Satisfactory - Early Access (Ennakko)



  • Kehittäjä: Coffee Stain Studios
  • Julkaisija: Coffee Stain Publishing
  • Julkaisupäivä: Early Access -julkaisu 19.3.2019
  • Alustat: PC
  • Pelattu: PC
  • Ikäraja: -
  • Kotisivut

Muistatko Goat Simulatorin? Kyseisen pelin luonut Coffee Stain on nyt uuden projektin parissa, joka ei ole pelillisesti yhtä sekopäinen kuin edeltäjänsä. Pelin tyyliä ajatellen ollaan tehty oikeastaan jopa täyskäännös, nimittäin työn alla oleva ja ennakkojulkaisun saanut Satisfactory on suunittelua vaativa avoimen maailman rakennuspeli.

Satisfactoryn ideana on rakentaa tehdas. Pelaajan hahmo on lähetetty tuntemattomalle planeetalle ja hänen tarkoituksenaan on suorittaa "Project Assembly" niminen projekti loppuun. Mitä projekti kokonaisuudessaan tarkoittaa, niin sen tietänee vain Coffee Stain (lopullisen versioon on lupailtu ihan kokonaista tarinaa). Pelaajan hahmolle se tarkoittaa kuitenkin tehtaiden tekemistä planeetan pinnalle. Peliä pystyy pelaamaan myös kavereiden kanssa, nimittäin Satisfactoryssa on moninpeli, joka tukee 1-4 pelaajaa.


Satisfactorya voisi perusidealtaan kuvailla Wube Softwaren luoman tunnetun Factorio -pelin henkiseksi seuraajaksi. Pelaaja aloittaa keräämällä materiaaleja, ja materiaalien avulla pystyy sitten tuottamaan uusia erilaisia materiaaleja, tarvikkeita ja kulkuneuvoja. Kun nämä kaikki automatisoidaan tehtailla, niin pelaaja luo itselleen teollisen infrastruktuurin, joka tuottaa jatkuvasti kaikkea. Tehdas vain kasvaa kasvamistaan. Pelaajan täytyy kuitenkin myös huolehtia, että tehdas saa tarpeeksi virtaa, jotta tuotanto ei pysähtyisi. Peli vaatiikin pelaajalta hyvin paljon suunnittelua, jotta tehtaan tai tehtaiden tuotannosta saisi mahdollisimman selkeän ja tuottavan. Onneksi Satisfactory kuitenkin avaa hiljalleen uusia ominaisuuksia ja tavaroita pelaajan käyttöön. Lopulliseen versioon olisi toki mukava saada free roam -pelimuoto, missä kaikki esineet ja ominaisuudet olisi heti alussa saatavilla.

Kun tehdas alkaa olemaan suurempi ja automaatio pyörii juuri niin kuin pitää, on näky huikea. Liukuhihnoilla liikkuu tavaraa suuntaan ja toiseen, ja sitä on yllättävän viihdyttävää ja rentouttavaa katsella. Ei ole ihme, että pelin nimeksi on juuri valittu Satisfactory. Se mikä kuitenkin erottaa Satisfactoryn esimerkiksi Factoriosta on avoimen maailman luomat edut, nimittäin pelaaja voi puuhailla planeetan pinnalla muutakin. Planeettaa voi tutkia ja välillä pelaaja voi joutua jopa taisteluun planeetan aggressiivisien villieläinten kanssa (huomioitavaa on, että kaikki oliot eivät ole hyökkäävää sorttia!). Rakentelun ohella Satisfactory siis tarjoaa myös seikkailua, mikä on yllättävän hauskaa, mutta toisaalta myös rajoittunutta. Esimerkiksi konfliktit planeettojen eläinten kanssa ei ole pelin parasta puuhaa, koska pelin taistelusysteemi ei ole kovin kummoinen, oikeastaan se on jopa todella tönkkö. Onneksi kuitenkin taistelut pystyy hoitamaan melko nopeasti pois alta. Taistelun sijaan mukavampaa oheispuuhaa on tutkimusmatkailut, nimittäin planeetan pinnalta löytyy kaikenlaista löydettävää, keräiltävää ja tutkittavaa. Tätä tekee myös mielellään, nimittäin peli pyörii Unreal Engine 4 -pelimoottorilla, jolla saadaan aikaiseksi todella näyttävää ja persoonallista jälkeä graafisesti.


Satisfactoryn on tarkoitus olla ennakkojulkaisuna ainakin vuoden 2020 marraskuuhun asti. Täten pelin virallista julkaisua saadaan odottaa ainakin tulevan vuoden loppuun asti ja kenties jopa pidempään. Satisfactoryyn on tulossa paljon kaikkea lisää, esimerkiksi seuraavaan suurempaan päivitykseen on lupailtu junia, joka tuo peliin vielä enemmän monimuotoisuutta. Satisfactory on jo tällä hetkellä erittäin monipuolinen ja pelillisesti todella viihdyttävä ja rentouttava tapaus, joten vuoden päästä peli voi olla jo hyvin erilainen tapaus. Tämä on osittain syy siihen, että miksi en välttämättä halua edes tämän enempää Satisfactorya analysoida ennen pelin virallista julkaisua. Satisfactory on kuitenkin jo Early Accessin alkuvaiheessa teos, joka lupailee huikeaa potentiaalia ja menestystä tulevaisuuteen. Early Accessissa Satisfactory sisältää vähän myös bugeja, mutta se on anteeksi annettavaa ja ymmärrettävää, koska eihän peli ole edes vielä valmis. Satisfactory on silti jo nyt sen verran hyvä peli, joka innostanee pitkiksi ajoiksi rakentelusta pitäviä pelaajia sekä Factorio -veteraaneja. Mielenkiinnolla odotellen, että mitä kaikkea tulevaisuus tuo tullessaan Satisfactoryn maailmaan. Mitä tahansa se on, niin lupaavalta näyttää.





Kommentit