Kind Words (Arvostelu)



  • Kehittäjä: Popcannibal
  • Julkaisija: Popcannibal
  • Julkaisupäivä: 12.09.2019
  • Alustat: PC
  • Pelattu: PC
  • Ikäraja: Ei PEGI:n arviointia(?)

Oletteko joskus pohtineet, minkälainen interaktiivinen media voidaan luokitella peliksi? Tähän kysymykseen ovat varmasti monet ihmiset törmänneet ainakin interaktiivisten elokuvien ja visuaalisten novellien yhteydessä. Saman kysymyksen voi lähettää ilmoille myös Popcannibalin luomasta sympaattisesta pelistä nimeltä Kind Words (lo fi chill beats to write to), joka muistuttaa, toisaalta oikeastaan jopa on, viestintävälinettä.

Kind Words on erittäin mielenkiintoinen peli, koska sen idea on simppelin yksinkertainen. Kind Wordsin pohjimmainen idea on nimittäin vain kirjoittaa kirjeitä. Kyllä, luit oikein. Kirjoittaa kirjeitä toisille pelaajille. Nokkelan tästä ideasta tekee se, että kirjeet lähetetään anonyymisti, eikä kirjeen lähettäjä tiedä, kenelle kirje lopulta lähtee. Kirjeitä ei kuitenkaan lähetetä satunnaisesti kenelle sattuu, vaan pelaaja luo ensin eräänlaisen kirjoituspyynnön: kenties pelaajan mieltä vaivaa jokin asia ja hän haluaa avautua tai kysyä aivan muuten vain jonkun kysymyksen. Hän kirjoittaa tästä anonyymisti avoimen kirjeen, joka lähetetään muille pelaajille luettavaksi. Näitä avoimia kirjeitä voi muut pelaajat selailla sekä lukea ja sitten valita haluamansa kirjeet, joihin vastata. Kun kirjeeseen vastataan, saa kirjoituspyynnön tehnyt pelaaja kyseisen vastauksen kirjeenä peliin. Koko peli perustuu täten anonyymiyteen ja kirjeiden lähettelylle ja niiden vastaanottamiseen. Ja kyllä, pelaaja todellakin saa muilta pelaajilta vastauksia, jos lähettää avoimen kirjeen (tärkeintä on kuitenkin ottaa huomioon, minkälaisen kirjeen lähettää. Jos kirje on todella sisällötön, niin vastauksia ei välttämättä täten tule). Välillä vastauksia voi tulla jopa yllättävän paljon ja vieläpä erittäin pitkiä sellaisia. Kirjoittajan täytyy vain muistaa, että käyttää englannin kieltä, koska pelin yhteisö näyttää käyttävän sitä pääkielenään.

Tässä vaiheessa voi herätä kysymys, että sisältääkö peli paljon niin kutsuttua trollausta tai mahdollista kiusaamista. Oman kokemukseni perusteella en ole tällaista huomannut, enkä ole internetiä tutkiessani löytänyt, että peli sisältäisi tällaisia ongelmia (tosin täytyy muistaa, etteikö tällainen voisi olla oikeasti mahdollista). Toisin sanoen Kind Words tarjoaa väylän, jonka avulla voi kuka tahansa avautua tai muuten vain tyhjentää omaa mieltään. Tarkemmin kun miettii, niin tämän myötä Kind Words on jopa todella tärkeä ja vaikutuksellinen peli: se pystyy tuomaan jokaiselle iloa ja lohtua, ja yksittäinenkin kirje toiselta pelaajalta voi olla jollekin todella tärkeä, kenties jopa päivän pelastaja.

Kirjoittamisen ja kirjeiden lähettämisen lisäksi peli ei oikeastaan tarjoa muuta. Pelaaja voi tämän lisäksi pelaamalla keräillä tarroja, joita voi liimailla omiin kirjeisiinsä ja lähettää täten niitä muiden pelaajien iloksi. Tarrojen saamisen myötä pelaaja myös avaa koristeita, joiden avulla voi halutessaan koristella pelin "päähahmon" huonetta. Myös lo-fi -musiikkia voi keräillä käymällä pelissä päivittäin. Kaikki nämä ovat kerätty suhkot nopeasti.

Kind Words on todella mielenkiintoinen kokemus. Se ei pelillisesti tarjoa paljoa, mutta sen vaikuttavuus on tästä huolimatta suurta. Peli ei välttämättä sovi kaikille, koska välillä avoimista kirjeistä voi löytyä jopa hyvin ikäviäkin avautumisia, eikä kirjoittaminen välttämättä ole muutenkaan kaikille sitä mieluisinta puuhastelua. Kind Wordsia voisikin kuvailla parhaiten eräänlaisena anonyymiyteen perustuvana "kirjekaverisimulaattorina". Jos tällainen ajatus kiehtoo, niin Kind Words voi olla juuri sinulle sopiva peli.

ARVOSANA

8

POSITIIVISTA

+ Vaikuttava peli
+ Tarjoaa uudenlaisen väylän tyhjentää omia ajatuksia
+ Sosiaalisuus

NEGATIIVISTA

- Kind Wordsissa ei itsessään ole oikein
mitään negatiivista sen 
yksinkertaisuuden vuoksi, mutta toisaalta tässä
kohtaa voidaan pohtia, voisiko pelissä olla 
enemmän ominaisuuksia?




Kommentit