Mölkky



Suomessa on kesä ja monet ihmiset käyvät pelailemaan erilaisia ulkopelejä, kuten erittäin suosittua (Suomessa) mölkkyä. Minkälainen peli mölkky sitten on?

Mölkky on vuosisatoja vanha Päijät-Hämeestä tullut heittopeli. Kyseinen ulkopeli on kehittynyt vanhasta karjalaisesta Kyykkä nimisestä pelistä. Mölkyn pelaaminen ei tarvitse (itse tarvikkeiden lisäksi) muuta kuin taitoa ja hiukan onnea, joka tekee pelistä kaiken ikäisille sopivan kesäisen ajanviettopelin.
Nykyään Mölkyn virallinen valmistaja ja tavaramerkin haltija on Päijät-Hämeen koulutuskonsernin Tuoterengas (oikeudet vuodesta 1998).

Mölkyn säännöt ovat erittäin yksinkertaiset:
Pelissä heitetään alakautta mölkky nimistä kapulaa kohti 12 numerollista keilaa tarkoituksena niiden kaataminen. Keilat ovat tiiviissä ryhmässä 3-4 metrin päästä heittäjästä. Jos mölkky kaataa yhden keilan, pelaaja saa kaatuneen keilan näyttämän luvun verran pisteitä. Jos heiton takia kaatuu monta keilaa, niin kaikkien kaatuneiden keilojen näyttämät luvut lasketaan yhteen ja pelaaja saa sen verran pisteitä. Keilaa ei lasketa kaatuneeksi jos se nojaa toista keilaa tai mölkkyä vasten. Kun heitto on tehty ja pisteet laskettu, kaikki kaatuneet keilat nostetaan pystyyn siihen kohtaan, mihin se heiton takia on joutunut. 
Pelin voittaa, jos pelaaja saa pisteitä tasan 50. Jos pisteet menevät yli 50:nen, niin pelaajan pisteet laskee 25:een. 
Pelistä putoaa pois jos heittäjä heittää mölkyn ohi keilojen kolme kertaa peräjälkeen. Sitten pudonnut pelaaja voi toimia vaikka pisteiden laskijana.

Keilojen alkumuodostelma

Mölkystä pidetään myös SM- ja MM-kisoja. Ensimmäiset mölkyn SM-kisat järjestettiin Lahdessa vuonna 1997. Vuodesta 2004 lähtien Lahden kisat ovat olleet myös samalla MM-kisat. MM-kisoja on järjestetty myös Tampereella ja Turussa.
Mölkylle on tehty myös oma liitto, jonka tarkoituksena on edistää kyseisen pelin pelikulttuuria enemmän. Liiton nimi on Suomen Mölkkyliitto (Liiton kotisivut). Kannattaa käydä vilkaisemassa kyseisen liiton kotisivuja, sieltä löytyy mm. tulevia kisoja, pelin säännöt ja liitosta muutenkin tietoa. Myös mölkkysanasto löytyy sieltä. Mitähän mölkvisti, mölkähtää ja mölkkööri tarkoittaa?

Mölkky on myös alkanut leviämään ulkomailla. Esimerkiksi Australiassa mölkky tunnetaan nimellä Finska! ja Ranskassa peliä pelataan koulujen liikuntatunneilla ja käytetään sitä myös apuna matematiikan opiskelussa. 
Mölkky liittoja ja yhdistyksiä löytyy mm. Ranskasta, Slovakiasta, Ruotsista, Japanista, Tsekistä ja USA:sta. Saa nähdä, kuinka kuuluisaksi peliksi mölkky oikein tulee!



Kommentit

  1. Miten olis mölkkyä a'la Kinect tai Move:D Ei tosin mikään yllättävä juttu olisi, vaikka sellainen tulisikin, sillä olihan Moven Sports -pelissä Pétanquekin:)

    Uskomatonta, mutta itse pelasin ensimmäisen kerran mölkkyä viime kesänä ja olihan se kyllä kiva yhteisaktiviteetti grillailun ja kaljoittelun ohella:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, onhan tämä ihan mukava peli :D

      Itse asiassa unohtui mainita, mutta mölkystä on kyllä oma mobiilipeli, jonka voi ostaa tuolta : https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.AduSal.Molkky&hl=fi

      Se, minkälainen tuote on, niin se taitaa jäädä vain arvailujen pariin :D Itse pitäisin varmaan enemmän Move-tyylisestä mölkystä. Toimisi varmasti!

      Poista

Lähetä kommentti