Joulukalenterin luukku 11: Viisi peliä, jotka sopivat aloittelevalle pelaajalle




Aloittelevalla pelaajalla pyörii päässä varmasti useita kysymyksiä, joista varmaan useimmat liittyvät peleihin: Minkälaisista peleistä sitä nyt pitäisi sitten aloittaa? Helpoin tapa tähän olisi vastata, että "pelaa Marioita, pelaa FIFAA, pelaa CoD:ia, pelaa Minecraftia, pelaa Candy Crushia" ja niin edelleen, koska kyseiset tapaukset ovat niitä suosituimpia pelejä kasuaalimpien pelaajien joukossa. Ei niin yllättäen näitäkin pelejä voisi suositella aloittelijalle syystä kuin toisesta, mutta itse halusin laittaa tähän listaan hiukan ei niin kasuaalimpaa tavaraa (eli pelejä, joita ei todennäköisesti peleihin tutustumaton tiedä). Logiikkana tähän on myös se, että näihin peleihin olisi kokemattomankin helppo hypätä mukaan, eli vaikeustasot ovat kohdallaan ja pelimekaniikka olisi helppo oppia. Tässä siis omat ehdotukseni aloittelijalle:



Civilization -pelisarja


Myönnetään, Civilization on melko tunnettu sarja, joten todennäköisesti moni pelejä pelaamatonkin tuntee kyseiset tapaukset. Syy, miksi voisin suositella Civejä aloittelijalle on yksinkertainen: pelistä löytyy useita erilaisia vaikeustasoja, eikä pelimekaniikan oppimisessa mene kauaa. Aloittelija ei välttämättä opi hetkessä kaikkea pientä meta-tason asiaa (mitä Civit pitävät sisällään paljon), mutta se ei haittaa: Civilizationia kun pystyy pelaamaan pitkälle pelkällä niin sanotulla pintatiedolla. Allekirjoittanut ehdottaisi aloittelijalle kyseisestä pelisarjasta joko Civ4-, Civ5- tai Civ6 -peliä. Tällä hetkellä helpointa on todennäköisesti tarttua pelisarjan uusimpaan tuotokseen, eli numero kuutoseen.


Rayman Origins


Hauskaa, humoristista, värikästä ja hyvin selkeää tasoloikkaa tarjoaa Rayman -pelisarja, josta Rayman Origins sopii hyvin aloittelijalle. Pelimekaniikka on hyvin helppo oppia ja peliä pystyy pelaamaan samalta sohvalta useamman henkilön kanssa. Jos Originsia ei ole saatavilla (mitä tuskin tulee tapahtumaan), niin Originsin tilalla voisi hyvin olla myös Rayman Legends. Originsissa ja Legendsissä kun on kuitenkin melko samanlainen meininki. 


LittleBigPlanet


Kyseisestä PlayStation -yksinoikeuspelisarjasta voisin suositella helposti kaikkia kolmea tasoloikkapeliä aloittelijalle, mitä on tehty (unohtakaa LBP Karting). Pelin maailma on positiivinen ja kenttäeditori on varmasti mukava lisä aloittelijan mielestä. Ainut ongelma on, että kenttäeditorin opettelu voi olla melkoisen haastava ja itse Sackboyn ohjaileminen on melkoisen "löysää", joten voi olla, että sormi menee suuhun muutamia kertoja. Tehtävä ei kuitenkaan ole mahdoton ja taidot varmasti kehittyvät matkan varrella.


Nuclear Throne


Jos aloittelija kaipaisi toiminnalisempaa tapausta, voisi roguelike -peli Nuclear Throne olla sopiva vaihtoehto. Ongelmaksi voi tosin muodostua pelin ehkä turhankin aktiivinen ja nopea maailma, mutta uskoisin, että aloittelija oppisi melko äkkiä pelin logiikan kuin sen pelimekaniikan.


Brothers - A Tale of Two Sons


Brothersin maailma on mielenkiintoinen, erikoinen ja se varmasti herättää monenlaisia tunteita. Pelimekaniikka on lisäksi hyvin erikoinen, mutta simppeli, joten en näe mitään syytä, miksi Brothersia ei voisi ehdottaa aloittelijan kokeiltavaksi. 


Mitä peliä sinä ehdottaisit aloittelijalle?





Kommentit

  1. Jäin pohtimaan tuota Brothersia. Konsolille se varmasti tähän listaan kävisikin, mutta se taitaa vaatia tietokoneellakin sujuvaan pelaamiseen ohjaimen, mikä ei ehkä ole välttämättä se paljoa pelaamattoman ensiostos.

    Listalle voisivat sopia myös Trine-sarjan pelit, joissa on matala kynnys mutta myös paljon saavutettavaa kun alkaa oppia niksit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Konsoleilla juurikin, tai juuri ohjaimen avulla. Voi olla, että näppäimistöllä pelaaminen on muutenkin haastavampaa kuin ohjaimella aloittelijan näkökulmasta, ainakin luulen niin.

      Trinet ovat myös ihan hyvä vaihtoehto!

      Poista
    2. Voi hyvinkin olla. Tosin itselle konsolit ovat aina olleet etäisiä, ja ohjaimen kanssa on aina olo kuin koiralla auton ratissa. Näppäimistöä oli aloitellessa jotenkin helpompi lähestyä. Mutta yksilöllistä tuo on, voihan se olla toisin päin enemmistöllä.

      Poista
    3. No joo, yksilöllistä se varmasti on. Itsellä nyt menee nykyisin ohjaimet että hiiri + näppäimistö -yhdistelmä. Tulee sitten valittua aina pelin tyylin kautta, että käyttääkö ohjainta vai näppäimistöä pelaamiseen. Useasti se kääntyy ohjaimen puolelle, lienee varmaan syynä NES, jonka parissa pelaaminen on tullut aloitettua.

      Poista

Lähetä kommentti