Blogi: Ne lisenssipelit





Lisenssipelit ovat pelimaailmassa mielenkiintoinen asia. Ne herättävät lähes kaikenlaisia emootioita pelaajissa, niin positiivisia kuin negatiivisia. Ne saavat aikaan jännitystä, pelkoa, odotusta, hypeä, oikeastaan välillä jopa kaikkia näitä samaan aikaan. Suurimpana kysymyksenä kuitenkin useimmilla on, tuleeko tämä tietty lisenssipeli nyt olemaan huippulaatua vai sitä samaa kuravettä, jota meille on jo aikaisemmin juotettu.

Kyllä, jokainen ei-lisenssipelikin herättää samoja kysymyksiä kuin mitä äsken lausuin. Erona on kuitenkin se, että lisenssipelit tuntuvat joutuvan isomman ja entistä tarkemman suurennuslasin alle tutkittavaksi. Sieltä pyritään etsimään kaiken maailman virheet tarinakaanonista, hahmoista ja muista pienistä faktoista ja yksityiskohdista, jotka eivät täsmää sarjakuviin, TV-sarjaan, elokuviin tai vaikka kirjoihin. Ymmärtäähän sen, jotkut sarjat ovat joillekin hyvin tärkeitä ja totta kai he tahtovat, että pelimekaniikan ja grafiikan lisäksi tarinan sisältö on otettu hyvin huomioon. 
Tämä tuntuu myös hiukan aiheuttavan paineita pelistudioiden kohdalla. Jotenkin tuntuu, että jos joku firma nyt saa jonkin huippusuositun elokuvahahmon lisenssin käyttöönsä, sitä ei uskalleta hyödyntää. Tai no, uskalletaan hyödyntää, mutta siitä ei oteta kaikkea irti. Ehkä takana on juuri se pelko intohimoisista faneista, jotka saattavat pienenkin virheen myötä lytätä pelin totaalisesti. Tämä tuntui eräässä vaiheessa korostuvan niin voimakkaasti, että pelistudiot eivät ilmeisesti uskaltaneet kehittää mitään omaa, vaan pelit olivat aivan suoraan kopioitu jostain elokuvasta, tarinankaaresta lähtien. Harmi vain, että useat tämänkaltaiset pelit eivät menestyneet. Usein syy oli ihan siinä, että elokuvan suora kopiointi ei vain yksinkertaisesti toiminut videopelien muodossa, joten niistä tuli erittän tönkköjä toimintapaketteja. Sinäänsä harmi, koska monesta lisenssipelistä olisi voinut tulla hyvin toimiviakin ja hyviä, jos uskallusta olisi riittänyt.
Nykyään suunta näyttää kuitenkin muuttuneen. Useammat lisenssipelit näyttävät onnistuvan ja samalla saaneet kriitikot ylistämään näitä virtuaalisia teoksia. Esimerkiksi uskon, että useimmat Batman -fanit ovat erittäin onnessaan Arkham-sarjasta. Siinä on uutta tarinaa, mutta se tekee samalla kunniaa aikaisemmin julkaistuille sarjakuville ja elokuville. Batman -lisenssi ei ole ainut onnistuja, vaan ilotulituksia ovat päässeet heittelemään onnistumisen myötä viime aikoina myös esimerkiksi Mad Max, The Walking Dead sekä South Park. Entistä useammat lisenssipelit ovat alkaneet saamaan onnistuneita teoksia tai ainakin siedettäviä sellaisia. En nyt ainakaan äkkisältään keksi viime aikoina tulleita lisenssipelejä, jotka olisivat olleet täysin floppeja (no, se Rambo-peli tietysti). 
Lisenssipelit ovat selvästi saaneet tuulta alleen ja ovat ihan mukavassa noususuhdanteessa. Kovia lisenssipelejä tuntuu julkaistavan useasti ja se saa pelaajat oikeasti toivomaan jonkin tietyn hahmon pääsyä videopeliin. Ehkä siitä tulisi jotain huippua?. Itsellänikin on muutamia lisenssipelitoiveita, joita haluaisin kokea. Green Arrow ja Wonder Woman olisivat aivan huikeita hahmoja, jotka tarvitsisivat hyvän OMAN videopelin nimensä taakse ja Ghostbustersista voitaisiin tehdä jokin uusi kauhupeli. No, toivon parasta, että saisin kenties joskus nähdä nämä teokset.
Entäs te, rakkaat lukijat? Onko teillä joitain omia lisenssipelitoiveita, joita haluaisitte nähdä? 

Kommentit

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitenkäs ei itselle tullutkaan tuota mieleen, Iron Man vaatii tosiaan hyvän pelin! Tuo Hunger Games idea olisi myös mielenkiintoinen nähdä, ehkä joskus?

      Poista

Lähetä kommentti