Control (Arvostelu)




  • Kehittäjä: Remedy Entertainment
  • Julkaisija: 505 Games
  • Julkaisupäivä: 27.08.2019
  • Alustat: PC, PS4, Xbox One
  • Pelattu: PC
  • Ikäraja: PEGI 16

Remedy Entertainment on Suomen ainoa pelistudio, joka voidaan luokitella ison AAA-tuotannon yritykseksi. Remedy onkin tunnettu ja arvostettu pelifirma maailmalla, ja monelle pelaajalle nousee paljon muistoja mieleen tunnettujen Remedyn nimikkeiden myötä, joihin lukeutuvat muun muassa Alan Wake sekä Max Payne. Max Payne on jopa niin suosittu pelisarja, että siitä on tehty ihan Hollywood -elokuva. Nyt Remedy on julkaissut uuden toimintapelin nimeltä Control (budjetti noin 20–30 miljoonaa euroa), joka on Remedyn kenties onnistunein peli tähän mennessä, mutta se on samalla myös yleisesti ottaen yksi viime vuosien mielenkiintoisimmista ja parhaimmista teoksista koko pelirintamalla.

Controlin tapahtumat sijoittuvat Federal Bureau of Controlin päämajaan nimeltä The Oldest House. Lähtökohtaisesti kaikki pelin tapahtumat tapahtuvat kyseisen virastotalon sisällä, jonne pelin päähenkilö Jesse Faden ilmaantuu. Pelaajalle ei alusta alkaen ole täysin selvää se, että mikä oikeastaan on edes Jessen päämäärä pelissä tai The Oldest Housessa. Melkein heti alussa kuitenkin kerrotaan, kuinka hänen veljensä on kadonnut ja Jesse etsii häntä. Mitä on tapahtunut, mitä Jesse tekee The Oldest Housessa ja miten ylipäätään mikään näistä liittyy toisiinsa selviää pelin edetessä niin tarinan myötä kuin peliympäristöä tarkkaillessa.



Vaikka pelaajan mielessä leijailee jo tässä vaiheessa paljon mielenkiintoa herättäviä kysymyksiä, niin ihmettely ei pääty tähän. Virastotalon on vallannut hyvin paranormaalinen The Hiss, joka on itse rakennuksen lisäksi napannut haltuunsa osan virastotalon henkilökunnasta. Osa henkilökunnasta saattaa vain leijailla ilmassa liikahtamatta, mutta osa käyttäytyy aggressiivisesti pelaajaa kohtaan. The Hissin hallitsemaa The Oldest Housea voisikin jopa kutsua kokonaan omaksi hahmokseen, koska uskokaa tai älkää, niin kyseisessä virastotalossa tapahtuu todella outoja asioita, jotka kertovat enemmän tai vähemmin pelin maailmasta. Jos Twin Peaksin tai The X-Filesin tapaiset televisiosarjat maistuvat, niin täten Controlia pystyy suosittelemaan ehdottomasti. Mysteeriä riittää mysteerin perään.

Pelin hahmot ovat myös laadukkaita. Päähahmo Jesse Faden (näyttelijänä Courtney Hope) on totta kai itsessään erittäin mielenkiintoinen hahmo ainakin omasta mielestäni, mutta esimerkiksi suomalaisten kannalta Martti Suosalon näyttelemä talonmies Ahti, joka kesken englanninkielisten lauseiden saattaa vaihtaa puheensa suomeksi ja laukoa englanninkielellä suomalaisia sananlaskuja, tuo paljon persoonallisuutta mukaan Controliin. Muutenkin yleisesti ottaen Controlin näyttelijäsuoritukset ovat onnistuneet erittäin hyvin, varsinkin Matthew Porrettan roolisuoritus Dr. Darlingina ansaitsee aplodit (Darling tulee pelin aikana varsinkin tutuksi aidoista näytellyistä videopätkistä).


Controlin maailma tarinoineen on erittäin mielenkiintoinen ja kiehtova, jota haluaisi kokea jatkuvasti enemmän ja enemmän. Jopa pelimaailmaan ripoteltujen paperilappujen lukeminen tuntui palkitsevalta mysteerien ja ympäristön ymmärtämisen kannalta. Vaikka Controlin maailma on todella onnistunut, niin pelin mekaaninen puoli on kanssa hiottu hyvin kasaan. Päähahmolla Jessellä on eräänlainen olomuotoaan muuttava ase, jolloin napista klikkaamalla saa aseen olomuodon muutettua vaikka pistoolista konepistooliin. Erillisiä kerättäviä luoteja ei ole, vaan ase latautuu automaattisesti, jolloin pelaajan täytyy huolehtia eräänlaisesta pelillisestä rytmistä. Jessen mysterinen ase ei ole kuitenkaan pelilliseltä kannalta kaikkein mielenkiintoisin kohde, vaan hauskuus kohdistuu Jessen omistamiin yliluonnollisiin voimiin.

Pelin edetessä Jesse saa erilaisia voimia. Ajan kuluessa Jesse pystyy mm. levitoimaan ilmassa ja luomaan itselleen suojakilven lähiympäristön tavaroiden avulla. Omasta mielestäni mielenkiintoisin ja hauskin Jessen voima on "launch",  jolloin Jesse nappaa käytännössä ympäristön tavaroita ilmaan telekineettisesti ja pystyy "ampumaan" nämä objektit tähdättyä kohdetta päin. Tämän voiman myötä tulee esille myös Remedyn hyvin tarkka panostus ympäristöön, nimittäin käytännössä Jesse pystyy nappaamaan ilmaan ihan mitä tahansa. Jos ei mitään tiettyä sopivaa kohdetta löydy, niin Jesse nappaa palasen irti seinästä tai lattiasta. Tässä tulee myös esille eräänlainen taistelun taktinen elementti, nimittäin loogisesti esimerkiksi ämpäri tekee vähemmän vahinkoa kuin vaikka ruokailupöytä. Parhainta näistä yliluonnollisista voimista tekee vielä se, että ne oikeasti toimivat aivan pirun hyvin. Näiden voimien käyttö on todella sujuvaa, jopa yllättävän sujuvaa. Tämä kaikki tiivistettynä pelin upeasti toimivaan fysiikkamallinnukseen luo Controlista yhden parhaimmista peleistä ympäristön tuhoutumisen suhteen.



Vaikka Control tarjoaa todella paljon erittäin persoonallisia otteita itse pelaamiseen ja tarinankerrontaan, niin peli sisältää myös hyvin perinteisiä pelillisiä ominaisuuksia. Pelin päähahmolla on esimerkiksi kykypuu, jonka kautta omaa hahmoaan kehitetään. Controlista löytyy myös erilliset pää- ja sivutehtävät, joita voi käydä lävitse omassa tahdissa pelin suhkot avoimessa pelimaailmassa. Siitä täytyy kuitenkin antaa kritiikkiä, ettei peli kerro, että kuuluuko tietty tehtävä pääjuoneen vai ei (tosin tämä on kuitenkin arveltavissa, jos on tarinankaarta seurannut). Toinen kritiikin kohde osuu pelin tarjoamaan minikarttaan, nimittäin kartasta on useimmiten vaikea hahmottaa kulkusuuntia, jos tasolla sattuu olemaan useampia kerroksia.

Control on kokonaisuutena suuri valopilkku suurempien AAA-pelien joukossa. Sen omaleimainen ote pitää jatkuvasti pelaajaa tiukasti mukanaan, ja kun pelillinen osuus sekä audiovisuaalinen puoli tarinoineen on onnistunut, niin syntyy Controlin tapaisia mahtavia pelejä. Itse pelasin Controlin PC:llä, eikä minulla ollut pelin pyörimisen kannalta ongelmia. Kuitenkin kuulemani mukaan varsinkin konsoliversioiden originaalimalleilla Control kärsii jonkin verran ruudunpäivitysongelmista. Remedy on kuitenkin luvannut korjata tätä ongelmaa ajan kuluessa. Kokonaisuutena Control on huikea peli, ja ainakin itse henkilökohtaisesti en ole vuosiin saanut kokea näin hienoa pelikokemusta. Jos Control vähänkin kiinnostaa, niin suosittelen ehdottomasti kokeilemaan kyseistä peliä. Itse jään odottelemaan innoissani, että mitä kaikkea Controlin maailmaan tullaan vielä ajan saatossa lisäämään Sam Laken ja kumppaneiden toimesta.


ARVOSANA

10

POSITIIVISTA

+ Mysteerinen tarina ja maailma vie mukanaan
+ Pelimekaniikka on hiottua
+ Audiovisuaalisuus on upeaa ja todella tunnelmallista
+ Yliluonnollisten voimien käyttö on sujuvaa

NEGATIIVISTA

- Pelin minikartta vaatii hiomista
- Konsoliversioiden ruudunpäivitysongelmat 
(ei tosin omakohtaista kokemusta tästä)









Kommentit