Dr Kawashima's Brain Training for Nintendo Switch (Arvostelu)

 



Kehittäjä: Nintendo EPD
Julkaisija: Nintendo
Julkaisupäivä: 03.01.2020
Alustat: Nintendo Switch
Pelattu: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 3

Nimenomaan aivoharjoituksia sisältäviä pelejä on ollut historian aikana melko paljon. Varsinkin kannettavissa laitteissa kyseiset pelit ovat olleet usein näkyvillä, esimerkiksi Nintendo DS:lle aikoinaan kehitettiin mukavasti suosiota saanut Brain Age -sarja. Nyt kyseiseen pelisarjaan on saatu myös jatko-osa Nintendo Switchille. Lunastaako Switchin versio odotukset, jotka sille annetaan?

Dr Kawashima's Brain Training for Nintendo Switch on pohjimmiltaan aivoharjoituspeli, eli peli ei itsessään tarjoa suuria tunteita tai kokemuksia ja tämä näkyy myös pelin ulkoasussa. Suurimmalti osalti pelin ruutu on täynnä mustaa ja valkoista aivopähkinän ollessa ruudussa esillä. Pelin tarkoituksena on laskea pelaajan aivojen ikä, joka tehdään testillä, joka sisältää kolme erilaista satunnaista minipeliä (ja tulostahan sitten yritetään ajan kuluessa parantaa). Peli sisältää lukuisia erilaisia minipelejä, joihin lukeutuu muun muassa sudoku, päässälaskut, valokuvamuistiharjoitteet, pianon soitto, tekstin nopeasti lukeminen kuin Dr. Marion kaltainen puzzlepeli. Tehtävissä hyödynnetään Switchin kosketusnäyttöä, eli peli toimii pelkästään kannettavassa muodossa ja Switchin kosketusnäyttöä täytyy koskea joko sormin tai erillisellä näyttöön sopivalla stylus-kynällä. Switchin Brain Training sisältää myös minipelejä, joissa hyödynnetään oikeanpuoleisen Joy-Conin IR-kameraa. Yksi esimerkki tällaisesta pelistä on erilaiset variaatot kivi-paperi-sakset -pelistä. Joy-Coneja voidaan hyödyntää muutenkin, nimittäin Switchin Brain Training sisältää minipelejä, joissa voidaan haastaa toinen pelaaja samassa huoneessa. Yhtenä esimerkkinä tällaisesta pelistä toimii "Birdwatching", jossa kisataan kumpi kerkeää laskea ruudulla näkyvät linnut nopeiten.

Tällaiset ominaisuudet Brain Trainingissa ovat hienoja ja hauskoja, mutta samaan aikaan mielestäni hieman huonosti ajateltu pidemmän päälle: Dr. Kawashima's Brain Training olisi nimittäin loistava peli nimenomaan käsikonsolipelaamiselle suunniteltuun Nintendo Switch Litelle, mutta moiset pelin ominaisuudet rajaavat Liten oikeastaan pois vaihtoehdoista. Lite kun ei sisällä itsessään erillisiä joy-coneja, eli suurinta osaa pelin minipelejä ei voi täten pelata (ellei sitten hanki erillisiä joy-coneja, jotka sitten maksavat todella paljon).



Brain Training for Nintendo Switch sisältää muitakin ongelmallisia kohtia. Peli saattaa esimerkiksi herkästi tunnistaa kirjoittamasi numeron väärin, joka täten vaikuttaa myös pelin tarjoamaan aivojen ikään ja tuloksiin ihan muutenkin. Tämä on sinällään ikävää, koska peli arvostelee pelaajan aivojen ikää todella rankalla kädellä jo valmiiksi. Muutaman tunnistusvirheen myötä peli saattaa tarjota pelaajan aivojen iäksi 70—80-vuotta, vaikka pelaaja olisi useita kymmeniä vuosia nuorempi ja aivoiltaan todella vetreä. Tällaisissa tilanteissa tuloksen voi toki jättää omaan arvoonsa, pelailla minipelejä huvikseen ja myöhemmin kokeilla vaikka uudestaan testiä, mutta onhan se ikävää, että pelin yksi "taitotasoa" esittävistä mittareista, kenties jopa se oleellisin, voi kompastua pelin omiin (tai Switchin kosketusnäytön) tunnistusongelmiin.

Dr Kawashima's Brain Training for Nintendo Switch ei itsessään ole huono peli. Se sisältää monia aivojumppia, joita on ihan hyvä välillä tehdä, eivätkä nämä minipelit ole todellakaan kehnoja: itse asiassa ne ovat todella hauskoja. Henkilökohtaisesti jopa tykkään paljon tästä Switchin versiosta, mutta pelin ongelmaksi koituvat nimenomaan pelin kosketusruutuun liittyvät tunnistusongelmat ja Switch Liten eräänlainen huomiotta jättäminen. Nämä ovat asioita, joihin toivoisi Nintendon kokoisen pelinkehittäjän kiinnittävän huomiota. Toisaalta jopa toivoisi, että Nintendo olisi enemmän panostanut kyseiseen Brain Training -peliin, onhan Switch kuitenkin konsolina melkoinen menestys ja kysyntää huippuluokan aivojumppapelille varmasti on. Switchin versio hoitaa kyllä hommansa, mutta kehitettävää ja paranneltavaa olisi rutkasti. 


ARVOSANA

6


POSITIIVISTA

+ Hieno aivojumppapaketti

+ Minipelien monipuolisuus



NEGATIIVISTA

- Tunnistaa heikosti kirjoittaessa mm. numeroita

- Peli sopisi täydellisesti Switch Litelle, mutta pelin ominaisuudet

rajaavat kyseisen konsolimallin kuitenkin lopulta ikävästi pois

- Vaikka kyseessä on hieno paketti, niin parannettavaa ja kehitettävää löytyy runsaasti





Kommentit