Super Mario Odyssey (Arvostelu)



  • Kehittäjä: Nintendo EPD
  • Julkaisija: Nintendo
  • Julkaisupäivä: 27.10.2017
  • Alustat: Nintendo Switch
  • Pelattu: Nintendo Switch
  • Ikäraja: PEGI 7
  • Kotisivut


Super Mario Odyssey on Nintendo Switchille kehitetty tasoloikkapeli, joka jatkaa niin sanottujen 3D -Marioiden jatkumoa. Galaxyt, Sunshinet ynnä muut 3D -Marioilla on oma vankka fanikuntansa ja uutta tällaista peliä ovat monet pelaajat ja Nintendon ystävät odottaneet. Super Mario Odyssey on tähän pyyntöön saatu vastaus, ja vastauksen laatu on yksinkertaisesti loistava.

Kuten lähes kaikki Mario -pelien lähtökohdat, niin Odysseyssa tarina on pohjimmiltaan tuttua kauraa: Bowser on kidnapannut häät mielessään Sienivaltakunnan prinsessa Peachin, jota Mario lähtee pelastamaan. Matka ei koskaan ole ollut mikään helppo, nimittäin Mario on aina joutunut matkaamaan erilaisten maailmojen läpi pelastaakseen valtakunnan prinsessan. Odyssey ei ole tässä tapauksessa mikään poikkeus.


Odysseyssa Mario ei kuitenkaan joudu yksin kulkemaan eräänlaisella ilmalaivalla ympäri erilaisia maailmoja, vaan tällä kertaa hänellä on mukanaan kaveri nimeltä Cappy. Cappy on eräänlainen ”hattuhaamu”, joka pystyy siirtämään itsensä erilaisiin objekteihin, kuten tässä pelin tapauksessa hattuihin ja täten Cappy on aina Marion päässä erilaisten hattujen muodossa. Cappy on muutenkin Odysseyn pääidea pelimekaanisesti, nimittäin suurin osa pelin toiminnoista tehdään Cappya hyödyntäen; kolikkojen kerääminen, vihollisten kanssa taisteleminen kuin Marion hyppyjen helpottaminen. Cappylla on myös muunlaisia taikavoimia, nimittäin Cappyn avulla pelaaja pystyy siirtämään Marion useiden vihollisten ja muiden hahmojen (välillä jopa tavaroiden) sisään. Täten pelaaja pääsee ohjastamaan muitakin hahmoja, joilla on erilaisia kykyjä ja joiden avulla pelaaja pystyy ratkaisemaan useita tilanteita. Tilanteita myös riittää, nimittäin itse pelin tarinan edetessä vastaan tulee myös todella paljon erilaisia salaisuuksia ja keräiltäviä esineitä. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan erilaisia niin sanottuja sivutehtäviä, koska ne ovat Odysseyssa todella nokkelia ja viihdyttäviä tapauksia, jotka ovat vieläpä yllättävän monipuolisia verrattaessa toisiinsa.




Pelin maailmat ovat mukavan räikeitä ja monipuolisia, joista kaikista löytyy oma persoonallisuutensa. Milloin seikkaillaan esihistoriallisemmissa maailmoissa, milloin aavikolla tai vesimaailmassa tai realistisemman oloisessa New Donk Cityssa. Vaihtelua on paljon, ja tämän myötä pelaaja tulee kohtaamaan pelaamisen aikana todella paljon erilaisia persoonallisia hahmoja sekä tilanteita. Visuaalisesti peli on todella upea, iloinen ja kaunis, ja sitä korostaa vielä huippuhyvä soundtrack. Olen esimerkiksi useasti huomannut hyräileväni "Jump up, super star!" -kappaletta huomaamattani.

Pelillisesti ja ohjaukseltaa Odyssey on todella onnistunut. Peli useasti ohjestaa pelaajaa kokeilemaan pelin pelaamista yksittäisillä Joy-Coneilla, jotta pelaaja pystyisi hyödyntämään suhkot hyvin toimivaa Joy-Conien liikkeentunnistusta, jonka avulla Cappyn liikkeet pystyisi toteuttamaan hyvin pienellä liikehdinnällä. Pelaaminen toimii myös hyvin ”perinteisemmällä” ohjaimella, esimerkiksi Joy-Conit omassa gripissään, mutta suosittelen kokeilemaan erilaisia ohjaustapoja hauskimman ja mukavimman pelaamistavan löytämiseksi. Marion ohjastaminen itsessään ohjaamistavasta huolimatta on oikein hyvä tasoloikkapeliin, koska liikkumisessa on otettu huomioon esimerkiksi Marion liikkumisen vauhti, jolloin esimerkiksi nopeassa vauhdissa Marion kääntyminen oikeasti tuntuu niin kuin pitäisikin.

Mariolle pystyy ostamaan pelissä erilaisilla keräiltävillä valuutoilla esimerkiksi
uusia vaatteita

Super Mario Odyssey ei tarinallisesti ole kovin pitkä tapaus. Päätarinan pelaa hyvällä vauhdilla alle kymmenessä tunnissa läpi. On kuitenkin huomioitavaa, että oikeastaan päätarinan pelattua läpi kunnollinen Super Mario Odysseyn pelaaminen vasta alkaa, nimittäin loppuratkaisun jälkeen jokaiseen maailmaan tulee huomattavan paljon lisää pelattavaa useiksi tunneiksi erilaisten tehtävien ja keräiltävien asioiden myötä. Odysseyn pelaamista ei siis kannata lopettaa lopputeksteihin, vaan silloin pelaaminen vasta kunnolla alkaa toiminnan suhteen.

Super Mario Odyssey on ehdottomasti Nintendo Switchin yksi parhaista peleistä. Sen laatu on loistavavaa Nintendomaista laatua, jonka iloisessa maailmassa jaksaa seikkailla pitkään. Peli ei myöskään ole vaikea (tarjoaa kuitenkin ajoittain haastetta), joten Odyssey sopii myös erinomaisesti henkilöille, keille pelaaminen tai videopelit eivät ole kaikista tutuinta viihdemuotoa. Odyssey on myös hyvä todiste siitä, että kenties maailman tunnetuimman pelihahmon seikkailut eivät todellakaan ole laskussa, vaikka vuosia ja pelejä on mittarissa jo lukuisia. Päinvastoin, nimittäin laatu näyttää jopa nousevan siitä huolimatta, että Marion luoja Shigeru Miyamoto on antanut valtikkansa jo uudelle sukupolvelle kehitettäväksi samalla, kun itse toimii enemmän valvojan roolissa. Sen kummempaa paljastamatta, niin pelissä nähdään myös kivasti erilaisia hatunnostoja Marion aikaisempiin seikkailuihin. Aika kuitenkin näyttää, että minkälaisessa valossa Odyssey nähdään tulevaisuudessa. Siitä olen varma, että näkökulma tulee olemaan varsin positiivinen.



ARVOSANA

9

POSITIIVISTA

+ Puuhasteltavaa riittää pitkiksi ajoiksi
+ Helppo peli, joka tarjoaa kuitenkin myös ajoittain haastetta - sopii
täten erinomaisesti myös heille, ketkä eivät pelejä paljoa pelaa
+ Värikäs ja iloinen pelimaailma, josta löytyy persoonallisuuta
+ Teknisesti onnistunut tasoloikkapeli

NEGATIIVISTA

- Peli saattaa välillä toistaa jopa liiaksi itseään esimerkiksi
erilaisia keräiltäviä objekteja keräiltäessä, vaikka huikean
paljon vaihtelevuutta ja monipuolisuutta löytyy


Super Mario Odyssey E3 -traileri 2017


Kommentit