Death Stranding (Arvostelu)



  • Kehittäjä: Kojima Productions
  • Julkaisija: Sony Interactive Entertainment
  • Julkaisupäivä: 08.11.2019
  • Alustat: PS4, PC (julkaisu 02.06.2020)
  • Pelattu: PC
  • Ikäraja: PEGI 18

Hideo Kojiman Death Stranding on ollut peli, joka on herättänyt hämmennystä ja mielenkiintoa pelirintamalla sen paljastuksesta lähtien. Mielenkiintoa on toki herättänyt se fakta, että Death Stranding on Kojiman ensimmäinen uusi IP-nimike moneen vuosikymmeneen, kun Konamilla työskentely on tarkoittanut lähinnä Metal Gear -teosten ympärillä puuhailua. Death Stranding on samalla Kojiman ensimmäinen peli Konamilta lähdön jälkeen. Vaikka Konamilta on lähdetty, niin Kojiman outoudet eivät ole lähteneet samalla pois: peleistä näytetyt trailerit ja muut videot aiheuttivat niin paljon hämmennystä, että monet pelaajat alkoivat jo epäilemään Kojimalla lähteneen tarinankerronta jo pahasti lapasesta. Kerrottakoon kuitenkin, että kaikki oudot trailerit saavat lopulta hyvin loogisen vastauksen, kunhan pelaaja vain syöksyy pelin mysteeriseen maailmaan.

Death Stranding on erittäin kokemuksellinen teos, eli en lähde avaamaan pelin tarinaa paljoa. Pelissä kuitenkin ohjaat Samia, eräänlaista logistiikkahenkilöä, joka kuljettaa erilaisia tarvikkeita ympäri Yhdysvaltain kaupunkivaltioita. Sam joutuu kuitenkin tämän myötä osaksi suurta tehtävää seuranaan BB eli Bridge Baby: tarkoituksena on saada rakennettua Yhdysvallat takaisin yhteen. Tehtävä ei ole helppo, nimittäin maailmassa on tapahtunt mystisiä räjähdyksiä, jotka ovat luoneet maailmaan erikoisia luonnonvoimia rikkovia tapahtumia: sade on muuttunut vaarallisen kuolettavaksi ja BT:t eli eräänlaiset haamuolennot ovat tavarankuljetuksen esteenä. Lisäksi MULE:t eli eräänlaiset rahtivarkaat ovat hyvin kiinnostuneita Samin kuljettamista tavaroista. 


Kyseisen pelin pohjimmainen idea on, kuten arvata saattaa, yksinkertaisesti tavaran kuljettaminen paikasta A paikkaan B. Tämän myötä Death Stranding ei ole millään muotoa maailman toimintapainoitteisimpia videopelejä pelaamisen kannalta, mutta peli ei kuitenkaan ole mikään kävelysimulaattori, vaan Death Strandingin eräänlaisena jujuna on matkojen suunnittelu. Pelin ympäristö ja maasto tarjoavat pelin haasteen. Virtaavien jokien ja erilaisten seinämien kiipeäminen ei ole itsestään selvää puuhaa, vaan reittejä on suunniteltava. Suunnittelemalla reittejä pelaaja pystyy rakentamaan tarvittavia apuvälineitä matkaa varten. Samalla täytyy kuitenkin muistaa, että jokainen apuväline painaa ja vie tilaa itse kuljetettavalta tavaralta. Kaikkea haluamaansa ei välttämättä saa kuljetusreissulle mukaan. Pelin yksi pohjimmainen idea onkin kultaisen keskitien löytäminen suunnitelmallisuuden parissa. 


Pelin tärkein aihe on kuitenkin "yhteys". Itse asiassa pelin lähes jokainen asia liittyy jollain tavalla sanan "yhteys" ympärille, niin pelimekaniikan kuin tarinan suhteen. Konkreettisesti tämä näkyy siten, että jos pelaaja on yhdistänyt pelinsä internetiin, niin pelin maailmasta voi löytyä muiden pelaajien jättämiä apuvälineitä erilaisiin puuhailuihin tai jopa toisten rakentamia kulkureittejä. Muita pelaajia ei kuitenkaan voi fyysisesti nähdä pelissä, koska kyseessä on tarinallinen yksinpeli. 

Mielenkiintoisen Death Strandingista tekee sen elokuvallinen narratiivi ja tarinankerronta. Pelin tarina on pohjimmiltaan hyvin tuttua Kojimaa ja Kojiman tutut velmuilut löytyvät myös hänen uusimmasta teoksesta. Cutscenejä eli videoituja välianimaatioita lähemmäs kymmenen tunnin verran, jotka ovat todella vaikuttavia ja erityisesti tunteita herättäviä pätkiä. Tähän vaikuttavuuteen on varmasti vaikuttanut se, että pelin hahmoja näyttelee kovan maailmanluokan Hollywood-näyttelijät: pelin päähenkilö Samia näyttelee Norman Reedus (mm. The Walking Dead ja The Boondock Saints) ja pelin muita hahmoja Mads Mikkelsen (mm. Hannibal, 007 Casino Royale ja Doctor Strange), Léa Seydoux (mm. Blue Is the Warmest Colour, 007 Spectre ja Belle Épine), Lindsay Wagner (The Bionic Woman), Margaret Qualley (mm. Death Note ja The Leftovers) sekä Tommie Earl Jenkins (Dolemite Is My Name). Heidän lisäksi pelissä nähdään monista peleistä tuttu ääninäyttelijä Troy Baker sekä elokuvaohjaajat Guillermo del Toro (mm. The Shape of Water, Hellboy ja Pacific Rim) ja Nicolas Winding Refn (mm. Valhalla Rising, The Neon Demon ja Bleeder). Kojimamaiseen tapaan Death Stranding on täynnä populaarikulttuuriin liittyviä viittauksia, ja peli on muutenkin täynnä vierailevia tähtiä. Itse asiassa pelistä löytyy myös suomalaista väriä Apocalyptican musiikin lisäksi.


Death Stranding on itselleni ehdottomasti peli, joka omissa silmissäni ansaitsee kaksinumeroisen arvosanan, koska se sisältää niin paljon kaikkea sellaista, josta minä nimenomaan henkilökohtaisesti tykkään. Tämä menee niin tarinankerrontaan, pelimekaniikkaan, tyyliin, näyttelijävalintoihin kuin jopa musiikkiin. Itse asiassa Death Stranding on yksi parhaista peleistä, mitä olen pelannut. Kyseinen peli on myös yksi niistä harvoista tapauksista, jotka ovat onnistuneet saamaan hyvin paljon erilaisia emootioita minussa aikaiseksi tarinankerronnan avulla, koska kerronnassa on onnistuttu aivan älyttömän erinomaisesti. En kuitenkaan anna tässä arvostelussa pelille täysiä pisteitä, koska pelissä on selkeät omat ongelmansa, jotka haluan nostaa esille ihan näin objektiivisessa valossa. Peli sisältää hyvin paljon turhan pitkiä kohtauksia, joilla ei tunnu olevan pelin tarinan suhteen suurta merkitystä. Tämän lisäksi Kojiman tarkoituksellisen taiteellinen ote voi välillä olla jopa haitallinen pelikokemukselle. 

Kannattaako Death Strandingia kokeilla, jos on mahdollisuus? Ehdottomasti. Onko se peli jokaiselle? Ei todellakaan. Death Stranding on monessa suhteessa hyvin poikkeuksellinen peli varsinkin niin sanotulla AAA-tason pelimarkkinoilla, että kärjistetysti sanottuna peliä joko rakastaa tai vihaa ja kumpaan joukkoon sitten sattuu itse kukin kuulumaan selviää vain pelaamalla. Jos olet kuitenkin niin kutsuttu fiilispelaaja, joka nauttii tarinallisista ja emotionaalisista peleistä yhdistettynä fiilistelyyn, niin todennäköisesti kuulut siihen ryhmään, ketkä pitävät Death Strandingin oudosta ja mystisestä, mutta lopulta hyvin järkeenkäyvästä pelimaailmasta.


ARVOSANA

9

POSITIIVISTA

+ Pelin todella emotionaalinen ja elokuvallinen narratiivi 
sekä tarina
+ Pelin hyvin simppeli idea, joka lopulta haastaa pelaajan
käyttämään hoksottimiaan suunnitelmallisuuden kanssa
+ Kokonaisuudessaan erittäin kiehtova ja mielenkiintoinen
peli, joka vie mennessään, jos peli oikeasti herättää innostuksen
+ Taiteellinen ote

NEGATIIVISTA

- Ajoittain turhan pitkitettyä kohtauksia, joilla ei tunnu olevan
suurempaa merkitystä kokonaisuuden suhteen
- Taiteellinen ote voi olla monelle pelaajalle iso ei


Death Stranding Release Date traileri




Kommentit

  1. Kiitos erinomaisesta arvostelusta! Kun en itse pleikkaria omista niin täytyy kärsivällisesti vain odottaa kesään PC julkaisuun. Nousi jälleen itsellä hype myssyyn tämänkin pelin suhteen kun huhuiltiin että Kojima on ollut myös tekemässä uutta Silent Hilliä täksi vuodeksi Sonyn kanssa 👀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei,

      kiitos kommentista!

      Njoo, saapa nähdä mitä Kojimalla on takataskussaan. Vähän näyttäisi ja kuulostaisi siltä, että jonkinlainen kauhupeli voisi seuraavaksi olla tuloillaan. Se jää sitten nähtäväksi, että onko ihan Silent Hill nimikkeellä vai kokonaan uusi IP

      Poista

Lähetä kommentti