemmällä tasolla Marvel's Spider-Manin tarina on hyvin tavanomaisen  hyvä sarjakuvatarina, joka tarjoaa paljon viihdettä ja tunteita laidasta laitaan.


Marvel's Spider-Man on open world -peli, joten peli on jaettu päätehtäviin ja sivutehtäviin. Sivutehtäviä on paljon erilaisia laidasta laitaan, aina keräilystä erilaisiin toiminnallisiin haasteisiin. Insomniac on kuitenkin onnistunut kasaamaan pelin open world -elementit hyvin kasaan, koska puuhailtavaa tuntuu avautuvan ja tulevan eteen juuri sopivassa määrin. Sivutehtävät ovat myös siinä mielessä hyviä, että monet niistä pystyy hoitamaan lennossa vaikka matkatessaan seuraavalle päätehtäväpisteelle. Täten pelaamisesta tulee sopivan "rytmikästä", eikä pelaamista välttämättä tarvitse edes suunnitella niin pitkälle, että milloin tekee mitäkin tehtäviä. Toki jos platina -trophyyn asti aikoo peliä pelata kuten minä tein, niin suunnittelua joutuu tietenkin tällöin tekemään.

Teknisesti Marvel's Spider-Man on huippuluokkaa. New York Cityssa seittilinkoilu kaupungin yläilmoissa on älyttömän hauskaa ja toimivaa, varsinkin kun peli on erittäin upean näköinen graafisesti (itse pelasin pelin normaalilla PlayStation 4:lla, eli Pro -mallissa peli näyttää varmasti vielä upeammalta). Seittilinkoilu ja liikkuminen on nopeaa ja viihdyttävää, mutta niin on myös pelin taistelupuoli. Taistelumekaniikka muistuttaa paljon rytmikkyydellään, erilaisten kykyjen ja vempainten suhteen Batman: Arkham -sarjan taistelumekaniikkaa, mutta paljon nopeampana versiona. Alussa taistelu voi tuntua hieman tylsähköltä erilaisten toimintojen puutteen vuoksi, mutta pelin edetessä kykypuun avulla voi avata jos jonkinmoista toimintoa oman seittisankarin toiminnan parantamiseksi ja näyttävyyden lisäämiseksi. Erilaisia erikoiskykyjä voi myös avata saamalla erilaisia hahmopukuja omalle sankarilleen, jotka ovat jo itsessään hieno lisä sarjakuvafaneille. Muutenkin on annettava plussaa siitä, että miten paljon yksityiskohtia pelistä löytyy.



Marvel's Spider-Man on ehdottomasti yksi PlayStation 4 -konsolin parhaista yksinoikeuspeleistä. Itse olen odotellut erittäin hyvän Hämähäkkimies -pelin tuloa ja Insomniac on nyt sellaisen luonut. Peli tarjoaa myös lähes kaiken, mitä Spider-Man -kokemukseen vaaditaan: näyttävyyttä, kelpo tarina, Spideyn omaa tuttua huumoria ja viihdyttävyyttä. Peli on erittäin toimiva peli kaikille toimintapelien ystäville ja henkilökohtaisesti voin sanoa, että Marvel's Spider-Manista muodostui jopa minun suosikki supersankaripeli. Ei peli toki pääse kaikissa osa-alueissa Batman: Arkhameiden tasolle, mutta se tarjoaa juuri kaikkea sitä, mitä hämispeliltä voi toivoa. 



ARVOSANA

9

POSITIIVISTA:

+ Teknisesti erittäin viihdyttävä, vauhdikas ja toimiva peli
+ Pelin pää- ja sivutehtävät ovat hauskoja
+ Graafisesti peli näyttää hyvältä
+ Kokonaisuudessaan toimiva toimintapaketti
+ Loistava Spider-Man -kokemus pelin muodossa

NEGATIIVISTA:

- Vaikka pelin tarina on hyvä, niin se on kokonaisuudessaan
silti hyvin perinteikäs sarjakuvatarina kaikin puolin
- Peliä koskee perinteikäs open world -pelien ongelma,
eli vaikka pelissä tehtävät ovat ripoteltu hyvin, niin joitakin
saman kaltaisten tehtävien tekeminen voi kyllästyttää





Kommentit