- Kirjailija: Juho Kuorikoski
- Julkaisija: Minerva -Kustannus
- Julkaisupäivä: 2016, viikko 34
Pelikirjoja ilmestyy markkinoille lähtökohtaisesti melko vähäinen määrä, ainakin näin Suomen alueella. Sitten jos semmoinen sattuu kaupan hyllyille ilmestymään, niin ne useimmiten kantavat kannessa joko sanoja "Art Book" tai "Strategy Guide". Kyseisissä kirjoissa ei ole mitään moitittavaa, mutta kuitenkin sitä välillä jää kaipailemaan sellaista kunnon pelipakettia kirjallisessa muodossa. Toisin sanoen siis kirjoja, joista löytyy kunnolla asiaa, eikä pelkästään mitään ohjeita tai vinkkejä. Onneksi kuitenkin suomalainen pelitoimittaja Juho Kuorikoski on tarttunut haasteeseen ja on täten alkanut kirjoittelemaan tietokirjoja pelimaailmasta. Joukkorahoituksen tuella Kuorikosken kynästä on nyt ilmestynyt jo kolmas peliaiheinen tietokirja, jonka teemana pyörii tällä kertaa pelien klassikoista klassikoin, eli legendaarinen UFO: Enemy Unknown (Amerikassa tunnetaan nimellä X-COM: UFO Defense).
Toisin kuin aikaisemmissa tietokirjoissaan, niin Kuorikoski käsittelee nyt kirjassaan lähinnä yhtä ainoata peliä, tai tietyssä valossa katsottuna koko X-COM -sarjaa. X-COM - Tietokonepelien Klassikot -teos kiinnosti allekirjoittanutta alusta lähtien melko paljon, koska kuten tarkkaavaisimmat ja todennäköisesti useimmat harvemminkin Peliaikaan eksyneet ovat huomanneet, niin vaikka oma henkilökohtainen pelimakuni on laaja, niin genreihin katsottuna strategia- ja taktikointipelit ovat itselleni niitä eniten kiinnostusta, intoa ja mielenkiintoa herättäviä tapauksia pikselimaailmassa. X-COM -sarja taas on yksi omista suosikkipelisarjoistani, joten siitähän se mielenkiinnon herääminen lähti. Tätä teosta on odoteltu, ja nyt kun kyseinen kirja on luettu kannesta kanteen, niin tässä voidaan jo todeta odottamisen olleen lopputuloksen arvoista.
X-COM - Tietokonepelien Klassikot -teos aloittaa UFO: Enemy Unknownin käsittelyn Julian ja Nick Gollopin, veljekset pelin takaa, uran alkutaipaleelta. Esittelyt saa mm. niin Time Lords, Sniper, Rebelstar kuin Laser Squad ja samalla kerrotaan mielenkiintoisesti, kuinka palapelin palaset alkoivat pikku hiljalleen loksahtelemaan paikoilleen ennen UFO: Enemy Unknownin kehitystä ja sen aikana. Itse UFO: Enemy Unknownia kehityksineen ja julkaisuineen käsitellään noin vajaan 30 sivun verran, joka voi joitain lukijoita ihmetyttää, kun kirjalla on kuitenkin pituutta 267 sivun verran. Kuitenkin kyseisen pelisarjan esikoisteos on niin vahvasti mukana tavalla tai toisella pelin virallisissa ja epävirallisissa jatko-osissa kuin Enemy Unknownista muuten inspiraatiota saaneissa tapauksissa, että käytännössä UFO:n henki elää koko lukukokemuksen aikana.
Esikoispelin jälkeen käsittelyyn pääsevät käytännössä kaikki virallista X-COM -lisenssiä kantavat pelit aina Terror from the Deepistä uusimpaan XCOM 2 -peliin. Välillä ohella pyöritellään myös epävirallisia UFO:n hengenheimolaisia kuin erilaisia faniprojekteja ja muita Gollopin videopelejä. Käsittely on laaja-alaista ja kun sivuilta löytyy vielä haastatteluaineistoa vuosien takaa, on mielenkiinto taattua. Kirjassa ei pelkästään keskitytä itse peleihin ja niiden mystiikkaan, vaan ruodintaan joutuu myös korporaatiopolitiikka ja sen myötä syntyvät vaikeudet pelien kehityksessä. Tämän kaltaisia ylä- ja alamäkiä löytyy myös X-COM:n historiassa paljon, joten faktamuodossa tapahtumia riittää runsaasti lukukokemuksen edetessä sivu kerrallaan eteenpäin. Mikä olisikaan parempaa kuin pääsy kulissien taakse, kun tarkastellaan pelien kehitystä? Kokemusta vielä parantaa sivuilta löytyvät kuvat, jotka havainnollistavat sivuilla käsiteltyjä asioita melko paljon.
Mikä tässä tietokirjassa on huomioitavaa on se, että teksti itsessään on sujuvaa ja asiat ovat osattu kertoa oikeasti todella mieleenpainuvasti. Tekstin tyylikin on periaatteessa aivan puhdasta asiatekstiä, mutta se on kuitenkin todella kevyttä lukemista erilaisten sanavalintojen ja veikeiden vertauskuvien myötä. Tämä on iso saavutus, koska useimmiten tietokirjojen ongelmiksi voi koitua oikeasti yksinkertaisesti tylsä toteutus, vaikka aihe itsessään olisi todella kiinnostava. Tietokirjat ovat haastavia kirjoittaa, mutta Kuorikoski on onnistunut luomaan todella toimivan tietopaketin yhdestä pelihistoriaa muuttaneesta 90-luvun helmestä. Loistavasta tietopaketista, jonka myötä opin todella paljon uutta, huolimatta teoksen takana on myös jotain suurempaa: Kirja on itsessään iso kulttuuriteko videopeleille, kuten Kuorikosken aikaisemmatkin kirjat. Videopelit astelevat jatkuvasti lähemmäs arkipäivää ja entistä enemmän ihmiset löytävät itsensä jonkin konsolin tai tietokoneen äärestä pelailemasta jotain peliä. Peliala kasvaa, pelaajamäärä kasvaa ja ensinnäkin pelattavan määrä kasvaa, joten on todella hyvä asia, että esimerkiksi juuri tällaisten tietokirjojen kautta ihmisillä on mahdollisuus päästä käsiksi hiukan toisenlaiseen historiaan. X-COM - Tietokonepelien Klassikot -teoksen avulla voi nyt tutustua erääseen klassikkoon, joka on oikeasti vaikuttanut suuresti pelialaan ja joka vielä näin yli 20 vuoden jälkeenkin kasvattaa omaa fanijoukkoaan. Se on hyvin harvinaista digitaalisessa maailmassa, joten UFO: Enemy Unknown on todellakin ansainnut tämän hyvän ja toimivan tietopaketin kirjan muodossa.
Seuraavaksi saammekin jäädä odottelemaan, että minkälaisiin haasteisiin Kuorikoski on seuraavaksi astelemassa, kun kyseessä ovat peliaiheiset tietokirjat. Olkoon kirjan aihe mikä tahansa, niin itselläni on vahva usko siihen, että sekin tulee onnistumaan vähintäänkin yhtä hyvin kuin aikaisemmat teokset. Kun homman osaa ja intoa löytyy, niin asiat hoituvat erinomaisesti.
Kiitos arvostelukappaleesta!
Hieno kirjotus! :) En ite ole koskaan tutustunut mihinkään peleihin liittyvään kirjallisuuteen, mutta voin vaan uskoa kuinka mielenkiintoisia tekeleitä löytyy. Ainakin tämän sinun tekstin perusteella tämä kirja vaikuttaa hyvinkin mielenkiintoiselta. :) Vaikken olekaan mitään muuta peliä kun Xcom 2:sta pelannut niin kyllä varmasti olisi mielenkiintoista lueskella tällaista kirjaa ja tutustua syvemmin! :) Itse ainakin tykkäsin kovasti Xcom 2:sesta, vaikka onkin aivan kesken ja jäänyt ihan unholaan ja en vielä osaakaan täysin koko peliä pelata! :D Pakko kyllä vielä joku päivä palata senkin pariin, koska kiinnostus tämän tyylisiä pelejä kohtaan kuitenkin on.
VastaaPoistaKyllä niitä mielenkiintoisia teoksia löytyy. Harmi vain, että niitä saa välillä etsiä kunnolla, jotta niitä löytäisi.
PoistaKyllä sinne XCOM 2:een kannattaa ehdottomasti vielä palata, on se kuitenkin melko hyvä tekele ihan kaikin puolin. Jos kiinnostusta löytyy, niin kannattaa tutustua myös näihin muihin XCOM -sarjan peleihin. Esimerkiksi Steamin isoimmissa aleissa saa parilla eurolla jo hyvän liudan XCOM -matskua, ihan sieltä klassikoista uusimpiin :)