Gamer Motivation Profile -testin tulokset ja oma analyysi




Kuvan lähde: commons.wikimedia.org






Jokaisella pelaajalla on omat syynsä sille, miksi hän pelaa juuri tietynlaisia pelejä. Osa pelaajista haluaa kenties haastetta, joku haluaa ratkaista pulmia ja joku haluaa astella täysin uudenlaiseen virtuaalimaailmaan ja yksinkertaisesti tutkia sitä. Syitä ja mieltymyksiä on niin monta erilaista versioita kuin on pelaajiakin. 

Minä löysin internetin ihmeellisestä maailmasta Quantic Foundryn luoman Gamer Motivation Profile -testin, jonka ideana on kertoa testin vastaajalle juuri hänen motivaationsa pelaamiseen. Testin tekemisessä kestää noin viisi minuuttia, joten mitään hirveän suuria asioita ei kannata odottaa kyseiseltä testiltä. Testi on kuitenkin sen verran pitkä ja siihen on vastannut yli 300,000 henkilöä, joten tässä testissä on jo melkoisen paljon tarkkuutta. Esimerkiksi itse pidän omaa pelimakuani todella laaja-alaisena, mutta itselläni on silti tietynlaisia mieltymyksiä (kuten kaikilla) pelien suhteen. Testi onnistui mielestäni hyvin kuvaamaan juuri nämä mieltymykseni, jonka takia halusinkin jakaa tämän testin tulokset teille ja tuoda ylipäätään tietoon, että tällainen Gamer Motivation Profile on olemassa, jos jotain teistä kiinnostaa myös tehdä tämä. 

Ennen kuin kerron tulokset ja analysoin itse niiden sopivuutta omaan pelaamiseeni, niin kerron kuinka testi toimii. Testissä täytyy vastata yksinkertaisesti kysymyksiin (kysymykset ovat englanniksi). Kun kysymyksiin on vastattu, testi tarjoaa sinulle prosentteja. Prosentit kertovat sen, kuinka paljon juuri tietty asia "motivoi" sinua peleissä. Mitä suurempi prosentti, niin sitä enemmän se motivoi. Mitä pienempi prosentti, niin sitä vähemmän se motivoi. 100% on korkein luku ja nolla pienin. Hyvin yksinkertaista, eikö niin? Kategorioita näistä motivaation luojista on kuusi kappaletta. Näitä kuutta kategoriaa minä kutsun "pääkategorioiksi", koska näiden jokaisen kategorian sisällä on vielä kaksi pienempää kategoriaa, joista saadaan myös prosentuaaliset luvut aivan samalla tavalla kuin pääkategorioihin. Hyvin simppeliä, eli mennään tuloksiin.


The Action Components (3%)

"Gamers with high Action scores are aggressive and like to jump in the fray and be surrounded by dramatic visuals and effects. Gamers with low Action scores prefer slower-paced games with calmer settings."



Oma pelimakuni on melkoisen laaja omasta mielestäni. Itseäni kiinnostava peli voi löytyä oikeastaan mistä tahansa peligenrestä ja niiden tyylistä, eli minkäänlaisia raja-aitoja en suoranaisesti omaa pelien suhteen. Kuitenkin useat todella vauhdikkaat tuhoa ja kaaosta sisältävät pelit eivät joko aiheuta ollenkaan kiinnostusta tai sitten vaihtoehtoisesti kyllästyn niihin pikaisesti. Jos otetaan esimerkiksi puheeksi räiskintäpelit, niin Call of Dutyt tai esimerkiksi tuleva Quake Champions (kokeilin betaa, kyllästyin melkoisen nopeasti) eivät hirveästi tehoa minuun. Sen sijaan pidän enemmän esimerkiksi Rainbow Six Siegestä, joka on rauhallisempi tapaus nimenomaan taktikoinnin takia. Toisaalta taas vähän aikaa sitten kokeilin PS Plussasta saatua tuhoa ja räjähdyksiä sisältävää Killing Floor 2:sta, joka vaikutti ihan hauskalta tapaukselta ainakin pikaisella kokeilulla. Toisin sanoen tämä menee ihan täysin pelikohtaisesti minun osaltani. Se on kuitenkin ihan totta, että yleisesti ottaen innostun helpommin hitaammin etenevestä pelistä kaaoksen sijaan. Tästä huolimatta koen, että kolme prosenttia tästä kategoriasta on turhan matala totuuteen nähden, vaikka prosenttien vähäisyys todellakin sisältää vahvaa totuuspohjaa. 

Destruction (4%): 
"Gamers who score high on this component are agents of chaos and destruction. They love having many tools at their disposal to blow things up and cause relentless mayhem. They enjoy games with lots of guns and explosives. They gravitate towards titles like Call of Duty and Battlefield. And if they accidentally find themselves in games like The Sims, they are the ones who figure out innovative ways to get their Sims killed."


Pelkästään paikkojen räjäyttelyä ja kaaoksen aiheuttamista? Todennäköisesti sanoisin ei kiitos. Ympäri ämpäri kartalla juokseminen headshoteja jahdatessa tai tuhoa aiheuttaen ei herätä yksinään hirveästi kiinnostusta. Jos tällaisen toiminnan ohelle sen sijaan saadaan jotain muuta mielenkiintoista puuhailtavaa, niin tilanne voi olla toinen. Lähtökohtaisesti kuitenkin pelkkää kaaosta tai ainoastaan reaktiokykyä sisältävät pelit eivät minuun tehoa.

Excitement (5%): 
"Gamers who score high on this component enjoy games that are fast-paced, intense, and provide a constant adrenaline rush. They want to be surprised. They want gameplay that is full of action and thrills, and rewards them for rapid reaction times. While this style of gameplay can be found in first-person shooters like Halo, it can also be found in games like Street Fighter and Injustice, as well as energetic platformers like BIT.TRIP RUNNER."


Reagointikykyä vaativista tasoloikka- ja tappelupeleistä kyllä pidän, koska ne useimmiten sisältävät pelkän reagoimisen lisäksi eri asioiden opettelua ja täten pelaaja pääsee myös haastamaan itsensä eri tavalla kuin esimerkiksi nopeatempoisissa räiskintäpeleissä. Kaikenlaiset tasoloikkapelit tehoavat minuun lähes aina. Tappelupelit ovat myös ihan hauskoja, mutta itselläni ei ole useimmiten intoa aloittaa niiden pelaamista. Tällä tarkoitan lähinnä sitä, että minulle harvemmin tulee oloa, jossa tekisi mieli istua alas ja pelata vaikka Tekkeniä (viimeeksi olen niin sanotusti pelannut 'kunnolla' tappelupeliä Ultimate Marvel vs. Capcom 3:n parissa, ja siitäkin on jo kuutisen vuotta aikaa). Olenkin miettinyt, että Nintendo Switch saattaisi olla tämän olon korjaaja siinä mielessä, että se laitteena tarjoaa mahdollisuuden oikeasti niihin pikaisiin otteluihin. Tällä hetkellä ainoa tappelupeli, joka oikeasti kiinnostaa minua on Pokkén Tournament DX ja jos sieltä joskus tulee uusi Super Smash Bros. -peli, niin se todennäköisesti tulee kiinnostuslistalle kanssa. Tappelupelien sijaan tykkään enemmän hack & slash- ja beat ’em up -peleistä, jotka todellakin sisältävät sitä intensiivistä menoa yllätyksineen. Jälleen kerran tapauskohtaista, mutta viiden prosentin luvulla on jonkinmoista totuuspohjaa, vaikka luku mielestäni on jälleen kerran liian pieni lopullista totuutta ajatellen.


The Social Components (41%)


"Gamers with high Social scores enjoy interacting with other players, often regardless of whether they are collaborating or competing with them. Gamers with low Social scores prefer solo gaming experiences where they can be independent."



Tämä kategoria meni tuloksen osalta melkein puoliksi. Testin mukaan pelaisin mieluummin yksinpelejä kuin moninpelejä. Tämä pitää tietyin määrin paikkaansa, nimittäin moninpelien kohdalla minä pelaan niitä tiettyjä samoja pelejä, kun taas yksinpeleissä sitä vaihtelevuutta tulee huomattavan paljon enemmän. Yksin- ja moninpelit ovat kuitenkin hyvin erilaisia kokonaisuuksia, joten on vaikea sanoa suoraan kumpaa pelimuotoa suosisin, jos näiden välillä täytyisi valita. Todennäköisesti kääntyisin silti yksinpelien puoleen, koska oletan niiden tarjoavan huomattavasti paljon enemmän uniikkeja kokemuksia.


Competition (24%):
 "Gamers who score high on this component enjoy competing with other players, often in duels, matches, or team-vs-team scenarios. Competitive gameplay can be found in titles like Starcraft, League of Legends, or the PvP Battlegrounds in World of Warcraft. But competition isn’t always overtly combative; competitive players may care about being acknowledged as the best healer in a guild, or having a high ranking/level on a \ Facebook farming game relative to their friends."


Jos pelissä on kilpailuasetelma, niin totta kai yritän päästä sinne voittajien puolelle ja ylipäätään pärjätä hyvin, koska se on useimmiten näissä peleissä yhtenä tavoitteena. Onko sillä taas väliä, että voitanko? Ei. Onko väliä, että häviän? Ei. Onko sillä väliä, että olen kerännyt ottelussa eniten tai vähiten pisteitä? Ei. Minulle on loppujen lopuksi aivan sama, minkälaiset tilastot ottelun loputtua löydän nenäni edestä. Itselleni on tärkeämpää, että ottelu on ollut yksinkertaisesti hyvä, olkoon lopputulos itsessään mikä tahansa. En minä esimerkiksi muista moninpeleistä, että mikä on ollut pisin voittoputkeni tai mikä on ollut paras k/a/d -tilastoni. Itselleni on tärkeämpää esimerkiksi moninpeliotteluissa syntyvät hauskat ja upeat hetket. Hetket minä tulen muistamaan kenties vielä useampien vuosien päästä enkä sitä, että satuinko silloin joskus kerran olemaan ottelun paras pelaaja. En siis pidä itseäni kilpailuhenkisenä pelaajana.

Community (66%): 
"Gamers who score high on Community enjoy socializing and collaborating with other people while gaming. They like chatting and grouping up with other players. This might be playing Portal 2 with a friend, playing Mario Kart at a party, or being part of a large guild/clan in an online game. They enjoy being part of a team working towards a common goal. For them, games are an integral part of maintaining their social network."


Peleihin syntyvä yhteisö on useimmiten hieno asia ja arvostan sitä aina, jos sellaisia sattuu syntymään. Se on vielä hienompaa, jos yhteisö on todella ystävällinen ja auttavainen toisia kohtaan (siinä kohtaan ollaan menty pahasti raiteilleen, jos yhteisö on vain täynnä toisia pelaajia houkkuvia tapauksia. Niitäkin nimittäin ikävä kyllä löytyy). Yhteisön ei välttämättä tarvitse olla itse sisällä pelimaailmassa (esim. klaanit), vaan se voi näkyä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa tai foorumeilla. Pidän yhteisön syntymistä tärkeänä elementtinä pelien kohdalla.  

The Mastery Components (74%)

"Gamers with high Mastery scores like challenging gaming experiences with strategic depth and complexity. Gamers with low Mastery scores enjoy being spontaneous in games and prefer games that are accessible and forgiving when mistakes are made."


Kyseinen luku kertonee lähinnä vain sen, että pidän strategia- sekä hiippailupeleistä. Kummassakin genressä täytyy omat liikkeensä suunnitella pidemmälle ja virheen sattuessa pelaaja kärsii siitä vähemmin tai enemmin tilanteesta riippuen. Tällaisen 'ominaisuuden' sisältävät pelit useimmiten herättävät itsessäni kiinnostusta, joten prosenttiluku on ihan osuva tällä kertaa.

Challenge (47%): 
"Gamers who score high on Challenge enjoy playing games that rely heavily on skill and ability. They are persistent and take the time to practice and hone their gameplay so they can take on the most difficult missions and bosses that the game can offer. These gamers play at the highest difficulty settings and don’t mind failing missions repeatedly in games like Dark Souls because they know it’s the only way they’ll master the game. They want gameplay thatconstantly challenges them."


Pidän kyllä haasteesta, mutta harvemmin pelaan pelejä vaikealla vaikeusasteella. Monesti teen niin, että pelaan pelin ensin normaalilla ja tämän jälkeen halutessani palaan peliin vaikealla vaikeusasteella. Viimeisin peli, jonka pelasin vaikealla vaikeusasteella suoraan oli For Honorin kampanjamuoto. Mieleni tekee myös useimmiten pärjätä peleissä hyvin, mutta harvemmin kuitenkaan menen niin pitkälle, että peli täytyisi niin sanotusti 'masteroida'. 

Strategy (87%): 
"Gamers who score high on this component enjoy games that require careful decision-making and planning. They like to think through their options and likely outcomes. These may be decisions related to balancing resources and competing goals, managing foreign diplomacy, or finding optimal long-term strategies. They tend to enjoy both the tactical combat in games like XCOM or Fire Emblem, as well as seeing their carefully-devised plans come to fruition in games like Civilization, Cities: Skylines, or Europa Universalis."



No, tykkään strategia- ja taktikointipeleistä, joten tähän tuskin tarvitsee sen enempää availla.

The Achievement Components (11%)

"Gamers with high Achievement scores are driven to accrue power, rare items, and collectibles, even if this means grinding for a while. Gamers with low Achievement scores have a relaxed attitude towards in-game achievements and don’t worry too much about their scores or progress in the game."


Jos puhutaan peleissä olevista keräilyesineistä, niin ne useammin aiheuttavat itsessäni ärsytystä kuin innostusta. Jos kyseisillä keräilyesineillä tai ylipäätään kerättävillä asioilla on jokin merkitys, esimerkiksi pelaaja saa hahmolleen uusia kykyjä tai kenties jotain muuta hyödyllistä, niin sitten useimmiten olen jollain tavalla tyytyväinen keräilyhommiin. Jos tavaroiden kerääminen taas vain ja ainoastaan antaa pelaajalle 100% completion -merkin tai trophyn PSN -tilille, niin sitten todennäköisesti unohdan keräilyn kokonaan, ellei peli sitten ole niin hyvä, että haluan välttämättä kerätä kaiken.

Completion (28%): 
Gamers with high Completion scores want to finish everything the game has to offer. They try to complete every mission, find every collectible, and discover every hidden location. For some players, this may mean completing every listed achievement or unlocking every possible character/move in a game. For gamers who score high on Design, this may mean collecting costumes and mounts in games like World of Warcraft.


Pelin pelaaminen 100% läpi on todennäköisempää kuin se, että alkaisin pelaamaan peliä pelkästään sen takia, että saisin esimerkiksi pelin kaikki trophyt PSN -tilille. Trophyt ja achievementit eivät kiinnosta minua tippaakaan, vaikka tästä huolimatta saatan vilkaista trophyt lävitse (tosin joskus joistain peleistä olen miettinyt, että voisin kerätä kaikki trophyt ihan vain sen takia, koska peli on niin hyvä). 100% pelin läpäisy on mahdollisempi tapaus, mutta nykyään pelit ovat niin isoja kokonaisuuksia, että kyseiseen tilastoon pääseminen saattaa vaatia useita satoja tunteja (varsinkin jos se vaatii jokaisen pienimmäkin tavaran keräämisen), joten hyvin harvassa ovat ne pelit, jotka tulee pelattua läpi täydellisesti.

Power (9%): 
Gamers who score high on this component strive for power in the context of the game world. They want to become as powerful as possible, seeking out the tools and equipment needed to make this happen. In RPGs and action games, this may mean maxing stats or acquiring the most powerful weapons or artifacts. Power and Completion often go hand in hand, but some players enjoy collecting cosmetic items without caring about power, and some players prefer attaining power through strategic optimization rather than grinding.



Tämä oli itselleni hieman mystisempi alakategoria, koska en ole koskaan tätä edes itse ajatellut. Monesti nimittäin pelaajan voimakkuus kasvaa automaattisesti pelin edetessä. Pikaisella pohdinnalla voin yhtyä testin tarjoamaan pieneen prosenttiin: harvemmin koen pakottavaksi tarpeeksi saada pelihahmoni voimakkuus maksimiin tavaroiden tai kykyjen kautta. Toki tämä on yksi tavoite monessa pelissä, mutta harvemmin lähden näitä asioita nimenomaan grindaamaan. Toki poikkeuksia löytyy, kuten Pokémon RPG -pelit.


The Creativity Components (27%)

"Gamers with high Creativity scores are constantly experimenting with their game worlds and tailoring them with their own designs and customizations. Gamers with low Creativity scores are more practical in their gaming style and accept their game worlds as they are."



Kustomointimahdollisuudet ovat mielestäni aina iso plussa, mutta en koe sitä pakottavaksi tarpeeksi millään muotoa. Tämän vuoksi alhainen prosentti tässä kategoriassa on melkoisen ymmärrettävä.


Discovery (84%): 
"Gamers who score high on Discovery are constantly asking “What if?” For them, game worlds are fascinating contraptions to open up and tinker with. In an MMO, they might swim out to the edge of the ocean to see what happens. In MineCraft, they might experiment with whether crafting outcomes differ by the time of day or proximity to zombies. They “play” games in the broadest sense of the word, often in ways not intended or imagined by the game’s developers."


"Mitä jos" -kysymyksiin törmään usein pelatessani. Haluan kokeilla peleissä monia juttuja, mikä useimmiten keskittyy pelaajalle annettavien työkalujen, kykyjen sekä peliympäristön hyödyntämiseen. "Mitä tapahtuu, jos teen näin ja näin tässä kohtaa" on hyvin yleinen toteamus. Ikinä en kuitenkaan yritä rikkoa peliä. Harvemmin myöskään tutkin, mitä tapahtuu pelikenttien rajoilla (esim. ylemmässä selityksessä oleva uiminen pelikartan reunalle). Olen peleissä kuitenkin usein hyvin tutkiva sekä kokeileva pelaaja ja yritän jatkuvasti löytää uusia tapoja pelata peliä tai ylipäätään tutkia, mihin kaikkeen pelissä oikeasti pystyy.

Design (6%): 
"Gamers who score high on this component want to actively express their individuality in the game worlds they find themselves in. In games like Mass Effect, they put a lot of time and effort in the character creation process. In city-building games or space strategy games, they take the time to design and customize exactly how their city or spaceships look. To this end, they prefer games that provide the tools and assets necessary to make this possible and easy to do."

Kuten aikaisemmin totesin, niin kustomointimahdollisuudet ovat aina iso plussa. Jos oman hahmon pystyy kustomoimaan kunnolla, niin käytän siihen kyllä jonkin verran aikaa. Kustomoiminen on kuitenkin itselleni toissijaista, enkä koe sitä todellakaan välttämättömyytenä. 

The Immersion Components (54%)

"Gamers with high Immersion scores want games with interesting narratives, characters, and settings so they can be deeply immersed in the alternate worlds created by games. Gamers with low Immersion scores are more grounded in the gameplay mechanics and care less about the narrative experiences that games offer."


Se, että tämä kategoria meni noin puoleen väliin sadasta prosentista osoittaa vain sen, että pelimekaanisten juttujen lisäksi arvostan paljon pelien tarinaa ja maailmaa. Tarina ja maailma on tärkeä osanen melkein pelissä kuin pelissä, joten tätä kategoriaa ei todellakaan pidä vähätellä.

Fantasy (47%): 
"Gamers who score high on Fantasy want their gaming experiences to allow them to become someone else, somewhere else. They enjoy the sense of being immersed in an alter ego in a believable alternate world, and enjoy exploring a game world just for the sake of exploring it. These gamers enjoy games like Skyrim, Fallout, and Mass Effect for their fully imagined alternate settings."



Tämä alakategoria menee myös noin puoleen väliin ja syy on melkoisen selkeä: pidän peleistä, joissa seikkaillaan täysin toisenlaisissa maailmoissa, mutta pidän myös ns. "realistiseen maailmaan" perustuvista peleistä. 


Story (59%): 
"Gamers who score high on Story want games with elaborate campaign storylines and a cast of multidimensional characters with interesting back-stories and personalities. They take the time to delve into the back-stories of characters in games like Dragon Age and Mass Effect, and enjoy the elaborate and thoughtful narratives in games like The Last of Us and BioShock. Gamers who score low on Story tend to find dialogue and quest descriptions to be distracting and skip through them if possible."

Tarina on minulle yksi tärkeä elementti peleissä. Tarinoiden kertominen on peleissä todella uniikkia verrattuna esimerkiksi elokuviin tai kirjoihin nimenomaan interaktiivisuuden vuoksi. Se, että pelin narratiivisen tarinankerronnan lisäksi pelin maailmoista löytää paljon taustatarinaa ja historiaa nimenomaan tutkimalla on itsessään todella upea kokemus. On sinällään harmi, että moni ihminen näkee edelleen pelien tarinoiden olevan tasoa "sankarin täytyy pelastaa prinsessa" tai "possut veivät lintujen pesistä munat ja nyt linnut ovat vihaisia". Tämä on erittäin vääristynyt käsitys ja oikeastaan minua harmittaa se, että kuinka moni ihminen jättää pelejä pelaamatta tämän vääristyneen käsityksen vuoksi.




Kommentit