Framed Collection (Arvostelu)

 


Kehittäjä: Loveshack Entertainment
Julkaisija: Fellow Traveller
Julkaisupäivä: 17.05.2018
Alustat: PC, Nintendo Switch, mobiili
Pelattu: Nintendo Switch
Ikäraja: PEGI 16


Puzzle-pelit eli pulmapelit ovat mielenkiintoinen genre pelirintamalla. Aivopähkinöiden luomiseen on voitu käyttää todella erikoisia pelimekaanisia keinoja ja toisaalta myös hyvin yksinkertaisia kikkoja. Myös graafinen ulkoasu voi vaihdella todella askeettisesta muodosta erittäin persoonalliseen toteutustapaan. Nyt arvostelussa oleva Framed -pelit kokoava Framed Collection tarjoaa hyvin yksinkertaisen ja nokkelan idean simppelillä, mutta todella näyttävällä ulkoasulla.

Framed Collection on siis pelipaketti, joka sisältää kaksi Framed -peliä (Framed ja Framed 2). Framedit ovat eräänlaisia noir-hengessä eläviä pulmapelejä, jotka hyödyntävät pulmissaan sarjakuvamaisia paneeleja. Pelin tarinassa ohjataan agenttia, jota jahtaa poliisit kuin joskus jopa toisetkin agentit. Pelaajan tehtävänä on luoda agentille turvallinen ja onnistunut pakoreitti sarjakuvapaneelien avulla. Kuten länsimaisissa sarjakuvissa, sarjakuva luetaan vasemmalta oikealle. Täten pelaajan täytyy siirrellä ruudulla olevia kuvapaneeleja siten, että agentti päätyy turvallisesti ruudun viimeiseen paneeliin. Pelien alussa pelaajan tarvitsee vain siirrellä paneeleja sopiviin kohtiin ennen agentin lähettämistä matkaan, mutta pelin edetessä peliin tulee lisää ominaisuuksia, jolloin paneeleja joudutaan muun muassa pyörittämään tai siirtelemään reaaliajassa agentin liikkuessa. Tämä kaikki on sujuvaa.




Pulmat itsessään ovat alussa melkoisen helppoja, mutta hiljalleen ne vaikeutuvat asiaan kuuluvasti sopivassa tahdissa. Mielestäni pelin pulmat eivät tästä huolimatta ole kovin vaikeita, mutta pulmiin saa kuitenkin kulutettua aikaa melko paljon. Ylivaikeita pulmia pelissä ei siis ole, mutta tasoihin jämähtämiseen kannattaa kuitenkin varautua, koska Framedit osaavat haastaa pelaajan aivoja. Tasoihin jumiin jäämiseen ei tarvitse hermostua, vaan suosittelen nauttimaan jokaisesta hetkestä. Kummatkin Framedit eivät nimittäin ole kovin pitkiä pelejä, vaan molemmat pelit voi läpäistä noin tunnissa. 

Framedeista kannattaa muutenkin nauttia, nimittäin sarjakuvapaneelien avulla luotu ulkoasu on todella hienon näköistä. Sarjakuvapaneelien tapahtumat ovat näyttäviä, ja kun mukaan on tuotu vielä noir-henkeä graafisen taidetyylin kautta ja erittäin hyvällä tunnelmaa luovalla jazzmusiikilla, niin jokaisesta sekunnista kannattaa ottaa kaikki irti. Framed Collection tarjoaa uniikin kokemuksen.

Kuten monet muut pulmapelit, niin myös Framed Collection kärsii saman toiston ongelmasta. Tällä tarkoitetaan sitä, kuinka peli ei välttämättä kummemmin muutu pelin edetessä, vaan samat asiat toistuvat jatkuvasti tai usein. Henkilökohtaisesti en näe tätä ongelmana, koska useimmiten pelit rakentuvat nimenomaan jonkin pelimekaniikan ympärille ja pulmapeleissä tämä vielä korostuu entisestään. Framedit ovat kaiken lisäksi lyhyitä pelejä, joten kyseessä on oikeastaan todella napakka paketti juuri sitä uniikkia pelimekaniikkaa, jota nämä pelit haluavat tarjota. Tämä on kuitenkin hyvä mainita näin muuten, jos joku haluaa nimenomaan suuria ominaisuuksien muutoksia tai lisäilyjä omissa peleissään, joita pelaa.

Framed Collection on pätevä ja nokkela pulmapeli, joka hyödyntää hyvin simppeliä ideaa pulmien ja toisaalta myös tarinallisen narratiivin näkökulmista katsottuna. Koska Framedit ovat saatavilla mobiililaitteille, niin peli soveltuu myös hyvin hetkellisiin aivojumppahetkiin. Itse annan pelille suosituksen, jos pulmapelit kiinnostaa tai pelin ulkoasu muuten kutkuttelee. Kyseessä on kaiken lisäksi melko edullinen peli erityisesti silloin, jos malttaa odottaa kauppapaikkojen alennusmyyntejä (hintaa tulee noin pari euroa).




ARVOSANA

8

POSITIIVISTA

+ Tunnelmallinen pulmapeli
+ Nokkelan simppeli pelimekaniikka
+ Sopivasti haastetta

NEGATIIVISTA

- Pulmapeleille olennainen saman toiston "ongelma"






Kommentit