Animal Crossing: New Horizons (Arvostelu)

 



Kehittäjä: Nintendo EPD

Julkaisija: Nintendo

Julkaisupäivä: 20.03.2020

Alustat: Nintendo Switch

Pelattu: Nintendo Switch

Ikäraja: PEGI 3


Animal Crossing on Nintendon yksi uusimmista omista pelisarjoista. Sana "uusimmista" voi särähtää korvassa, koska kyseinen pelisarja on kuitenkin jo lähemmäs 20 vuotta vanha, mutta oikeastaan vuonna 2015 Nintendon kehittämä ja julkaisema Splatoon on Nintendon oman katalogin parhaiten jalansijaa saanut pelisarja sitten Animal Crossingin. Nintendo Switch on nyt saanut oman versionsa Animal Crossingista, ja viimeistään kyseisen "Animal Crossing: New Horizons" -pelin myötä sarja on saanut paikkansa Nintendon klassikkopelisarjojen joukosta.

Animal Crossing: New Horizons jatkaa tutun rauhallista tyyliä. Tällä kertaa pelaaja lähetetään saarelle pesukarhu Tom Nookin, hänen veljenpoikien Timmyn ja Tommyn sekä kahden muun satunnaisen eläinasukkaan kanssa. Saarta aletaan hiljalleen rakentamaan asutuskelpoiseksi, jonka myötä ajan kuluessa saareen muuttaa entistä enemmän erilaisia ja persoonallisia eläimiä. Myös puuhastelun määrä kasvaa hiljalleen. Pelaajalla on näissä asioissa iso rooli, nimittäin pelaajan kontolle annetaan saaren rakennusten sijoittelu, saaren koristelu kuin monet muut vastaavat puuhat. Vinkkinä voin täten sanoa, että rakenna saaresi nimenomaan sellaiseksi kuin haluat. Oikeaa tai väärää ratkaisua ei nimittäin Animal Crossingissa ole.




Animal Crossing onkin pohjimmiltaan eräänlainen elämäsimulaatio, johon on yhdistetty rakentelua ja muuta pientä näpertelyä. Animal Crossing on kuitenkin todella "poikkeuksellinen" elämäsimulaatio verrattuna genren muihin peleihin, esimerkiksi The Simsiin: ajankulu pelissä on reaaliaikainen. Suomeksi sanottuna pelissä kellonaika on sama kuin reaalimaailmassa, ja tunti on tunnin verran myös pelissä. Myös vuodenajat ovat tällä tavalla otettu huomioon, eli silloin kun Suomessa on talvi, niin myös Animal Crossingin maailma on luminen. Tämän myötä pelin maailma on jatkuvasti muuttuvainen: eri tapahtumia järjestetään tiettyinä aikoina, ja tietyt keräiltävät ötökät ja kalat ovat liikkeellä ainoastaan tiettyinä kuukausina (ja kellonaikana!). Kuten arvata saattaa, niin tämän myötä peli on myös todella hidastempoinen: jos pelaaja pelaa niin sanotusti oikeilla säännöillä (eli ei lähde huijaamaan peliä ajanmuutoksilla), niin kaikkien pelin ominaisuuksien avaamiseen kestää vähintään yksi kuukausi.




Koska Animal Crossing on elämäsimulaatio, niin pelin aktiviteetti on sen mukaista. Pelaaja keräilee erilaisia materiaaleja, rakentaa niistä käyttötarvikkeita tai esineitä, metsästää ötököitä, kalastaa, istuttaa kukkia, koristelee omaa telttaansa (ja ajan kuluessa omaa taloaan), jutustelee muiden saaren asukkaiden kanssa ja niin edelleen. Myös rahaa eli bellsejä on hyvä saada, joita saadaan myymällä oikeastaan lähes mitä tahansa, mitä voi vain omassa repussaan kantaa. Bellseillä maksetaan Tom Nookille asuntolainaa, mutta toisaalta rahalla voi ostaa myös todella hienoja yksityiskohtaisia esineitä, vaatteita tai käyttötarvikkeita, joita löytyy pelistä tuhansia eri kappaleita. Pelissä on myös toinen valuutta "Nook Milesit", joiden avulla voidaan ostaa arvokkaampia asioita. Nook Milesejä saa yksinkertaisesti pelaamalla peliä, eli niitä tulee lopulta vähän kaikkialta. 

New Horizonin vetovoima on siinä, että kyseessä on todella rentouttava peli. Pelissä ei voi voittaa tai hävitä, eläinhahmot ovat söpöjä ja persoonallisia, maailma on iloinen ja mikä tärkeintä, eli voit luoda saarestasi juuri omanlaisesi. Kaiken lisäksi pelissä on oikeasti aivan älyttömästi kaikkea, jonka myötä oikeastaan jokainen pelaaja löytää itselleen edes jotain kivaa tekemistä. Vaikka pelin puuhastelut ovat todella yksinkertaisia ja haasteettomia, niin ne ovat silti todella hauskoja ja juuri sen takia todella kivoja. Miksi pitäisi aina raataa hiki hatussa? Tätä muistuttelee välillä myös saaren asukkaat.




Nintendomaiseen tyyliin Animal Crossing: New Horizons on todella viilattu tapaus. Bugeja on vaikea löytää ja peli onnistuu juuri siinä, mitä se pyrkii olemaan. Toisaalta nintendomaiseen tapaan pelistä löytyy myös erikoisia pelimekaanisia ratkaisuja: esimerkiksi samalla kertaa ei pysty rakentamaan useita kappaleita samaa esinettä tai vaatekaupassa et pysty ostamaan useampaa paitaa samalla kertaa, vaan jokaisen ostoksen yhteydessä kauppaikkuna suljetaan. Nämä ovat toki todella pieniä kritiikin aiheita, eivätkä nämä oikeastaan vaikuta pelikokemukseen sen kummemmin. Toisaalta voidaan myös kysyä, että mikä kiire Animal Crossingin maailmassa muka on?

Animal Crossing: New Horizons on siinä mielessä poikkeuksellinen tapaus, että kyseistä peliä voin helposti suositella kaikille. Peli on todella stressivapaa ja pelistä löytyy käytännössä loputtomasti tekemistä. Jos kuitenkin tuntuu, että enää ei keksi pelissä mitään tekemistä, niin laita peli paussille ja palaa seuraavana päivänä uudestaan. Tekemistä on kummasti tullut enemmän. Oikeastaan kutsuisin New Horizonsia jopa tämän hetken pelimaailman valopilkuksi: positiivisempaa peliä saa hetken hakea.



ARVOSANA


9


POSITIIVISTA

+ Rauhallinen kokemus

+ Tekemistä on käytännössä loputtomasti

+ Peli sopii kaikille

+ Positiivinen maailma


NEGATIIVISTA

- Pelissä on tiettyjä erikoisia ratkaisuja pelimekaniikan suhteen




 

Kommentit