Super Mario Maker 2 (Arvostelu)  • Kehittäjä: Nintendo EPD
  • Julkaisija: Nintendo
  • Julkaisupäivä: 28.6.2019
  • Alustat: Nintendo Switch
  • Pelattu: Nintendo Switch
  • Ikäraja: PEGI 3
  • Kotisivut

Super Mario Maker oli Nintendo Wii U:lla melkoinen yllätys ja hitti. Kyseinen peli tarjosi nimittäin pelaajille mahdollisuuden luoda ikiomia Super Mario -kenttiä, joita sitten pystyi jakamaan internetin välityksellä muille pelattavaksi. Pelaajat pääsivät käyttämään mielikuvitusta ja luomaan omia unelmakenttiään, mutta toisaalta myös haastamaan itseään sen tyyppisillä kentillä, mitä Nintendo ei välttämättä ikinä itse loisi omiin peleihinsä. Ei siis ole ihme, että Mario Makerin saapumista Switchille oli toivottu pitkään ja nyt toiveisiin on vastattu kokonaan uuden pelin välityksellä.

Super Mario Maker 2:n voi selkeästi jakaa aktiviteettien suhteen kolmeen osaan; peli sisältää oman tarinamoodin, kenttäeditorin sekä courses -osion, jonka kautta pelaaja pääsee käsiksi muiden pelaajien jakamiin luomuksiin. 

Tarinamoodissa pelaaja pääsee pelaamaan Nintendon omia tekemiä kenttiä. Kenttiä riittää, nimittäin pelkästään tarinamuodossa niitä löytyy yli sata kappaletta. Tarinamuodon pääidea on kuitenkin esitellä pelin ominaisuuksia pelillisesti sekä tarjota ideoita ja inspiraatiota pelaajan omille luomuksille. Tarinamuotoa pelatessa aikaa saa kulumaan jopa yli 10 tunnin verran, mutta pelin suola on kuitenkin muissa pelimuodoissa. Tarinamuotoa voidaankin pitää lähinnä eräänlaisena tutoriaalina pelin muille pelimuodoille.
 

Courses -muodossa (tai tarkemmin courses world) pelaaja pääsee käsiksi muiden luomuksiin. Pelattavaa sieltä löytyy, nimittäin jo muutaman viikon jälkeen peliin oli ladattu yli kaksi miljoonaa kenttää pelaajien toimesta. Tämän myötä täytyykin muistaa, että myös kenttien laatu, vaikeus ja tyyli on todella vaihtelevaa. Vastaan voi tulla ihan kelpoja tasoloikkakenttiä, pelkkiä juoksukenttiä, puzzlekenttiä ja jopa joidenkin pelaajien iloksi tai inhoksi trollikenttiä. Super Mario Maker 2 on ottanut tämän hyvin huomioon, ja täten se tarjoaa erilaisia tapoja selata pelaajien kenttiä esimerkiksi erilaisten hakutoimintojen ja yksittäisten kenttien ID-hakutoiminnoilla. Omasta Mario Maker 2 -kokemuksesta pystyy siis säätämään sellaiseksi kuin haluaa. Jos pelaaja kuitenkin haluaa satunnaisuutta pelaamiseensa, niin hän voi myös pelata Endless Challengea, joka tarjoaa pelaajalle tietyn määrän elämiä ja satunnaisia kenttiä niin pitkään, kunnes pelaajan elämät loppuvat. Endless Challenget on jaettu vaikeusasteittain.

Mario Maker 2 tarjoaa myös kokonaan uudenlaisen pelikokemuksen, jota ei ensimmäisestä osasta löytynyt. Kyseessä on Network Play, jossa pelaaja voi haastaa muita pelaajia samanaikaisiin versus -otteluihin, joissa voittaja on se pelaaja, kuka kerkeää ensimmäisenä maaliin. Ajatus on todella hauska, mutta tällä hetkellä kyseinen pelimuoto on ikävä kyllä erittäin laginen. Lagi on niin suurta, että se haittaa jo itse pelaamista. Oma ikävä puoli tässä pelimuodossa on vielä se, että vastustajat ovat satunnaisia, eikä omia kavereitaan pysty haastamaan internetin välityksellä (mutta samalla sohvalla pelatessa toki onnistuu). Tähän Nintendo on kuitenkin lupaillut jo muutosta.  Kenties Mario Makerin mielenkiintoisin osuus on itse kenttien tekeminen. Mielenkiintoiseksi tämän tekee se, että kenttien luonnista on tehty erittäin helppoa ja yksinkertaista. Jos esimerkiksi pelaat handheld -pelimuodossa Mario Makeria, niin luot kentän ympäristöä ja esineistöä yksinkertaisesti hyödyntäen kosketusnäyttöä. Kenttien luonnista on tehty niin vaivatonta, että se oikeasti yllättää. Kenttiä pystyy myös luomaan Switchin ollessa telakassa, mutta itse koen sen olevan paljon haastavampaa ja tönkömpää, kun pitää hyödyntää itse konsolin Joy-Coneja kosketusnäytön sijaan. Peli myös tarjoaa pelaajalle paljon työkaluja, joilla suunnitella omaa unelmakenttäänsä. Työkalurivistöstä löytyy läjäpäin erilaisia Mario -peleistä tuttuja esineitä, vihollisia ja tavaroita, joita voi aivan vapaasti käyttää haluamallaan tavalla (toki muistaen Mario -pelien säännöt; esimerkiksi vihreä Koopa Troopa tulee aina kävelemään reunojen yli, eikä pelaaja pysty tätä sääntöä muokkaamaan). Pelaajan tulee ottaa myös huomioon kenttää luodessa Mario -peliteemat; Super Mario Bros. tarjoaa tutun klassisen ulkoasun sekä pelifysiikan, kun taas Super Mario 3D World tarjoaa uudempaa näkemystä näistä asioista. 


Jos pelaaja haluaa jakaa luomansa kentän internetiin muiden pelattavaksi, niin hänen täytyy ottaa huomioon kaksi asiaa: ensinnäkin kaikkeen online -pelaamiseen vaaditaan Nintendon maksullinen Online -jäsenyys. Toiseksi pelaajan täytyy myös itse ennen julkaisua päästä oma kenttänsä läpi, jotta kenttä julkaistaan. Kun kenttä on julkaistu, niin kentälle luodaan oma ID (sisältää numeroita ja kirjaimia), jonka myötä omaa kenttää pystyy helposti jakamaan maailmalle myös pelin ulkopuolella. Pelaajalla on myös oma erillinen Mario Maker -profiili, jota pystyy myös jakamaan oman ID-koodin avulla. Profiilista löytyy pelaajasta erilaista pientä tietoa, kuten luodut kentät, pelatut kentät, tykätyt kentät sekä muuta pientä tietoa, kuten Endless Challenge -ennätykset. Profiilissa hyödynnetään myös Mii -hahmoja, jolle voidaan avata erilaisia vaatteita pelaamalla peliä eri pelimuodoissa.


Super Mario Maker 2 on niin laaja peli, että kaikkia sen tarjoamia ominaisuuksia on vaikea kertoa yhden arvostelun aikana. Lausahdus "vain mielikuvitus on rajana" voi kuulostaa kliseeltä, mutta Mario Maker 2:n kohdalla se pitää hyvin vahvasti paikkaansa. Hyvin yksinkertaiset Mario -peleistä tutut esineet ja viholliset ovat saaneet aivan uusia ulottuvuuksia Mario Makerin myötä. Tämä tekeekin Mario Makerin pelaamisesti todella hauskaa ja viihdyttävää: se pystyy tarjoamaan haastetta, hauskuutta ja toisaalta myös inspiraatioita. Mario Maker 2 opettaa samalla myös ovelasti pelisuunnittelua, nimittäin kenttiä luodessa huomaa, että jopa lyhyen, toimivan hyvän kentän luomiseen ja suunnitteluun menee oikeasti paljon aikaa ja se on välillä jopa haastavaa, vaikka itsessään kentän luominen on tehty helpoksi. Super Mario Maker 2 onkin täten mielestäni ehdoton hankinta Nintendo Switchin omistajille, jos tasoloikkapelit edes vähän kiinnostavat. 


ARVOSANA

9

POSITIIVISTA

+ Kenttien luominen on tehty todella helpoksi ja sujuvaksi
+ Pelaamista riittää teoriassa loputtomasti
+ Pelin tarinamuoto ja muut ohjeistukset auttavat pelaajan
hyvin Mario -pelien maailmaan ja kenttien luomiseen
+ Sisältöä on todella paljon kaikissa pelimuodoissa


NEGATIIVISTA

- Network Playn Versus -pelimuoto internetin välityksellä on 
erittäin laginenKommentit