PlayStation 5 -konsolin ennakkotietoa



Eilen pelimaailmassa saatiin hieman lisätietoa tulevaisuudesta, kun Sonyn järjestelmäarkkitehti Mark Cerny raotti tietoja Wiredille salaisista kansioistaan. Tiedot koskivat tulevaa uutta konsolia, eli tietenkin PlayStation 5:sta. Koko artikkelin voi lukea täältä: LINKKI.

Mitään itsessään erikoista tietoa ei julkaistu. Konsolin nimi, julkaisuajankohta tai julkaisupelit ovat vielä tuntemattomia. Sen sijaan konsolin raudasta puhuttiin. Konsolin suoritin eli CPU tulee olemaan ei niin yllättäen parempi kuin aikaisemmissa PlayStationin konsoleissa, ja prosessoreina käytössä on kolmannen sukupolven AMD Ryzenia. Ne koostuvat kahdeksasta 7nm Zen 2 -mikroarkkitehtuurin ytimestä. Grafiikka taas pyörittää muokattu Radeonin Navi -näytönohjain. Tämän pitäisi myös tukea ray tracingia eli säteenseurantaa. Näiden osien kokonaisuuksien myötä myös pelien äänimaailman tulisi kokea parannuksia. 

Laitteessa on tietenkin SSD -kiintolevy, jonka kaistanleveyden väitetään olevan nopeami kuin mikään muu PC:llä oleva vastine. Tukea 8K -peleille vilauteltiin, tosin on korostettavaa, että tällä hetkellä 8K -televisioita ei ole huikeasti saatavilla. Ei niin yllättäen Sony aikoo jatkaa myös PS VR:n tukemista kuin myös PS Now:n. PlayStation 4 omistajille huojentava tieto lienee se, että uuden konsolin luvataan tukevan PlayStation 4 -pelejä.

Ja siinäpä kaikki oleellinen. Kysymys siitä, että milloin tulemme näkemään käytännössä PlayStation 5:n (tai mikä nimi tulee olemaankaan) on aivan täysin auki. Se on ainakin varmaa, että konsolia ei saada kauppojen hyllyille tämän vuoden aikana. Siitäkään ei ole varmuutta, että tullaanko konsolia edes esittelemään sen enempää tänä vuonna. 

Mitä mieltä itse olen PlayStation 5:sta? Tällä hetkellä ajatukset ovat hyvin neutraalit. Olen kiinnostunut, mutta minkäänlaista innostusta ei noiden tietojen perusteella syntynyt. Se on hienoa, että PS4 -pelit toimivat uudessakin konsolissa. Yksi syy, miksi ajattelen hyvin neutraalisti tällä hetkellä on se, että PlayStation 5 tulee kuitenkin olemaan vanha tuttu PlayStation, mutta vain tehokkaampana. Laitteesta ei siis synny samanlaista intoa ja mielenkiintoa verrattuna vaikka Nintendon konsoleihin, joissa koko konsolin olomuoto saattaa muuttua (vrt. GameCube -> Wii -> Wii U -> Switch). Intoa voi kuitenkin syntyä enemmän, kunhan Sony pääsee näyttämään konsolin oikeita myyntivaltteja eli uusia pelejä. Se on asia, mitä odotan eniten ja jopa innokkaasti. Kaikki kuitenkin ajallaan, eikä ainakaan minun mielestäni uusilla konsoleilla ole mikään kiire, varsinkin kun tarkastelee tuota pelien backlogia.


Kommentit