Mario Kart 8 Deluxe (Arvostelu)




Mario Kart on pelisarjana pitänyt kuninkaan valtikkaa arcademaisten ajopelien keskuudessa 90-luvulta alkaen. Sarja on niittänyt menestystä parin vuosikymmenen ajan, eikä gloorian saaminen pääty vieläkään: Nintendo Switchille saapunut Mario Kart 8 Deluxe on nimittäin loistava peli.

Switchin Mario Kart 8 Deluxea ei voi kuitenkaan kutsua aivan täysin uudeksi peliksi: idealtaan kyseessä on sama Mario Kart 8 kuin Wii U:lla, johon on vain lisätty valmiiksi mukaan pelin kaikki ladattava lisäsisältö. Tästä huolimatta Deluxeen on lisätty paljon pieniä, mutta todella merkittäviä muutoksia ja uusia asioita, jotka näkyvät muutamina pelimekaanisina muunnoksina (esim. nyt voi kantaa kahta esinettä mukanaan ja pidemmät driftaukset luovat suurempia buusteja), uusina kuskeina kuin uutena Battle -moodina. Deluxea voi siis tietyin määrin kutsua Mario Kart 8:n Game of the Year -versioksi, jota on kuitenkin vielä höystetty monilla uusilla, maukkailla herkuilla.


Mario Kart 8 Deluxe on näyttävän näköinen peli
Kuten aikaisemmin totesin, niin Deluxe sisältää kaikki Wii U -version radat (48 rataa) ja hahmot aina DLC -sisällöstä asti.  Näiden lisäksi Switchin versioon on lisätty muutamia täysin uusia kuskeja, kuten King Boo sekä Splatoon -peleistä tutut Inkling Girl ja Inkling Boy (hahmoja on siis nyt yhteensä 42 kappaletta). Ratojen ja hahmojen runsauden puolesta on kuitenkin todettava yksi hieno uudistus: kaikki hahmot ja radat ovat jo valmiiksi auki. Pelaajan ei siis tarvitse aloittaa grindaamista hahmojen tai ratojen avaamiseen, vaan hauskanpidon voi aloittaa samantien. Pelin ainoa tavaroiden avaamiseen liittyvä grindaaminen liittyy auton osien saamiseen, jotka vaativat kolikoiden keräämistä. Kolikoita saa yksinkertaisesti pelaamalla peliä ja auton osat avautuvat automaattisesti, joten pelaaja voi huoletta keskittyä vain pelaamiseen ja Mario Kartista nauttimiseen.

Tällä kertaa Mario Kartissa voi pitää kahta esinettä hallussaan samaan aikaan

Kenties suurin muutos Wii U -versioon verratessa on Deluxen Battle -moodit. Battle -moodit ovat eräänlaisia areenalla käytäviä taisteluita, joita värittää tietyt säännöt. Deluxessa Battle -moodeja on viisi kappaletta: Ensimmäinen on klassinen Balloon Battle, jossa pelaajan täytyy osua pelin esineillä toisiin pelaajiin (ilmapallot esittävät käytännössä pelaajan elämiä). Toisena on Coin Runners, jossa eniten kolikoita kerännyt pelaaja voittaa. Kolmantena häärii Bob-omb Blast, jossa taistellaan keskenään pelkästään pommien avulla. Neljäntenä pelinä toimii Shine Thief, jossa pelaajat yrittävät pitää hallussaan pisimpään aurinkoa muiden pelaajien yrittäessä viedä sitä. Viides pelimuoto vie meidät lapsuuden leikkeihin Renegade Roundupin avulla, joka on täysin puhtaasti rosvot ja poliisit -leikkiä. Kaikki nämä pelimuodot ovat todella hauskoja ja ne ensinnäkin tuovat mukavaa vaihtelua perinteisen arcademaiseen kilpa-ajamiseen.

Kun hahmo on valittu, niin sitten päästään kulkuneuvon tuunaamisen pariin

Mario Kart 8 Deluxe on pelinä erittäin toimiva paketti. Pelin pelaaminen on itsessään helppoa ja erittäin hauskaa, harvoja asioita on rajoitettu ja ylipäätään Deluxesta on todella vaikeaa löytää moitittavaa, koska käytännössä mitään negatiivista ei ole. Mario Kart 8 Deluxe toimii kaiken lisäksi loistavasti kaikissa pelattavissa muodoissaan, niin TV:n ruudulta kuin käsikonsolimuodossa pelattaessa. Pelattavuus on kaikissa huippuluokkaa, jopa yksittäisellä Joy-Conilla pelaaminen on tehty yllättävän toimivaksi. Kyseinen peli on todella hyvin optimoitu juuri erilaisilla tavoilla pelaamiseen. Haluan tässä vaiheessa myös mainita, että Mario Kart 8 Deluxe näyttää ulkoasullisesti aivan loistavalta: vertasin huvikseni peliä kahteen aikaisempaan Mario Kart -peliin, eli Mario Kart 7- ja Mario Kart DS -peleihin (Wii -versiota ei taloudesta harmillisesti löydy). Kyllähän siitä tuli todella vahva ja klassinen "ai tältäkö se näytti" -fiilis. No, aika kultaa muistot.

Mario Kart 8 Deluxe on loistava ja hauska peli, mutta sen vahvin lenkki lienee se, että Mario Kart on todella hauskaa joukolla ja peli sopii oikeasti kaikille. Pelin maailmat ja hahmot ovat todella värikkäitä, eläviä ja persoonallisia, joista ei voi kuin tulla iloiselle tuulelle. Aloittelijoille tai vaikka pienille lapsille voi laittaa päälle asetuksista esimerkiksi apuohjaukset tai niin sanotut 'näkymättömät laidat', jotka estävät hahmon tippumisen pois radalta. Pelistä on tehty niin helposti lähestyttävä, että se oikeasti soveltuu kaikille iästä riippumatta, niin tenavasta vaariin. Mario Kart 8 Deluxe pystyy siis tarjoamaan iloa kaikille ja mikä parasta, niin kyseisen ilontuojan pystyy Switchin myötä viemään ihan minne tahansa.

On tosin myönnettävä, että ärräpäät voivat lennellä ja v-käyrä nousta, kun Blue Shellin räjäytys vie pelaajalta kärkipaikan juuri maaliviivalla, kun maassa lojuva banaaninkuori pyöräyttää pelaajan alas radalta tai kun kolme Red Shelliä osuu juuri sinuun 5 sekunnin sisällä. Tällaiset pienet ärsyyntymiset antaa kuitenkin helposti anteeksi; ensinnäkin Mario Kart on hauskanpitoa, mutta tämä on myös pelin henki ja pelaaja tietää, että seuraavalla kierroksella hänellä on mahdollisuus antaa samalla mitalla takaisin.

Toad ajelemassa Green Shellin kanssa


ARVOSANA:

9

POSITIIVISTA:

+ Laadukas ja paras Mario Kart pelisarjan historiassa
+ Huikean hauskaa viihdettä varsinkin joukolla
+ Peli sopii kaikille iästä riippumatta
+ Pelistä löytyy sisältöä huimasti, eikä tekeminen lopu kesken
+ Kaikki radat ja hahmot ovat auki heti


NEGATIIVISTA:


- Vanhemmille Mario Kart 8 -konkareille ei ole sisällöllisesti
muuta uutta kuin uusi Battle -moodi ja pari uutta hahmoa,
joka voi painaa vaakakupissa pelin hankintaa pohtiessa


Mario Kart 8 Deluxe: Nintendo Switch Presentation 2017 -traileri




Kiitos Bergsalalle arvostelukappaleesta!




Kommentit

  1. Itselläni on juuri tuo tilanne, että Mario Kart 8 ja sen kaikki DLC:t löytyy jo Wii U:lle, niin uuden sisällön määrä tässä Deluxessa olisi melko vähäinen. Pelin hinta kun lähtee tällä hetkellä tuolta 57 eurosta ylöspäin, niin melko tyyristä on. Pitänee seurata tilannetta tulisiko jotain erikoistarjouksia jossain vaiheessa vastaan, joskin tälläisestä pelistä en pidättele aivan heti hengitystä että niin kävisi :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On se kyllä ihan ymmärrettävää, että jos Battle -moodi ei itsessään paljoa herätä innostusta tai jos kannettavuus ei paina paljoa vaakakupissa hankinnan suhteen, niin onhan se aika siinä ja siinä haluaako hankkia lähes samanlaisen pelin uudestaan täydellä hinnalla.

      Isompia alennuksia ei varmaankaan ihan äkkiä tule, mutta ehkä se jossain sattuu olemaan hetken 10-20% alennuksella (esim. lähempänä joulumarkkinoita).

      Poista

Lähetä kommentti