Tharsis (Arvostelu)

 


Kehittäjä: Choice Provisions

Julkaisija: Choice Provisions

Julkaisupäivä: 12.01.2016

Alustat: PC, PS4, Nintendo Switch

Pelattu: PC

Ikäraja: PEGI 12


Tällä kertaa arvostelussa on strategiapeli, joka vaikeudellaan saa pohtimaan, onko peli ollenkaan edes reilu. Kyseessä on lautapelimäisen ja haasteellisen kokemuksen tarjoava avaruuspeli Tharsis.

Tharsiksessa pelaaja seuraa miehitettyä marslentoa, joka keskellä matkaa kohtaa katastrofin. Avaruusalus saa pahoja kolhuja ja muutama miehistön jäsen menettää henkensä. Jäljellä on enää neljä miehistön jäsentä omilla erikoiskyvyillään, jotka koittavat selvitä Marsiin asti. Marsiin olisi matkaa 10 viikkoa eli kymmenen pelin kierrosta, mutta jokainen viikko tuo lisää ongelmia alukseen. Ongelmia tulee niin kovalla vauhdilla, että selviytyminen loppuun asti alkaa nopeasti tuntumaan mahdottomalta tehtävältä. Alus hajoaa jatkuvasti eri paikoista, ruoka loppuu ja liikkuminenkin alkaa olla haastavaa... Onko mahdollisuuksia ollenkaan?

Äskeisen kysymys on oikeasti todella relevantti. Tharsis on nimittäin vuoropohjainen strategiapeli, joka on kehitetty oikeastaan lähes täysin satunnaisuuden eli RNG:n ympärille. Miehistön jäsentelen siirtely aluksessa tapahtuu noppien avulla, ja noppiakaan ei aina riitä kaikkien miehistön jäsenten käytettäväksi. Miehistöä tulisi kuitenkin siirrellä aluksessa, jotta alusta voitaisiin esimerkiksi korjata vaurioilta. Myös vaurioiden korjaamiseen tarvitaan noppia ja niiden silmälukuja. Noppia taas saa lisää syömällä ruokaa, mutta tähänkin tarvitaan noppia. Jos noppia jää kuitenkin ylimääräisiksi eikä pelaaja halua niitä jostain syystä säilyttää, niin loppuja arpakuutioita voidaan hyödyntää erilaisiin tutkimusprojekteihin, jotka auttavat pelaajaa hädässä. Kun tähän tuhosoppaan lisätään vielä satunnaisesti tulevat vauriot ja ongelmat sekä miehistön stressaantuminen vaarallisesta ympäristöstä ja tilanteesta, niin peli ei todellakaan anna pelaajalle minkäänlaista mielenrauhaa. Vaikeita valintoja täytyy teydä. Tharsikseen sopiikin hyvin tuttu lausahdus "jos jokin voi mennä pieleen, niin se myös menee pieleen".

Tharsista pelatessa voi tulla sellainen ajatus mieleen, että onko peliä edes mahdollista voittaa? Kyllä on, mutta se on haasteellista. Siitä en tosin ole varma, onko ihan oikeasti jokaista "ottelua" mahdollista voittaa, koska pelin satunnaisuus on sen verran suurta. Sinällään tämä ei haittaa, koska yksi peli ei kestä kauan ja yleensä täysin pilalle menneet kierrokset tulevat esille jo muutamassa minuutissa tai muutaman kierroksen jälkeen, jolloin voi suoraan aloittaa uuden "ottelun" käväisemällä valikon kautta. Toisaalta tämä on myös iso ongelma, koska pelatessaan peliä sitä toivoisi, että jokaisesta generoidusta ottelusta voisi selvitä voittajana.

Kuten aikaisemmin sanoin, niin Tharsis ei kuitenkaan ole mahdoton peli. Vaikka Tharsis ei todellakaan anna armoa, niin tähän auttaa maltillisuus. Omana vinkkinä sanoisin, että pyri aina minimoimaan satunnaisuutta ja sen myötä mahdollisesti aiheutuvia asioita sekä pidä huoli siitä, että noppia on aina saatavilla jokaisella kierroksella. Kun näistä asioista pitää huolta, niin pelin strateginen puoli avautuu selvemmin ja pelaajan tuurin merkitys vähenee. Jos kaikki kuitenkin menee pieleen, niin Tharsiksen kohdalla on aivan hyväksyttävää syyttää huonoa onnea.

Tharsis on peli, joka ei todellakaan sovi kaikille. Pelin haastavuus, tuuriin nojautuminen ja ankaruus saa monet pelaajat kauhistumaan sekä täten menettämään intonsa peliin, mutta toisaalta toisille pelaajille tämä on koukuttava tekijä. Tharsista on nimittäin aikaisempien kuvailujen lisäksi suhkot vaivatonta pelata, eikä yksittäisten pelien aloittaminen vie kauan aikaa. Pelin mekaniikan vuoksi Tharsista voi myös pelata käytännössä loputtomasti ja toisaalta onhan se mukavaa yrittää parantaa aikaisempia piste-ennätyksiä. Tässä tapahtuu ikään kuin sama ilmiö, joka tapahtuu esimerkiksi monissa mobiilipeleissä, eli yhden kentän pelaaminen on helppoa vaikkapa bussia odotellessa tai ruokatauolla ollessa. Sinällään on siis ihme, ettei Tharsista löydy vielä mobiililaitteille, koska se olisi todella hyvä peli tällaisille alustoille. Nintendo Switch on tällä hetkellä lähin vastaava pelialusta, jolle Tharsis löytyy. 


ARVOSANA

8


POSITIIVISTA

+ Haastavuus

+ Suhkot nopea peli, eli uuden kierroksen aloittaminen on helppoa


NEGATIIVISTA

- Peli nojaa ehkä jopa liian paljon satunnaisuuteen ja tuuriin

- Kysymys siitä, voiko oikeasti jokaisen pelikierroksen voittaa?






* Arvostelun kuvat ovat pelin kotisivuilta


Kommentit