Super Smash Bros. Ultimate (Arvostelu)





  • Kehittäjä: Sora Ltd, Bandai Namco Studios
  • Julkaisija: Nintendo
  • Julkaisupäivä: 7.12.2018
  • Alustat: Nintendo Switch
  • Pelattu: Nintendo Switch
  • Ikäraja: PEGI 12
  • Kotisivut

Super Smash Bros on todennäköisesti yksi tunnetuimmista pelisarjoista ainakin Nintendon touhuja seuraaville ihmisille. Kyseessä on partypeliksikin loistavaksi sopiva taistelupeli, joka on rakennettu useiden Nintendon sekä kolmannen osapuolen pelisarjojen maailmoista. Kentät, hahmot ja musiikit ovat kaikki tuttuja jonkun pelisarjan historiasta. 

Kuten nimen "Ultimate" päätteestä voi arvata, niin Super Smash Bros. Ultimate on pelisarjan ultimaattisin osa. Peliin on lisätty kaikki aikaisempien pelien pelattavat hahmot sekä muutamia pelisarjalle täysin uusia hahmoja, jolloin pelattavien hahmojen lukumäärä nousee yli 70:een kappaleeseen. Hahmoja löytyy Mariosta Pikachuun kuin MGS:n Solid Snakesta Final Fantasyn Cloudiin ja Animal Crossingin Isabelleen. Lähes kaikki hahmot myös tuntuvat pelatessaan juuri sellaisilta, kuin niiden olettaisi toimivan omissa pelisarjoissaan. Jokaista 70 hahmoa ei kuitenkaan ole heti saatavilla (alussa on vain kahdeksan hahmoa käytössä, ketkä ovat ensimmäisen Smash-pelin pelattavat hahmot), vaan ne täytyy avata voittamalla kyseinen hahmo taistelussa, kun hahmo haastaa pelaajan. Helpotukseksi kerrottakoon, että hahmojen avaamiseen ei mene kauan aikaa, vaikka 70 hahmoa kuulostaa suurelta määrältä. 


Pelikenttiä löytyy yli 100 kappaletta ja pelimusiikkia on yli 900 kappaleen verran, joka Nintendon mukaan vastaisi noin 28 tuntia musiikkia.  Pelistä löytyy myös läjäpäin monista peleistä tuttuja esineitä, assist trophyja (=eräänlaisia hetken aikaa ottelussa olevia auttavia hahmoja) ja Poképalloista saatavia Pokémoneja (=vrt. assist trophy). Lisäksi pelin yksinpelikampanjassa ja spirits -pelimuodoissa kerättäviä "spiritsejä" (=hahmoja, joiden tarjoamia voimia voidaan siirtä pelattavaan hahmoon tarinakampanjassa sekä parissa muussa pelimuodossa) on yli 1300 kappaletta. Smash Bros Ultimate on toisin sanoen todellinen pelien ja koko viihdealan suurin crossover tuote ikinä. Huomioitavaa on myös se, että peli saa lisäsisältöä, jonka myötä nämä luvut tulevat vielä tulevaisuudessa kasvamaan. Ultimate on täten ehdottomasti oikeutettu käyttämään sloganiaan "Everyone is here!".

Super Smash Bros. Ultimate on pohjimmiltaan tasoloikkamainen taistelupeli. Kärjistettynä pointtina on iskeä toisia hahmoja niin pitkään tai kovin, kunnes he lentävät pelin kentältä ulos. Smash Bros Ultimate on siinä kätevä peli, että otteluiden sääntöjä voi muokata todella paljon haluamansa kaltaiseksi. Ottelu voidaan pelata esimerkiksi elämillä (kenen elämät loppuu, niin hän putoaa) tai pisteytyksin ajan kanssa. Vaihtoehtoja on monia ja hyvä niin, nimittäin Ultimatea pystyy parhaimmillaan pelaamaan jopa kahdeksan henkeä samalta sohvalta käsin tai internetin välityksellä, joten sääntöjen muuntelua joudutaan varmasti tekemään hauskimman tai parhaimman pelikokemuksen saavuttamiseksi. Otteluihin pystyy määrittämään myös paljon satunnaisuutta esimerkiksi kentältä löytyvien esineiden myötä, joka parhaimmillaan (tai pahimmillaan) aiheuttaa pelikentällä suuren, värikkään sekamelskan.



Yksinpelattavaa riittää myös, nimittäin yksittäisten tekoälyä vastaan pelattavien otteluiden lisäksi vauhdikkaita ja erikoisia taisteluita sisältävä yksinpelikampanja World of Light -tarjoaa pariksi kymmeneksi tunniksi pelattavaa. Kampanjan aikana pelaaja pääsee keräilemään eri pelisarjojen hahmojen "spiritseja" ja taistelemaan erikoisia taisteluita, joihin pätee oudot säännöt. Vastaan saattaa tulla useampia mini-Pikachuja samaan aikaan tai jättiläismäinen Jigglypuff, jossa kentän maaosat ovat täynnä laavaa. Ottelut ovat todellakin vaihtelevia ja persoonallisia, tosin mainittakoon, että pidemmälle päästessä pelaaja alkaa huomaamaan otteluissa tietynlaista saman toistoa. Se ei kuitenkaan vähennä pelin hauskuutta.

World of Light -yksinpelikampanjan karttaa

Super Smash Bros. Ultimate on erittäin hyvä peli laadultaan, mutta toisaalta peli on myös hyvä siksi, että se tarjoaa paljon kaikenlaista ja jokaiselle pelaajalle jotain. Minun kaltaiselleni hahmojen ja maailmojen ystävälle pelin suuri crossover -kokemus on sulaa kultaa, mutta Ultimate tarjoaa pelillisesti lähes loputtomasti pelattavaa. Pelimuotoja on paljon laidasta laitaan pelkästään offlinessa, ja jos omistaa Nintendon maksullisen Online membershipin, niin pelaaja pääsee ottamaan taidoistaan mittaa myös netin syövereissä. Nettipelaamisessa on tällä hetkellä pientä parantamisen varaa, mutta se toimii sen verran hyvin, että hyvät mähinät saa aikaiseksi. Huomioitavaa on myös se, että peli tarjoaa sisältöä ihan huvikseen pelaaville kuin kovin kilpailuhenkisille pelaajille, ketkä haluavat tilastojen kärkipaikkoja itselleen. Pelistä löytyy paljon syvyyttä jopa suurin eSports -turnauksiin asti, mutta se toimii myös loistavana partypelinä hupailuun. Ultimatesta on siis moneen.

Haluan myös muistuttaa sitä, että Ultimate on sellainen Nintendo Switchin yksinoikeuspeli, joka jatkuvasti saa uutta sisältöä, niin maksullista kuin ilmaistakin. Tämän arvostelun kirjoituksen aikaan peli on saanut esimerkiksi oman kenttäeditorin, jonka avulla pelaajat voivat luoda omia taistelukenttiään ja jakaa niitä muiden pelaajien kokeiltavaksi ja nähtäväksi. Mukaan on myös laitettu valokuvamoodin lisäksi videoeditori, jonka avulla pystyy muokkaamaan otteluidensa huippuhetkiä yhdeksi videopätkäksi ja jakaa ne Smash -yhteisön nähtäväksi. Jos kaipaat siis peliltäsi sisältöä, niin Super Smash Bros. Ultimate tarjoaa sitä koko rahan edestä ja jopa enemmänkin... todennäköisesti vielä useiksi vuosiksi.





ARVOSANA

9

POSITIIVISTA

+ Toimiva ja hauska pelipaketti kasuaalimpaan ja kilpailullisempaan menoon
+ Sisältöä on paljon... todella paljon
+ Peli on yksityiskohtainen, ja jokainen pelissä oleva hahmo ja pelisarjan 
näkyminen on toteutettu näyttävästi ja kunnioitettavasti
+ Pelillisesti moitteeton kokonaisuus


NEGATIIVISTA

- Online -pelaamisessa on vähän parantamisen varaa
- Yksinpelikampanja alkaa vaihtelusta huolimatta toistamaan
myöhemmässä vaiheessa itseään



Super Smash Bros. Ultimate "Everyone is here!" -traileri


Kommentit