NES täyttää pyöreitä: 30-vuotta!




Nintendo Entertainment System, tuo 8-bittinen konsoli, jota myytiin maailmanlaajuisesti yli 60 miljoonaa kappaletta ja joka toi monia pelejä kuuluisaksi, täyttää tänään 15.7.2013 30-vuotta. Tasan 30-vuotta sitten Japanin markkinoille astui Nintendo Family Computer, yleisesti sanottuna pelkkä Famicon. Kyseessähän on siis Japanin oma versio NES:stä. Amerikassa konsoli julkaistiin vuonna 1985 ja Euroopassa peli julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1986. Suomessa konsoli nähtiin kauppojen hyllyillä vuonna 1987.

Kyseinen konsoli oli 80-luvulla ns. hallitseva markkinajohtaja Amerikassa ja Japanissa. Euroopassakin Nintendo johti markkinoita, mutta kun konsolia jaettiin kahtena eri vuotena Euroopassa (1986-1987), niin samoihin myyntituloksiin ei kuitenkaan päädytty. Sen takia Euroopassa samoihin aikoihin julkaistu Sega Master System pysyi markkinoiden pinnoilla hiukan paremmin.

90-luvulla konsoli alkoi näkemään jo viimeisiä päiviään 16-bittisten konsoleiden tultua markkinoille. NES jäi 90-luvulla myös kakkoseksi konsolin seuraavalle osalle, SNES:lle. NES:in tukeminen lopetettiin vuonna 1995, mutta Japanissa konsolia tehtiin vielä vuoteen 2003, kunnes sen valmistus lopetettiin kokonaan.

NES:n yksi tunnetuimmista symboleista on tietysti tiilen muotoinen ohjain. Ohjain sisältää neljä painiketta ja yhden ristiohjaimen. Painikkeet ovat A,B, Start ja Select. Famicomin ohjain oli hiukan erilainen väriltään ja toiminnaltaan. Famicomin ohjaimessa oli myös neljä painiketta ja ristiohjain, mutta ohjain oli väriltään punertava (kuten konsolikin) ja ohjain sisälsi mikrofonin. Mikrofonia tosin käytettiin todella harvassa pelissä.

Konsolille tehtiin myös n. 10 oheislaitetta, joista kuitenkin lähes kaikki floppasivat aivan täysin. Suomalaisille kuitenkin tuttu oheislaite on Zapper-valopistooli, jota käytettiin esim. Duck Hunt -pelissä. Zapper-valopistoolia ei muuten pysty käyttämään LCD- tai plasmatelevisiolla. Muita mainittavia oheislaitteita on Speden Speleissäkin nähty Family Fun Fitness-juoksumatto, käsineen kaltainen ohjain Power Glove, arcademainen ohjain NES Advantage ja Miracle Piano.
Zapper-valopistooli

NES:in (PAL) teknisisä ominaisuuksia olivat:

  • Ricoh RP2A07 suoritin
  • Kellotaajuus 1,79 MHz
  • Näytönohjain Ricoh RP2C07
  • Resoluutio 256×240
  • 48 väriä, 64 spriteä
  • 5 kanavaa
  • 2 kB keskusmuistia
Kuten aikaisemmin jo mainitsin, NES toi monia pelejä kuuluisaksi. Tällä lähinnä tarkoitan sitä, että konsolin avulla moni peli näki päivänvalon (ja tuli kuuluisaksi) ja moni niistä jyrää edelleenkin pelimaailmassa. Näistä mainittakoon Super Mario Bros. , Mega Man, The Legend Of Zelda, Final Fantasy, Metroid ja Castlevania.



















Nyt haluaisin kysyä teiltä lukijoilta tällaisen kysymyksen: 
MIKÄ ON SINUN PARAS/MUKAVIN/HIENOIN NES MUISTOSI?

Omakohtaisesti minun parhaat muistoni vierivät peleihin ja sellaisiin nimiin kuten Super Mario Bros., Super Mario Bros. 3 , Mega Man 4 ja Duck Hunt. Näitä pelejä olen pelannut niin paljon, että nämä menee selvästi hienoimpiin muistoihin. Muistot tuskin jäävät tähän, nimittäin omistan vieläkin tämän konsolin ja myös kaikki nuo edellä mainitut pelit.

Loppuun vielä ytimekkäästi: Onneksi olkoon, Nintendo Entertanment System!

Kommentit

  1. En tiedä yksittäistä parasta muistoa mutta yksi oli ainakin ensikosketukseni Megaman ykköseen. Sen pelin tuli vuokrattua paikalliselta Teboil-huoltoasemalta ja silloin koko pelin mekaniikka oli uutta ja ihmeellistä. Peli oli niin kiinnostava että jätin muistaakseni menemättä koulun "discoonkin" sinä iltana kun tuo peli oli tullut vuokrattua ja se oli käytössä vain sen 24 tuntia :D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti